Wzmacniacz Jmp 50 rola kondensatorów odsprzęgających
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz Jmp 50 rola kondensatorów odsprzęgających
Jaką rolę jak i wpływ wielkości pojemności mają na brzmienie przedwzmacniacza Marshalla kondensatory od sprzęgające .
Standardowo są to 4 kondensatory 50 µF .
W moim JMP są kondensatory 15 µF , po dolutowaniu extra 35 µF do każdego wzmacniacz gra wyraźnie inaczej .
Standardowo są to 4 kondensatory 50 µF .
W moim JMP są kondensatory 15 µF , po dolutowaniu extra 35 µF do każdego wzmacniacz gra wyraźnie inaczej .
Re: Wzmacniacz Jmp 50 rola kondensatorów odsprzęgających
To są elektolity filtru zasilacza.
Myślę, że pod słowem "brzmienie" rozumiesz poziom zakłóceń od zasilacza lub dynamikę wzmacniacza - to chyba jedyne co może się zmienić.
Myślę, że pod słowem "brzmienie" rozumiesz poziom zakłóceń od zasilacza lub dynamikę wzmacniacza - to chyba jedyne co może się zmienić.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
A nie pozostaje to bez wpływu na pojemność-ci całkowitą toru przedwzmacniacza ?
W jakim sensie "całkowitą pojemność toru przedwzmacniacza"? Skąd taki pomysł?
-Jó vevökészuleke van?
Jednak coś jest na rzeczy bo Brzmienie ewidentnie ulega zmianie na korzyść wyższej pojemności tych kondensatorów .Zmierzyłem te w środku , wszystkie miały po 15 i zwiększając pojemności do 50 jest zauważalna różnica . Żebym nie był gołosłowny zrobiłem doświadczenie . Przełącznik ,załączając i odłączając dodatkowe 33 uF i mierząc napięcia anodowe na poszczególnych stopniach przy pomocy mierników , dołączając 33uF napięcia na stopniach wzrastają o 1,4 Volt , nie sądzę żeby to był wpływ headroom , gdyż 334 i 335,5 ,278 i 279,7 volta to żadna różnica . Być może są to zakłócenia w torze masy które lepiej są tłumione i przez to wyższe częstotliwości jakby brzmiały gorzej przy 15uF .
Trudno mi to ocenić bo nie mam czym tego dokładnie sprawdzić .
Pytanie jest skąd ta różnica ?
Moge tylko przypuszczać na podstawie innych złych połaczeń toru masy , np: układu Presence do punktu masy trafa wyjściowego vide invertera , to są tutaj podobne niuanse które da się usłyszeć .
,dźwięk nie jest dostatecznie czysty w wyższych częstotliwościach .
Te dwie sprawy są do siebie podobne .
Trudno mi to ocenić bo nie mam czym tego dokładnie sprawdzić .
Pytanie jest skąd ta różnica ?
Moge tylko przypuszczać na podstawie innych złych połaczeń toru masy , np: układu Presence do punktu masy trafa wyjściowego vide invertera , to są tutaj podobne niuanse które da się usłyszeć .
,dźwięk nie jest dostatecznie czysty w wyższych częstotliwościach .
Te dwie sprawy są do siebie podobne .
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Przy wysterowaniu koncowki powyzej ca 50% mocy wyjsciowej zbyt male pojemnosci kondensatorow w lancuchu zasilania czesto powoduja powstawanie t.zw, "ghost tones". Jest to wynikiem intermodulacji miedzy czestotliwosciami tonow gitary i skladowych harmonicznych tetnien napiecia zasilajacego koncowke mocy t.j. 100, 150, 200Hz. Zjawisko jak najbardziej slyszalne i zmierzalne.
Pojawia sie zwykle po kilku(nasto)letniej eksploatacji wlasnie w Marshallach, na tych jak wiadomo gra sie najchetniej z galkami na 11.
Pojawia sie zwykle po kilku(nasto)letniej eksploatacji wlasnie w Marshallach, na tych jak wiadomo gra sie najchetniej z galkami na 11.
Aleksander Niemand
A jeżeli to zjawisko występuje nawet przy minimalnej głośności np: na 1 , a Kondensatory filtru zasilacza są jak najbardziej ok , to gdzie leży przyczyna ?
