Pioniery, Promyki, Mazury ...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wp
75...99 postów
75...99 postów

Pioniery, Promyki, Mazury ...

Post autor: wp »

Na poczatku mojego listu uprzejmie przepraszam tszszesn za zaśmiecanie działu "radio retro" tematami Pionierów :lol: - tym bardziej, że nie obiecuję poprawy.
Zaistniał kiedyś w dziale "Lampy" temat AZ-1, który przerodził sie w dyskusję o odmianach i wariantach Pionierów:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=149

Postanowiłem temat zgłębić a rezyltaty upublicznić. Początek prac można zobaczyć tutaj:
http://radjo.net/pionier

Zwracam się z ogromną prośbą do uczestników forum o zamieszczanie tutaj lub przysyłanie do mnie różnych ciekawych informacji o takich odbiornikach (ciekawe wersje, nietypowe rozwiązania, warianty obudowy i układów, historia produkcji i dystrybucji).

Wojtek
stare@radjo.net
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

potrawka a la pionier

Post autor: gsmok »

Bardzo ciekawa inicjatywa, jeszcze lepszy zaczątek internetowego działu o pionierach, a co będzie dalej :) .
Wnoszę swój wkład w sprawę. Przesłałem Ci na maila zdjęcie dziwnego radia. Dostałem je kiedyś z prośbą o identyfikację. Może ktoś to zrobi, bo ja przegrałem tę rundę :oops: .
BTW: według mnie to solidna konstrukcja ale nie fabryczna lecz samoróbka z elementów pionieropodobnych.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Pioniery, Promyki, Mazury ...

Post autor: tszczesn »

wp pisze:Na poczatku mojego listu uprzejmie przepraszam tszszesn za zaśmiecanie działu "radio retro" tematami Pionierów :lol: - tym bardziej, że nie obiecuję
Nie ma sprawy, w końcu Pionier to też zabytak, może nie tak ciekawy jak Elekrit, ale zawsze :)
wp pisze:Zwracam się z ogromną prośbą do uczestników forum o zamieszczanie tutaj lub przysyłanie do mnie różnych ciekawych informacji o takich odbiornikach (ciekawe wersje, nietypowe rozwiązania, warianty obudowy i układów, historia produkcji i dystrybucji).
Ja będę podsyłał w miarę możliwości. Nie mam cyfrówki, więc będzie z tym pewien problem, ale powoli będzie się to posuwać na przód :)
radar
25...49 postów
25...49 postów

Pionierki

Post autor: radar »

Gratuluję "wp"| pomysłu, sam nawet myślałem o jakimś usystematyzowaniu Pionierków, ale skończyło się na "teoryzowaniu"! :)

Lekko nie będzie! ;)
Co do Twojej strony www - Pionier z pierwszego od góry zdjęcia (z pionowymi szczebelkami). Mam Pionierka w takiej samej obudowie, tyle, że... o odmiennej konstrukcji wewnętrznej! Ma (a właściwie miał, ale wiem jaki) inny eliminator, pionowo (!) ustawiony kond. strojeniowy, cewki obw. wejściowych i heterodyny w aluminiowych kubkach (a nie "zintegrowane" z przełącznikiem zakresów!!!), dławik w zasilaczu, dość "chałupniczo" wykonane podstawki lampowe, elektrolity schowane pod chassis itp. itd... Odbiornik jest w b. kiepskim stanie, coś mam wrażenie, ze wczesnoseryjny, była w nim już tylko 1 lampa, za to oryginalna Philipsa, Czyżby radio zrobiono przed uruchomieniem produkcji lampek w Polsce po wojnie?

Radio z drugiego zdjęcia mam... tyle, ze na tylnej ściance ma napis Pionier U! :)

Także z 3 fotki - w moim jest oryginalna tylna ścianka z napisem Pionier U2 (ale głowy nie dam, w momencie pisania tekstu radio jest 300km ode mnie) :D

Radio "nierozpoznane" z 6 fotki to Mazur, stoi u mnie na szafie, ma lampy serii E20 +AZ1 i wejście gramofonowe.

