Gratuluję "wp"| pomysłu, sam nawet myślałem o jakimś usystematyzowaniu Pionierków, ale skończyło się na "teoryzowaniu"!
Lekko nie będzie!

Co do Twojej strony www - Pionier z pierwszego od góry zdjęcia (z pionowymi szczebelkami). Mam Pionierka w takiej samej obudowie, tyle, że... o odmiennej konstrukcji wewnętrznej! Ma (a właściwie miał, ale wiem jaki) inny eliminator, pionowo (!) ustawiony kond. strojeniowy, cewki obw. wejściowych i heterodyny w aluminiowych kubkach (a nie "zintegrowane" z przełącznikiem zakresów!!!), dławik w zasilaczu, dość "chałupniczo" wykonane podstawki lampowe, elektrolity schowane pod chassis itp. itd... Odbiornik jest w b. kiepskim stanie, coś mam wrażenie, ze wczesnoseryjny, była w nim już tylko 1 lampa, za to oryginalna Philipsa, Czyżby radio zrobiono przed uruchomieniem produkcji lampek w Polsce po wojnie?
Radio z drugiego zdjęcia mam... tyle, ze na tylnej ściance ma napis Pionier U!
Także z 3 fotki - w moim jest oryginalna tylna ścianka z napisem Pionier U2 (ale głowy nie dam, w momencie pisania tekstu radio jest 300km ode mnie)
Radio "nierozpoznane" z 6 fotki to Mazur, stoi u mnie na szafie, ma lampy serii E20 +AZ1 i wejście gramofonowe.
Cóż, jak napisalem wcześniej lekko nie będzie, ale może jakoś uda się posystematyzować Pionierki? To chyba zresztą rekord świata w ilości wariantów jednego odb.!

I raczej chyba po różnicach w konstrukcji wewnętrznej (mój U2 ma np. termistor, inne nie mają), niż po wariantach obudów...
Pozdrawiam!
Radek