Głowica lampowa 88 do 100 MHz

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Tubelektr
20...24 posty
20...24 posty

Głowica lampowa 88 do 100 MHz

Post autor: Tubelektr »

Jak przestroić starą głowicę na ECC85 na nowe pasmo 88-100 MHz
Alek

Post autor: Alek »

całego pasma nie pokryjesz i trzeba mieć tego pełną świadomość.
Brencik

Post autor: Brencik »

nie nowe pasmo tylko CCIR i nie 88-100MHz tylko 87,5-108MHz. Pozdrawiam!
PS Alku czasem da sie przestroic tak głowice ze obejmie cale pasmo UKF
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Brencik pisze:nie nowe pasmo tylko CCIR i nie 88-100MHz tylko 87,5-108MHz. Pozdrawiam!
Typowa lampowa głowica UKF była strojona rdzeniami - tu zakres przestrajania jest stały, bo jak go zmienić?
Tubelektr
20...24 posty
20...24 posty

Dzięki za rady, ale gdzie znależć jakąś literaturę z opisem przeróbki głowicy, nawet jeśli nie pokryje całego pasma. Głowica do radia Beethoven /polska wersja radia/
Brencik

Post autor: Brencik »

tszczesn pisze:
Brencik pisze:nie nowe pasmo tylko CCIR i nie 88-100MHz tylko 87,5-108MHz. Pozdrawiam!
Typowa lampowa głowica UKF była strojona rdzeniami - tu zakres przestrajania jest stały, bo jak go zmienić?
Rdzeniami owszem ale takze stosowano wariometr. A tu mozna tez co nie co zmienic, zreszta w przypadku strojenia rdzeniem takze.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Brencik pisze: Rdzeniami owszem ale takze stosowano wariometr. A tu mozna tez co nie co zmienic, zreszta w przypadku strojenia rdzeniem takze.
Pozdrawiam!
Wariometru w żadnej znanej mi głowicy nie kojarzę, a strojeniu rdzeniami jak rozszerzyć zakres? Można ewentualnie próbować wymienić rdzeń (jak ferrytowy a nie aluminiowy lub mosiężny), ale trzeba znaleźć mechanicznie pasujący.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

tszczesn pisze: Można ewentualnie próbować wymienić rdzeń (jak ferrytowy a nie aluminiowy lub mosiężny), ale trzeba znaleźć mechanicznie pasujący.
Ja też nie widzę rozwiązania tego problemu bez przeprojektowania obwodów - przynajmniej samej heterodyny ...

Zawsze mozna jeszcze podzielic na podzakresy - choc ja bym tego nie robil ...

A moze konwerter lampowy ???? :wink: :wink:
Nota bene mam z czasów krótkofalarskich coś takiego (Geloso - Milano) - na 2m - tyle, że na wyjściu jest 28MHz - ale konstrukcja fajna ...

Pozdroofki
IdeL
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Tubelektr pisze:Dzięki za rady, ale gdzie znależć jakąś literaturę z opisem przeróbki głowicy, nawet jeśli nie pokryje całego pasma. Głowica do radia Beethoven /polska wersja radia/
Może mam sklerozę albo zwidy, ale gdzieś w radioamatorze z dawnych lat widziałem schemat tego odbiornika z głowicą na wymienione pasmo (nie dam głowy sobie uciąć czy zakres był ten sam co obecnie - sto razy warunki standardu mogły się zmienić) - ale to jednak nie był OiRT. Konsekwencją tego faktu może być to że Twój odbiornik był gdzieś w latach siedemdziesiątych przestrojony na 65,5 - 73 - czyli dawny OiRT - oczywiście wypadło szerzej - i jak byś teraz wrócił do dawnych warunków pracy to "wstrzeliłbyś się w pasmo". Nie znam się na Bethovenach i nie interesowały mnie wersje sprzedażne - ale niewykluczone, że jest tak jak mówię - tzn. Twój oryginalnie pracował na 88 -108 (czy jakoś tak w tym paśmie) - co Ci szkodzi - odwiń conieco z cewek (jak nie masz generatora to "na czuja - jakieś 25 - 30 % zwojów) i zobacz co się będzie działo - no chyba, że ktoś go przestroił "po klamizersku" - dokładając tylko pojemności w obwodach ....

Generalnie do pobawienia się

Pozdroofki i powodzenia
IdeL
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Witam,
we wczesnych latach osiemdziesiątych przestrajałem Beethowena na pasmo OIRT, udało się doskonale - bez ruszania cewek, ale zakres CCiR obejmował pasmo 87 -104 MHz. Dzisiaj wyrzuciłem na złom radio samochodowe Blaupunkta z końca lat 70-tych. Miało zakres 88 -104 MHz i było przestrajane indukcyjnie. Dziwne by było gdyby wcześniejsze o dwie dekady radio lampowe miało pełny zakres UKF.
Tubelektr
20...24 posty
20...24 posty

Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy udzielili mi porad i nakierowali nd dobrą drogę w rozwiązaniu problemu przestrojenia głowicy. Szczególnie dziękuję Panu Alkowi. W stosownym czasi poproszę Pana o pomoc. Biorę się do dzieła.

Pozdrawiam uczestników forum
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

Witam
Beethoveny przestrajało się na dwa sposoby - pierwszy - bez otwierania pudełka głowicy, lutowało się powietrzne trymery do istniejacych ceramików i drugi dowiijajac dodatkowo do cewek wariometrów 2-3 zwoje krosówki.To ostatnie łatwo poznać - orginalne uzwojenia wariometrów wykonane były z cienkiej srebrzonej miedzianej tasiemki.I tu jestem w kropce, bo nie pamietam czy oscylator miał odczep, czy też posiadał uzwojenie sprzęgające wykonane właśnie takim drutem przypominającym krosówkę.
wajha25
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: wajha25 »

napisz jaka to głowica to może pomoge
czy jest to przypadkiem DEA1
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Pierwotnie górny UKF miał zakres 87-100MHz, tak jest np. w moim Undine EAW 7695E. Później rozszerzano go ku górze.
Co do zmiany zakresu przestrajania to można to osiągnąć przez wymianę rdzenia na inne, wykonane z innego materiału silniej wpływające na indukcyjność.
Wydaje się, ze jest jeszcze inna możliwość, mianowicie zakłądając, że dany rdzeń powoduje zmianę indukcyjności o stały % wartości początkowej to można by zmianic zakres przestrajania zmieniając wartości kondensatorów oraz nieco zwiększając indukcyjność cewki. Przeprowadziłem małą sumulację na liczbach w Excelu i teoretycznie powinno działać, trudno jednak powiedziać czy wyjdzie w praktyce.
Poniżej spakowany arkusz z obliczeniami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 18 kwietnia 2005, 00:46 przez Marcus, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Marcus
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

tszczesn pisze:Typowa lampowa głowica UKF była strojona rdzeniami - tu zakres przestrajania jest stały, bo jak go zmienić?
Zmieni się jezeli zmienisz kondensatory ponieważ L1C1-L2C1 nie równa się L1C2-L2C2. Jeżeli do tego zmienisz nieco indukcyjność (dadać 1zw.) to może wyjdzie całe pasmo :) kwestai tylko, czy dobroć nie zmieni się za bardzo i układ na tym "pociągnie".
pozdrawiam
Marcus