Cóż, jak napisalem wcześniej lekko nie będzie, ale może jakoś uda się posystematyzować Pionierki? To chyba zresztą rekord świata w ilości wariantów jednego odb.! :lol: I raczej chyba po różnicach w konstrukcji wewnętrznej (mój U2 ma np. termistor, inne nie mają), niż po wariantach obudów...

Pozdrawiam!

Radek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Pionierki

radar pisze:Gratuluję "wp"| pomysłu, sam nawet myślałem o jakimś usystematyzowaniu Pionierków, ale skończyło się na "teoryzowaniu"! :)

Lekko nie będzie! ;)
Co do Twojej strony www - Pionier z pierwszego od góry zdjęcia (z pionowymi szczebelkami). Mam Pionierka w takiej samej obudowie, tyle, że... o odmiennej konstrukcji wewnętrznej! Ma (a właściwie miał, ale wiem jaki) inny eliminator, pionowo (!) ustawiony kond. strojeniowy, cewki obw. wejściowych i heterodyny w aluminiowych kubkach (a nie "zintegrowane" z przełącznikiem zakresów!!!), dławik w zasilaczu, dość "chałupniczo" wykonane podstawki lampowe, elektrolity schowane pod chassis itp. itd... Odbiornik jest w b. kiepskim stanie, coś mam wrażenie, ze wczesnoseryjny, była w nim już tylko 1 lampa, za to oryginalna Philipsa, Czyżby radio zrobiono przed uruchomieniem produkcji lampek w Polsce po wojnie?
Owszem, tak wyglądały pierwsze Pioniery. bodajże były ty Pioniery U, ale że tylne ścianki na Pionietach rzasko chcą być oryginalne to nie jestem tego pewien.
BTW. Na fotografii z reportażu z Międzynarodowych Targów Poznańskich z 1949 roku (chyba, nie chce mi się teraz sięgać na półkę ;) ) w miesięczniku 'Radio' jest zdjęcie białego Pioniera. Wie ktoś, czy była to jednasztuka przygotowana na wystawę,czy była jeszcze jakaś krótka seria takich radiów?
wp
75...99 postów
75...99 postów

radar pisze:Mam Pionierka w takiej samej obudowie, tyle, że... o odmiennej konstrukcji wewnętrznej! Ma (a właściwie miał, ale wiem jaki) inny eliminator, pionowo (!) ustawiony kond. strojeniowy, cewki obw. wejściowych i heterodyny w aluminiowych kubkach (a nie "zintegrowane" z przełącznikiem zakresów!!!), dławik w zasilaczu, dość "chałupniczo" wykonane podstawki lampowe, elektrolity schowane pod chassis itp. itd...
To już wygląda na rasową twórczość szalonego radioamatora ...
radar pisze:Odbiornik jest w b. kiepskim stanie, coś mam wrażenie, ze wczesnoseryjny, była w nim już tylko 1 lampa, za to oryginalna Philipsa, Czyżby radio zrobiono przed uruchomieniem produkcji lampek w Polsce po wojnie?
We wczesnych odbiornikach powojennych stosowane były zdobyczne, poniemieckie elementy. Nie tylko lampy, nawet elementy RC.
radar pisze:Radio "nierozpoznane" z 6 fotki to Mazur, stoi u mnie na szafie, ma lampy serii E20 +AZ1 i wejście gramofonowe.

