Liczę na pomoc bardziej doświadczonych
Miałby to być miernik dla pomiarów w pasmie np. do 100kHz i poziomy wejściowe -60dB ---> 40dB . Problem jednak jest przy pomiarach tych najniższych poziomów - i nie wiem jak to rozwiązać praktycznie
Załączniki przedstawiają schemat układu pomiarowego i jeden z wykonanych pomiarów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A co wykorzystujesz do przetwarzania RMS/DC. Jeżeli AD736, to od 200mV do 200V możesz wykorzystać standardowy dzielnik jak w nocie aplikacyjnej. Na niższych zakresach potrzebny jest wzmacniacz AC (łatwiej zrobić) o wzmocnieniu np: x10, wtedy otrzymasz zakres 20mV. Niżej będzie ciężko utrzymać pasmo 100kHz. Wykorzystując nowsze procesory, można wykorzystać wewnętrzny konfigurowany wzmacniacz i adc. Zewnętrzne ADC i na I2C niepotrzebnie komplikuje układ i oprogramowanie.
Dobrze było by pomyśleć o wykorzystaniu sondy do oscyloskopu 1:100, do 200V bez problemu załatwi temat, ale trzeba trzymać się Rwe=1M.
H.........m ,
przetworniki AD736,AS536 niestety nie dadzą rady z niskimi poziomami. A 20mV jak piszesz to dopiero ok -33dB.
Dodatkowy ADC po I2C przetwarzanie 16bit - zajmuje kilka dodatkowych linijek w programie , a całością liczenia zajmuje się uC na bieżąco.
Dają radę, tylko wymagają wzmacniacza. Po co 16bitów, jeżeli 1 % dokładności na zakresie 0-100 robi się na 7 bitach(127 wartości)? Dalsze zwiększanie daje tylko zwiększenie ceny. 10bitów to absolutna rozrzutność, dalsza poprawę dokładności już tylko na drodze programowej analizy danych, chociaż nie ma sensu dalej walczyć.
Gdybyś potrzebował 1mV na 50R to jeszcze w miarę prosto z jakim SSM lub wzmacniaczem pomiarowym zrobisz, 1mV na 1M to już większy problem, to prawie trzy razy więcej niż przedwzmacniacz RIAA, ale 20x większa Rwe.
Gdzie mogę kupić LH0052 ? , ew. może posiadacie z 1szt.
Z dzielnika na układzik LH0052 i dopiero na AD536 ---- i dalej jak na rysunku
2011-03-31 g. 09:19
Przeglądałem zasoby światowe aukcji -- ani jednej sztuki , jest 1szt LH0042 - na drugim końcu świata -- pass !!
Chwilowo , więc pauza -- do czasu zakupu wzmacniacza wejściowego
traxman pisze:Jak sprawdzasz noty katalogowe, sprawdź datę publikacji, 1992,1995 to bardzo zła wróżba przy zakupie elementów, no chyba, że to NE555...
H..........m , Masz rację układ - leciwy wiekiem -- jednak spełnia zakładane wymagania.
Przy przeszukaniu obecnych-teraźniejszych wyrobów zajmuje to trochę więcej czasu ze znalezieniem podobnego do LH0052 --- a wybranie tego najodpowiedniejszego wcale nie jest takie proste dla Mnie
Projekcik musi odczekać na właściwy wzmacniacz wejściowy
Przeglądając swoje stare zapasy znalazłem UL1111 i MAA502 z których będzie szerokopasmowy wzmacniacz wejściowy pracujący w paśmie 20Hz-100kHz , spokojnie wzmacniając 1mVpp do wartości 100mVpp
Większym problemem jest dzielnik napięcia --- Jak skompensować pojemnościami dla tak szerokiego zakresu pasma częstotliwości 20Hz-100kHz praktycznie.
Jeśli Macie jakieś sugestie praktyczne odnośnie samego dzielnika - to liczę na Waszą pomoc
Jasiu pisze:Czołem.
Dlaczego nie spróbujesz jakiegoś AD8310, albo czegoś podobnego? Pewne, a suma-sumarum wyjdzie pewnie najtaniej.
Pozdrawiam,
Jasiu
Przeglądając pobieżnie notę AD8310 - to raczej inny przedział optymalnej pracy 10-200MHz .
A , przy zakresie 20Hz-100kHz nie mam gwarancji - że to poprawnie zadziała. Ciekawa jednak opcja na wykorzystanie w innych aplikacjach gdzie zapewne się sprawdzi.
Mogłeś wcześniej podpowiedzieć.....
Dzielnik powoli złożony - wymagało to przemierzenia góry rezystorów i wybranie odpowiednich - wynik zmierzony przedstawia załącznik poniżej
I , dzielnik - bez pomocy programów z cyberprzestrzeni , to ze dwa dni liczenie by zajęło (kolejny załącznik)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.