Preamp RIAA do wejścia gramofonowego

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

Preamp RIAA do wejścia gramofonowego

Post autor: Roberto »

Zastanawiam się czy dałoby się zrobić prosty preamp dzięki, któremu bedzie można podłączyć gramofon z wkładką magnetyczną MM do wejścia gramofonowego w radiu lampowym. Układ miałby być monofoniczny. Możnaby coś takiego wykombinować na jakiejś lampie z TV np. PCC 88?
Pozdrawiam, Roberto
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Jeżeli to ma być do radia lampowego to odradzam PCC88, ani żarzenie ani anodowe z odbiornika nie do "wykorzystania".
Rzuć okiem na stronke (jedną z wielu, polecam Google):
http://www.users.otenet.gr/~athsam/tube ... lifier.htm
Są tam schematy RIAA na ECC83.
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Marcus pisze:Jeżeli to ma być do radia lampowego to odradzam PCC88, ani żarzenie ani anodowe z odbiornika nie do "wykorzystania".
I tak jest nie do wykorzystania - nie ma ich na żadnym gnieździe, a lutowanie w środku kable, wyprowadzanie ich luzem na zewnątrz jakies nieeleganckie (i niebezpieczne) jest. IMO lepiej dać w środku (korektora) mały transformatorek dający tylko wysokie napięcie i zrobić korektor na UY82, i 2 x UF80 - wtedy tansformatorek może być malutki.
Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Roberto »

Marcus pisze:Rzuć okiem na stronke (jedną z wielu, polecam Google):
Myślę, że na początek spróbuję zbudować preamp na podstawie pierszego schematu na tej stronce - najprostszy.
Pozdrawiam, Roberto
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

UY82 i UF80 to stosunkowo rzadkie okazy a kto wie jak będzie z ich dostępnościa za kilka lat.
Bardziej optymalna z punktu widzenia kosztów i dostępności jest budowa na ECC83/6N2P-EW (no i szumy pewnie mniejsze) i użycie trafka sieciowego od starego odbiornika dające anodowe i żarzenia, do kupienia na allegro za 10-15zł - lampki z serii U będą pewnie od niego droższe a itak trzeba jakieś trafo kupić.
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Marcus pisze:UY82 i UF80 to stosunkowo rzadkie okazy a kto wie jak będzie z ich dostępnościa za kilka lat.
Bardziej optymalna z punktu widzenia kosztów i dostępności jest budowa na ECC83/6N2P-EW (no i szumy pewnie mniejsze) i użycie trafka sieciowego od starego odbiornika dające anodowe i żarzenia, do kupienia na allegro za 10-15zł - lampki z serii U będą pewnie od niego droższe a itak trzeba jakieś trafo kupić.
Jakiś sens w tym jest. Choć, jaby miał być bajer to polecam lampę CF50 - specjalnie zaproejtpowana przez Philipsa do czułych wzmacniaczy audio. Lampa efektowna - duża, bocznostykowa, malowana na złoto :)
Alek

Post autor: Alek »

Oj Tomku, ty jak zawsze wymyślasz :D
Trabi
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Trabi »

Marcus pisze:...Rzuć okiem na stronke (jedną z wielu, polecam Google):
Są tam schematy RIAA na ECC83.
Stary temat ale ja do niego wrócę. Przejrzałem tą stronkę i.... czemu sa podane trzy schematy? nie jestem z anglika za dobry i nie za bardzo kumam czemu podali 3 wersje. Trzecia to ponoć fuzja tych dwóch poprzednich. Która jest godna zainteresowania? 1, 2, 3?
Pozdrawiam - T.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... zrobiłem pierwszą i trzecią wersję preampika RIAA z
grecko-angielskiej strony. Pozostałem przy pierwszej, bo mimo prostoty grała dla mnie najlepiej.