opodatkowanie Allegro nadchodzi...

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

opodatkowanie Allegro nadchodzi...

Post autor: Alek »

Donosi o tym uprzejmie news na onecie.

Trwa kontrola skarbowa osób, które przeprowadzały transakcje powyżej 1000 zł. Jesli nie zapłaciły podatku -zapewne biada im :!:
Ostatnio zmieniony pt, 11 marca 2005, 09:16 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

A więc stało się. Jakiś urzędas w ministerstwie finansów (specjalnie piszę małymi literami) dopatrzył się, że jest jeszcze jakiś obszar działania, na którym można nas skubnąć aby znalazły się dodatkowe fundusze dla naszych wspaniałych rad nadzorczych itp.
Teraz pozostaje tylko czekać aż wprowadzony zostanie podatek od oddychania.
Alek

Oczywiście zamysł genialny- ma ukrócić szarą strefę bogatych handlarzy na Allegro. Praktyka zapewne dowiedzie, że złapią płotki.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam
Koledzy czy to oznacza, że od teraz, jeżeli przyjdzie mi ochota pozbycia się kilku tysięcy zbędnych mi części (np. małe rezystory) i kilkunastu przyrządów pomiarowych, których łączna wartość przekroczy 1000 zł to będę musiał w tym celu otworzyć działalność gospodarczą (handel) ze wszystkimi tego konsekwencjami? :shock:
Przecież to kompletna paranoja.
Pozdrawiam.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Tak, jest to kompletna paranoja, ale to znaczy, że to nas właśnie czeka. Takie są realia życia w tym kraju.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

WItam.
Rejestrujac się na Allegro, nie dostrzegłem chciwej ręki fiskusa.Pomyslałem , że to kwestia czasu. Pomyliłem się .Urzędnicy skarbowi juz maja allegrowiczów na widelcu.Ciekawe jak się ten temat rozwinie.Może powstanie jakieś podziemie. :?: Swoja drogą , co z działem kupno-sprzedaż na Forum?
Lech S.
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Oto reali życia w kraju pseudo-demokracji oraz ZSRE....(Związku Socjalistycznych Republik Europejskich).
Swoją drogą 2 najbogatszych i równie naj-uczciwszych polaków dr. K****** i jakiś drugi dostali się na amerykańską listę najbogatszych na świecie...ciekawe ile tego ich majątku zarobili a ile "kupili" za groszę dzięki postpartyjnym towarzyszom... z czerwonymi książeczkami pod materacem
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Idioci.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Ten drugi to Solorz .Własciciel Polsatu, wydaje mi się , że były. To co się dzieje na naszej scenie politycznej jest żenujace i żałosne. Zamiast rozwiazywać nabrzmiałe problemy w kraju , widzimy rozgrywki partyjne, afery na wielką skale.Średnio co tydzień mamy o jedną wiecej , tą ujawnioną.Końca nie widac , a i tak nikt nie bedzie ukarany. Prawo jest dla maluczkich.Kto ma kasę , znajomości , układy towarzyskie i polityczne zawsze sie wybroni. Państwo jest bardzo drogie.Kancelaria Prezydenta wydaje rocznie kilka czy kilkanaście milionów zł na ordery dla prawie 10 tysięcznej rzeszy zasłużonych Polaków .Komu to potrzebne, a tymczasem w domach dziecka , domach pomocy społecznej itp. placówkach brakuje pieniedzy na podstawowe potrzeby zyciowe.Takich przykładów marnowania naszych , podatników pieniędzy, jest bardzo dużo.Ale co my możemy?Nic.. W kraju wielkie bezrobocie.Każdy chce się jakoś finansowo ratować i to w rózny sposób, ale jak fiskus siega do kieszeni tych uboższych, bo tych jest znakomita wiekszość, to niedobrze.Kasy fiskalne nakazano taksówkarzom.Teraz przyjdzie kolej na innych rzemieślników, fryzjerów itd.Dla lekarzy , prawników nie da się w prowadzić kas.Są jakieś przeszkody formalne, prawne, blizej nie zdefiniowane.O co tu chodzi ?
Wygadałem się z rana .Dalsza część dnia będzie łatwiejsza.
Lech S.
Alek

Z formalnego punktu widzenia sprawa wygląda tak (za wczorajszymi wiadomościami na polsacie), że tak naprawdę po każdej groszowej transakcji (zdaje się dotyczy tylko sprzedawcy) powinno się złożyć wizytę w urzędzie skarbowym i wypełnić 4 kartki formularzy.
Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty

Dodatkowe spostrzeżenie.

Post autor: s-waldek »

Dziwnym wydaje się fakt wprowadzenia kas fiskalnych w kioskach Ruch-u,małych sklepikach, taksówkach itp. :( Nie wprowadzono ich jednak w miejscach gdzie przepływają spore pieniądze np. w prywatnych gabinetach lekarskich, gdzie bierze się od "łebka" 50-200zł. :shock:
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Podatek od....

Post autor: popiol17 »

Niech nałożą podatek od głupoty! wtedy obrady sejmu będą dawać z 1-2% dochodu narodowego!!
Pozdrawiam!!!
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

Ktoś tu chyba na głowe upadł niefortunnie .......

http://podatki.wp.pl/wiadomosci.html?PO ... gJvadKttEY
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Hehehe, a ciekawe co powiecie na stworzeniu sobie w pewnym kolektywie (np. Trioda :)) systemu bezpieniężnej wymiany towarowej?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

Jestem ZA :)