PHILIPS A43U - czy malowano ebonit??

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

PHILIPS A43U - czy malowano ebonit??

Post autor: IdeL »

Witam serdecznie. Nabyłem na starociach takie cudo jak w temacie. praktycznie za bezcen ("ino" lampy nieoryginalne i przecokołowane na serie loctal U) - w zasadzie wszystko po za CY-2m (mam tylko jedną dyskusyjną sztukę w RADIALVie) posiadam (nawet CBL-1). Problem jest innej natury - materiał z którego wykonano obudowę jest czymś ebonitopodobnym w kolorze jasnego brązu (czy jak jeszcze w latach dwudziestych pisano "bronzu"). CIekawe - bo radyjko jest pomalowane na biało (oczywiście farba odłazi płatami) - ale co ciekawe - położona jest równiuteńko, bez zacieków - nawet znaczek Philipsa nie jest popaprany. Parę razy widziałem coś takiego na allegro - ale wszystkie były w czarnym ebonicie - ciekawe czy mógłbyć pomalowany fabrycznie na biało???

Pozdruufki

Irek
IdeL
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: PHILIPS A43U - czy malowano ebonit??

Post autor: tszczesn »

IdeL pisze:Witam serdecznie. Nabyłem na starociach takie cudo jak w temacie. praktycznie za bezcen ("ino" lampy nieoryginalne i przecokołowane na serie loctal U) - w zasadzie wszystko po za CY-2m (mam tylko jedną dyskusyjną sztukę w RADIALVie) posiadam (nawet CBL-1). Problem jest innej natury - materiał z którego wykonano obudowę jest czymś ebonitopodobnym w kolorze jasnego brązu (czy jak jeszcze w latach dwudziestych pisano "bronzu"). CIekawe - bo radyjko jest pomalowane na biało (oczywiście farba odłazi płatami) - ale co ciekawe - położona jest równiuteńko, bez zacieków - nawet znaczek Philipsa nie jest popaprany. Parę razy widziałem coś takiego na allegro - ale wszystkie były w czarnym ebonicie - ciekawe czy mógłbyć pomalowany fabrycznie na biało???
Ja nie widziałem malowanego bakelitu (właśnie, bakelitu a nie ebonitu, z ebonitu AFAIR skrzynek radiowych się nie robiło), jak było potrzeba wykonać biały element to albo wykorzystywano celuloid (jak np. w polskim Telefunkenie Lord) albo biały bakelit. Nie zmienia to faktu, że ktoś w Philipsie mógł wpaść na pomysł pomalowania bakelitu, w końcu Philips robił radia w różnych dzikich krajach :)
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Znajomy chemik w rozmowie na różne tematy, wyjawił mi, że w spirytusie /np. w denaturacie/ rozpuszczaja sie plyty winylowe /te grajace/.
Można przygotowac lakier , który po wyschnięciu "udaje " lakier fortepianowy, oczywiście czarny.Może to wypróbowac?
Lech
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Lech Sołtysik pisze:Witam.
Znajomy chemik w rozmowie na różne tematy, wyjawił mi, że w spirytusie /np. w denaturacie/ rozpuszczaja sie plyty winylowe /te grajace/.
Można przygotowac lakier , który po wyschnięciu "udaje " lakier fortepianowy, oczywiście czarny.Może to wypróbowac?
Lech
W spirytusie rozpuszczają sie tylko płyty szelakowe przedwojenne
ten chemik nie wie co mówi
płyty powojenne na 33 i na 45 obrotów są wykonane z PCV który nie rozpuszcza się w żadnym rozpuszczalniku organicznym
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Re: PHILIPS A43U - czy malowano ebonit??

tszczesn pisze:... w końcu Philips robił radia w różnych dzikich krajach :)
Francja to niewątpliwie dziki kraj - wiem coś o tym :? :? (a ten egzemplarz ma skalę po francusku malowaną).

Pozdroofki

PS. oczywiście bakelit - ebonit byl na przelaczniki i inne retenta :D

Tak mi zostało z dawnych lat, że ciągle mylę nazwy tych materiałów ..
IdeL
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Szrot majster pisze:
Lech Sołtysik pisze:Witam.
Lech
płyty powojenne na 33 i na 45 obrotów są wykonane z PCV który nie rozpuszcza się w żadnym rozpuszczalniku organicznym
Ciekawe czym można reaktywować bakelit???? Z czasów gdy chodziłem jeszcze do szkoły słyszałem na "warsztatach", że bakelit jest chemoutwardzalny - ani tego rozpuścić ani też temperaturą potraktować ... Co z tym robić??
Na chemii się nie znam - nauka ta przekracza mój system pojmowania teoretycznego ....
Pozdroofki
IdeL
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Szrot majster pisze:
[/quote]
Witam.
Rozmawiałem telefonicznie z tym chemikiem ,co nie wie co mówi .Jednak potwierdził , to co napisałem wczesniej .Ponieważ z chemii jestem raczej cienki Bolek, wiec trudno mi rozstrzygać ten - niejako spór . Będę jednak musiał sam sprawdzić jak, to jest naprawdę. Spirytusu nie będę załował, chociaż z płyta będzie większy problem.
Lech
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Chemicznie nam się zrobiło :D :D :D - a ja z dylematem :? - choć chyba zwalę cały ten lakier (jego resztki) - i zostawię w kolorze tego nibybakelitu - zresztą gałki są brązowe ...

Pozdro
IdeL