Budowa Wzmacniacza
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Budowa Wzmacniacza
Posiadam dwa transformatory z Jukebox(szafa grająca) na 4-ech elkach EL84. Będzie to konstrukcja mono. Chciałem się was poradzić czy inwerter fazy wzięty z angielskiego wzmacniacza Leak 20 będzie dobrym pomysłem i na preampie jedna lampa ecc88?!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa Wzmacniacza
Ten inverter moim zdaniem nie , ja bym zastosował z dzielonym obciązeniem a do wysterowania końcówki dał EF86 .
-
- 3125...6249 postów
Dlaczego tak uważam : Wydaje mi się że dzięki temu będzie można dokładniej (z mniejszymi odchyłami _) przenieść spektrum czestotliwości jakie będą się przedostawać na dalsze człony wzmacniacza a dzięki Ef86 będzie możliwe odpowiednie wysterowanie w całym spektrum pasma .
-
- 3125...6249 postów
żeby to uzasadnić muszę narysować schemat tego drugiego ,bo nie dam rady wytłumaczyć o co mi chodzi pisząc .
Zeby ulatwic merytoryczna dyskusje, wrzucilem na symulator fragment wzmacniacza.
Nr pozycji elementow nie zgazaja sie ze schematem, natomiast wartosci tak.
(Z czystego lenistwa nie chcialo mi sie od nowa rysowac, przerobilem wczesniejszy schemat)
Przebiegi:
czerwony sygnal wejsciowy, 500mVpp
zielony wyjscie po pierwszym stopniu
szary i granatowy to wyjscie inwertera
Jedyna zmiana w stosunku do oryginalnego schematu jest 82k jako rezystor anodowy w inwerterze, zamiast 91k.
Z 82k wyszla lepsza symetria, ale pewnie trzeba bedzie dobrac wartosc doswiadczalnie.
Z ECC83 na wejsciu sygnal 500mVpp jeszcze nie przesteruje pierwszy stopien, natomiast 700mVpp juz tak.
ECC88 lub ECC81 ze wzgledu na mniejsze wzmocnienie bedzie dobrym rozwiazaniem.
Nie podales jaki bedzie maksymalny poziom sygnalu na wejsciu.
Nr pozycji elementow nie zgazaja sie ze schematem, natomiast wartosci tak.
(Z czystego lenistwa nie chcialo mi sie od nowa rysowac, przerobilem wczesniejszy schemat)
Przebiegi:
czerwony sygnal wejsciowy, 500mVpp
zielony wyjscie po pierwszym stopniu
szary i granatowy to wyjscie inwertera
Jedyna zmiana w stosunku do oryginalnego schematu jest 82k jako rezystor anodowy w inwerterze, zamiast 91k.
Z 82k wyszla lepsza symetria, ale pewnie trzeba bedzie dobrac wartosc doswiadczalnie.
Z ECC83 na wejsciu sygnal 500mVpp jeszcze nie przesteruje pierwszy stopien, natomiast 700mVpp juz tak.
ECC88 lub ECC81 ze wzgledu na mniejsze wzmocnienie bedzie dobrym rozwiazaniem.
Nie podales jaki bedzie maksymalny poziom sygnalu na wejsciu.