Zaznaczę jeszcze raz że przy 4x15uf pogorszeniu jakości brzmienia ulegają górne częstotliwości , wygląda to tak jakby przy pomocy korektora parametrycznego przesunąć wierzchołek górnych czestotliwości np :5000 Hz na np 4500 Hz ( to tak dla zobrazowania proszę nie brać tego dosłownie )
Zaznaczę jeszcze raz że przy 4x15uf pogorszeniu jakości brzmienia ulegają górne częstotliwości , wygląda to tak jakby przy pomocy korektora parametrycznego przesunąć wierzchołek górnych czestotliwości np :5000 Hz na np 4500 Hz ( to tak dla zobrazowania proszę nie brać tego dosłownie )
- jethrotull
- 3125...6249 postów
A jesteś w stanie usłyszeć tę różnicę nie wiedząc jakiej pojemności kondensatory są aktualnie wlutowane?
A czy te kondensatory 15uF nie są przypadkiem już troszkę leciwe ?
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Możliwy jest wpływ większej pojemności kondensatorów (a dokładniej - dodanie kondensatorów w ogóle). Podywagujmy - deczko zależy od tego, gdzie wlutowane są te dodatkowe. Jeśli - w przeciwieństwie do oryginalnych (które bywają zlokalizowane w istotnym oddaleniu od rezystorów anodowych oraz, niekiedy, rezystorów "drabinki" RC filtrów poszczególnych stopni) - wlutujemy je w pobliże górnych końców Ra, to znacząco poprawi się odsprzężenie tych stopni dla wyższych częstotliwości (następuje "skrócenie" przewodów biegnących od górnych końców Ra). Czy ma to miejsce także wtedy, gdy kondensatory dolutujemy wprost do zasilacza? Niewykluczone.
Wczoraj wieczorem zrobiłem jeszcze jedno doświadczenie.
Zrobiłem szynę na przedwzmacniaczu i podzieliłem przedwzmacniacz kondensatorami .
47uf przed inverterem
22uf za inverterem tuz przed wtórnikiem (plus połaczony z za wtórnikiem )
22uf za wtórnikiem
22uf za stopniem poprzedzającym wtórnik (plus połaczony za pierwszym stopniem
22uf za pierwszym stopniem
Minusy rozdzielają poszczególne stopnie .
10k Ohm pomiędzy końcówką a inverterem
10k Ohm pomiędzy inverterem a wtórnikiem
10k Ohm pomiędzy wtórnikiem a pierwszym stopniem
Wynik tego doświadaczenia jest powalający , wzmacniacz nie dość że nabrał innej charakterystyki na plus to dodatkowo znikły wszelkie paskudztwa w górze pasma , a więc prowadzenie masy i odsprzęganie stopni ma duże znaczenie dla efektu końcowego .Dodatkowo wszelkie inne zakłócenia zniknęły po zmianie punkt masy na chassis , zrobiłem go tuż przy gnieździe wejściowym a nie za pierwszym kondensatorem .
Zrobiłem szynę na przedwzmacniaczu i podzieliłem przedwzmacniacz kondensatorami .
47uf przed inverterem
22uf za inverterem tuz przed wtórnikiem (plus połaczony z za wtórnikiem )
22uf za wtórnikiem
22uf za stopniem poprzedzającym wtórnik (plus połaczony za pierwszym stopniem
22uf za pierwszym stopniem
Minusy rozdzielają poszczególne stopnie .
Wynik tego doświadaczenia jest powalający , wzmacniacz nie dość że nabrał innej charakterystyki na plus to dodatkowo znikły wszelkie paskudztwa w górze pasma , a więc prowadzenie masy i odsprzęganie stopni ma duże znaczenie dla efektu końcowego .Dodatkowo wszelkie inne zakłócenia zniknęły po zmianie punkt masy na chassis , zrobiłem go tuż przy gnieździe wejściowym a nie za pierwszym kondensatorem .
- niesłychane!Marek.P pisze:...a więc prowadzenie masy i odsprzęganie stopni ma duże znaczenie dla efektu końcowego...

Marek.P pisze:Minusy rozdzielają poszczególne stopnie .

Możesz to wyjaśnić albo najlepiej narysować?
Z tego co ja rozumiem, to wygląda na to, że w ten sposób może pojawić Ci się kilkadziesiąt woltów między masą gniazda wejściowego (czytaj "masą gitary") a masą chassis wzmacniacza...
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Minusy rozdzielają poszczególne stopnie? Ale w jaki sposób? Chodzi Ci o minusy kondów? One wszystkie są na masie, nic nie rozdzielają.