Radio zostało przekwalifikowane na "Mazur v.2". Gdybym jeszcze mógł prosić o zmierzenie pacjenta (długość x wysokość x głębokość) a najwięcej radości sprawiłyby mi fotografie pacjenta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

wp pisze:
radar pisze:Mam Pionierka w takiej samej obudowie, tyle, że... o odmiennej konstrukcji wewnętrznej! Ma (a właściwie miał, ale wiem jaki) inny eliminator, pionowo (!) ustawiony kond. strojeniowy, cewki obw. wejściowych i heterodyny w aluminiowych kubkach (a nie "zintegrowane" z przełącznikiem zakresów!!!), dławik w zasilaczu, dość "chałupniczo" wykonane podstawki lampowe, elektrolity schowane pod chassis itp. itd...
To już wygląda na rasową twórczość szalonego radioamatora ...
[
Nie, taka była konstrukcja pierwszych Pionierów. Nie jestem teraz pewien cewek wejściowych, ale chyba były odzielne.
radar
25...49 postów
25...49 postów

To już wygląda na rasową twórczość szalonego radioamatora...
To musiałby mieć nawet tłocznię do blach, bo i chassis ma nieco inny kształt! :D Ale tak serio jest to na 100% egzemplarz "fabryczny", kilka miesięcy temu był identyczny na Allegro, sprzedający nawet określił go mianem "rzadki". Nie mam tego radia "pod ręką", ale sygnatura producenta to chyba CZPE. Będę wdzięczny za wszelkie informacje dot. tego modelu Pioniera!
We wczesnych odbiornikach powojennych stosowane były zdobyczne, poniemieckie elementy. Nie tylko lampy, nawet elementy RC.
Z tym tak do konca nie mogę się zgodzić! Oczywiście montowane były np.(chyba w Łodzi i Dzierżoniowie) DKE38, już "zdenazifikowane" :lol: , ale produkowane też były odb. wg. opracowania węgierskiego Oriona - mam takie radio, z charakterystyczną zegarową skalą (to chyba pierwsze "powojenne" radio prod. w Polsce), szwedzka AGA na lampach amerykańskiego typu (pierwsze serie odb.). Niemcy nie produkowali i nie stosowali w swoich odbiornikach lamp serii U i E20! A Pionier to pod wzgledem układu el. w sumie prawie kopia Philetty Philipsa. Stąd mogła być ta UCH21 Philipsa w moim Pionierze!

Radio zostało przekwalifikowane na "Mazur v.2". Gdybym jeszcze mógł prosić o zmierzenie pacjenta (długość x wysokość x głębokość) a najwięcej radości sprawiłyby mi fotografie pacjenta.
Ok pomierzę, fotki zrobię za parę dni, muszę pożyczyć cyfrówkę! :)
Ostatnio zmieniony wt, 2 września 2003, 14:36 przez radar, łącznie zmieniany 1 raz.
radar
25...49 postów
25...49 postów

Pionierki

No i coś mi nie wyszło z tagami HTMLa w poprzedniej mojej wypowiedz :shock: i!
Radek

ps. Już naprawiłem! :D
Ostatnio zmieniony wt, 2 września 2003, 14:38 przez radar, łącznie zmieniany 1 raz.
radar
25...49 postów
25...49 postów

Owszem, tak wyglądały pierwsze Pioniery. bodajże były ty Pioniery U, ale że tylne ścianki na Pionietach rzasko chcą być oryginalne to nie jestem tego pewien.
No to może zabiorę się za naprawę tego odbiornika? Niezły dezel, ale da się to zrobić! :)
BTW. Na fotografii z reportażu z Międzynarodowych Targów Poznańskich z 1949 roku (chyba, nie chce mi się teraz sięgać na półkę ;) ) w miesięczniku 'Radio' jest zdjęcie białego Pioniera. Wie ktoś, czy była to jednasztuka przygotowana na wystawę,czy była jeszcze jakaś krótka seria takich radiów?
To ciekawe, IMO białego bakelitu nie da się uzyskać (taka juz cecha tego tworzywa), może to melamina, a może po prostu pomalowano zwykłego bakelitowego Pionierka na biało?

Pozdrawiam!

