Witam.
Proszę o pomoc.
Jestem słabo zaawansowany w radiotechnice
Dostałem stare radio (Schaub WS 40 LUXUS W). Powymieniałem wszystkie kondensatory, sprawdziłem rezystory. Po włączeniu i przesuwaniu skalą słychać tylko trzaski w głośniku jakby chciał coś odebrać. Nie mogę sobie poradzić z dostrojeniem. Ponieważ wszystkie cewki są kręcone przez poprzednich właścicieli. Posiadam tylko miernik oraz samorobny generator sygnałów.
Jak się z tym problemem uporać w prosty sposób.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Schaub WS 40 LUXUS W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Schaub WS 40 LUXUS W
Zajrzyj na moją stronę, tam masz poradnik (choć jeszcze nie skończony) naprawy radyj.wojciech-48 pisze:Dostałem stare radio (Schaub WS 40 LUXUS W). Powymieniałem wszystkie kondensatory, sprawdziłem rezystory. Po włączeniu i przesuwaniu skalą słychać tylko trzaski w głośniku jakby chciał coś odebrać. Nie mogę sobie poradzić z dostrojeniem. Ponieważ wszystkie cewki są kręcone przez poprzednich właścicieli. Posiadam tylko miernik oraz samorobny generator sygnałów.
Jak się z tym problemem uporać w prosty sposób.
-
- 4 posty
Witam.
Dzięki za pomocne materiały, bardzo mi się przydadzą.Będę dalej męczył się z tym radiem. Niech chociaż cośkolwiek mi zagra to na moje umiejętności będę szczęśliwy.Odezwę się na pewno jak uzyskam jakieś efekty.
Pozdrawiam.
Dzięki za pomocne materiały, bardzo mi się przydadzą.Będę dalej męczył się z tym radiem. Niech chociaż cośkolwiek mi zagra to na moje umiejętności będę szczęśliwy.Odezwę się na pewno jak uzyskam jakieś efekty.
Pozdrawiam.
-
- 4 posty
Witam wszystkich.
Proszę o pomoc.
Męczę się z tym moim radiem.Pojawił się nowy problem.Czy jest to możliwe że napięcie anodowe na połówce wynosi 360V,X 2=720V
Na anodzie pentody jest ok.340V zamiast 235V.Nasuwa mi się pytania czy padł mi transformator,lub jest to inna usterka.
Proszę o pomoc.
Męczę się z tym moim radiem.Pojawił się nowy problem.Czy jest to możliwe że napięcie anodowe na połówce wynosi 360V,X 2=720V
Na anodzie pentody jest ok.340V zamiast 235V.Nasuwa mi się pytania czy padł mi transformator,lub jest to inna usterka.
-
- moderator
A napięcie żarzenia jest dobre? No i czy to napięcia anodowe było mierzone pod obciążeniem, na rozgrzanych lampach? Bo jak nie, to w pełni ma prawo być większe.wojciech-48 pisze:Witam wszystkich.
Proszę o pomoc.