Trojan

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Trojan

Post autor: nixie2 »

Uprzejmie informuję że strona http://www.trioda.com/gallery/index.php zawiera konia trojańskiego "Trojan.sctipt.iframer".
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Trojan

Post autor: megabit »

Pewnie fałszywy alarm. Zarówno AVG jak i skanery online nic nie znajdują.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

ESET też niczego nie znalazł. Czasami Avast robił mi takie numery i to ze stronką uczelnianą, z której miałem pobierać instrukcje do laborek :lol:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

megabit pisze:Pewnie fałszywy alarm. Zarówno AVG jak i skanery online nic nie znajdują.
Takie obiekty na tej stronie jak 'http://gouqle.com/in.cgi?7' i 'http://iframepay.com/tds/js.php' tam się powinny znajdować?
admin
administrator

Post autor: admin »

Dziekuję za informację. Sprawdzę, co się dzieje.
geguś

Post autor: geguś »

NAV też nic nie zgłosił.
admin
administrator

Post autor: admin »

A jednak była infekcja. Sprawdziłem i zniszczyłem :twisted: Wirus nie był niebezpieczny. Powodował on tylko odwołanie do iframepay tylko po to aby nabijać tej "pseudostronie" licznik oglądalności. Poza tym na szczęści niczego nie robił. To prawdopodobnie dlatego część oprogramowania antywirusowego "olała" ten problem.
W zasadzie powinienem zaktualizować oprogramowanie Galerii do nowszej wersji. Do tego czasu bedę zerkał, czy problem znowu się nie pojawi.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

admin pisze:A jednak była infekcja. Sprawdziłem i zniszczyłem :twisted: Wirus nie był niebezpieczny. Powodował on tylko odwołanie do iframepay tylko po to aby nabijać tej "pseudostronie" licznik oglądalności. Poza tym na szczęści niczego nie robił. To prawdopodobnie dlatego część oprogramowania antywirusowego "olała" ten problem.
W zasadzie powinienem zaktualizować oprogramowanie Galerii do nowszej wersji. Do tego czasu bedę zerkał, czy problem znowu się nie pojawi.
Zapewne nie Galerii, ale komputera używanego do aktualizacji tej strony. Z tego co wyczytałem w internecie on się dokleja do strony na komputerze autora, i sam wysyła na serwery po przechwyceniu haseł FTP. Czyli, że to na komputerze autora instaluje się wirus który modyfikuje stronę.