Radek

ps. Podszkoliłem się w tagach HTML! :wink:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

radar pisze:To ciekawe, IMO białego bakelitu nie da się uzyskać (taka juz cecha tego tworzywa), może to melamina, a może po prostu pomalowano zwykłego bakelitowego Pionierka na biało?
Nie wiem. Jest na zdjęciu, z informacją w opisie, że to wersja specjalnie przygotowana na Targi, bez wnikanai jak. A biały bakelit da się zrobić, zainteresuj się odbiornikami angielskimi firmy Ekco - w 1938 roku wypuścili biały model bakelitowy. Dzisiaj kosztuje ładnych kilkaset funtów... Inna rzecz, że nie był to prosty i tani proces.
radar pisze: ps. Podszkoliłem się w tagach HTML! :wink:
To nie HTML tylko BBCode, jest w FAQ jak tego użyć :)
radar
25...49 postów
25...49 postów

Nie wiem. Jest na zdjęciu, z informacją w opisie, że to wersja specjalnie przygotowana na Targi, bez wnikanai jak. A biały bakelit da się zrobić, zainteresuj się odbiornikami angielskimi firmy Ekco - w 1938 roku wypuścili biały model bakelitowy. Dzisiaj kosztuje ładnych kilkaset funtów... Inna rzecz, że nie był to prosty i tani proces.
Hmm, naturalne barwy bakelitu, to okolice ciemnego brązu, fakt, że Amerykanie produkowali przed wojną odbiorniki w jaskrawych (np. odcienie zieleni) barwach i ponoć proces produkcji nie dość, że był skomplikowany, to do tego toksyczny! :lol: Za to radia te chodzą teraz na Ebayu za parę tysięcy U$! 8)
To nie HTML tylko BBCode, jest w FAQ jak tego użyć
A to mi nic nie mówi, ale tak, czy owak działa... :wink:

r
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

radar pisze:Hmm, naturalne barwy bakelitu, to okolice ciemnego brązu, fakt, że Amerykanie produkowali przed wojną odbiorniki w jaskrawych (np. odcienie zieleni) barwach i ponoć proces produkcji nie dość, że był skomplikowany, to do tego toksyczny! :lol: Za to radia te chodzą teraz na Ebayu za parę tysięcy U$! 8)
Nie, to jest 'Catalin' inny rodzaj tworzywa, które się pojawiło pod sam koniec lat 30-tych. One są takie drogie, bo tworzywo to jest mało trwałe (blakło i jest kruche), więc mało radiów przeżywało, zwłaszcza w dobrym stanie, a do tego napust na te radia jest tam straszny - każdy Amerykanin koniecznie chce coś takiego mieć.
A biały bakelit naprawdę był w Anglii.
radar pisze:
To nie HTML tylko BBCode, jest w FAQ jak tego użyć
A to mi nic nie mówi, ale tak, czy owak działa... :wink:
http://www.trioda.com/php/forum/faq.php
wp
75...99 postów
75...99 postów

tszczesn pisze:BTW. Na fotografii z reportażu z Międzynarodowych Targów Poznańskich z 1949 roku (chyba, nie chce mi się teraz sięgać na półkę ;) ) w miesięczniku 'Radio' jest zdjęcie białego Pioniera.
Gdzie i kiedy o tym Pionierze pisano - jakoś nie mogę znaleźć w roczniku 1949.

Wojtek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

wp pisze:
tszczesn pisze:BTW. Na fotografii z reportażu z Międzynarodowych Targów Poznańskich z 1949 roku (chyba, nie chce mi się teraz sięgać na półkę ;) ) w miesięczniku 'Radio' jest zdjęcie białego Pioniera.
Gdzie i kiedy o tym Pionierze pisano - jakoś nie mogę znaleźć w roczniku 1949.
Bo to było w 1950 (jak mówiłem rocznik dawałem z pamieci). W numerze z maja na pierwszej stronie jest informacja, że jest to 50-ciotysięczny odbiornik wykonany specjalnie na tę okazję z białego bakelitu. Na stronie drugiej jest zdjęcia (pionier jest malutki, nie ma nawet centymetra szerokości).