Schaub WS 40 LUXUS W

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wojciech-48
4 posty
4 posty

Schaub WS 40 LUXUS W

Post autor: wojciech-48 »

Witam.
Proszę o pomoc.
Jestem słabo zaawansowany w radiotechnice
Dostałem stare radio (Schaub WS 40 LUXUS W). Powymieniałem wszystkie kondensatory, sprawdziłem rezystory. Po włączeniu i przesuwaniu skalą słychać tylko trzaski w głośniku jakby chciał coś odebrać. Nie mogę sobie poradzić z dostrojeniem. Ponieważ wszystkie cewki są kręcone przez poprzednich właścicieli. Posiadam tylko miernik oraz samorobny generator sygnałów.
Jak się z tym problemem uporać w prosty sposób.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Schaub WS 40 LUXUS W

Post autor: tszczesn »

wojciech-48 pisze:Dostałem stare radio (Schaub WS 40 LUXUS W). Powymieniałem wszystkie kondensatory, sprawdziłem rezystory. Po włączeniu i przesuwaniu skalą słychać tylko trzaski w głośniku jakby chciał coś odebrać. Nie mogę sobie poradzić z dostrojeniem. Ponieważ wszystkie cewki są kręcone przez poprzednich właścicieli. Posiadam tylko miernik oraz samorobny generator sygnałów.
Jak się z tym problemem uporać w prosty sposób.
Zajrzyj na moją stronę, tam masz poradnik (choć jeszcze nie skończony) naprawy radyj.
wojciech-48
4 posty
4 posty

Witam.
Dzięki za pomocne materiały, bardzo mi się przydadzą.Będę dalej męczył się z tym radiem. Niech chociaż cośkolwiek mi zagra to na moje umiejętności będę szczęśliwy.Odezwę się na pewno jak uzyskam jakieś efekty.
Pozdrawiam.
wojciech-48
4 posty
4 posty

Witam wszystkich.
Proszę o pomoc.
Męczę się z tym moim radiem.Pojawił się nowy problem.Czy jest to możliwe że napięcie anodowe na połówce wynosi 360V,X 2=720V
Na anodzie pentody jest ok.340V zamiast 235V.Nasuwa mi się pytania czy padł mi transformator,lub jest to inna usterka.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

wojciech-48 pisze:Witam wszystkich.
Proszę o pomoc.
Męczę się z tym moim radiem.Pojawił się nowy problem.Czy jest to możliwe że napięcie anodowe na połówce wynosi 360V,X 2=720V
Na anodzie pentody jest ok.340V zamiast 235V.Nasuwa mi się pytania czy padł mi transformator,lub jest to inna usterka.
A napięcie żarzenia jest dobre? No i czy to napięcia anodowe było mierzone pod obciążeniem, na rozgrzanych lampach? Bo jak nie, to w pełni ma prawo być większe.