Gramofon ZISPO

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Jasiu

Gramofon ZISPO

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Pozyskałem prześliczny gramofon ZISPO z głowicą "Muza", niestety niekompletną... Czy nie macie gdzieś bliższych informacji (ja mam tylko wzmianki w książce Fogga)? Chętnie odbudował bym głowicę.

Pozdrawiam,
Jasiu
argus
25...49 postów
25...49 postów

Re: Gramofon ZISPO

Post autor: argus »

w sieci mało, ale jest:

http://oldradio.pl/karta/1107/Gramofon_ZISPO_Rytm.html
http://legendy-prl.pl/gramofon_rytm.html
fot. gramofonu w obudowie walizkowej i krótki opis

http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=1177
http://www.retroradio.pl/radioodbiorniki/R88.html
prawdopodobnie taki sam mechanizm i głowica w obudowie szafkowej, dedykowany do współpracy z "Agą".

Może na coś Ci się przyda.

Pozdrawiam
Stare jest piękne (ale tylko w technice :) )
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Dzięki, na te strony już zajrzałem...

Mój jest z wczesnym ramieniem (podobny do szafkowego z linków), walizkowy, z ładną walizką z tworzywa (w życiu bym nie powiedział, że to wyrób z tamtych lat). Zdjęcia niedługo. Ciekawe, że nie ma logo ani "tabliczki znamionowej" (tudzież śladu po nich), coś jest dopiero we wnętrzu na silniku.

Ciekawy jestem czy "Muza" to nazwa firmy, czy typu ramienia.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
r@fixs
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: r@fixs »

Witam
Ja dostalem ten gramofon, wszystko działa i gra. tylko igła jest troche "zjechana"
Kupię:
lampy: EZ10B, E1T lub ELW1+ podstawki
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam.

Kilka miesięcy temu mi również udało się zdobyć szafkowy gramofon produkcji ZISPO. Mam wczesną wersję z 1954r, ciężkie bakielitowe ramie i co ciekawe głowica "Zispo". Jest to głowica typu magnetycznego wykorzystująca znane z mechanicznych gramofonów stalowe igły. Co ciekawe wygląda na to że konstrukcja samej głowicy jest opatentowana przez ZISPO! - na wewnętrznej stronie dekielka zasłaniającego uzwojenia wkładki widnieje napis "Opatentowano w U.P.R.P". Kiedy zdobędę aparat cyfrowy porobię zdjęcia i wrzucę na forum, tej odmiany gramofonu nie ma w linkach podanych przez Argusa.

Kończę właśnie dość długą restaurację gramofonu. Wyprowadzenia uzwojeń wkładki były pozrywane i musiałem je na nowo przylutować, przesmarowałem też silnik i wyczyściłem przekładnie. Najbardziej upierdliwe było odwiercenie małej śrubki dociskającej igłę w jej gnieździe. Oryginalna śrubka została ukręcona przez poprzedniego właściciela.

Zostaje jeszcze tylko odnowienie obudowy gramofonu, lakier na niej jest spękany fornir w jednym miejscu wymaga podklejenia. Znacie może jakiś zakład stolarski w okolicach Warszawy, który podejmuje się takich zadań? Do tej pory nie udało mi się znaleźć nikogo kto zrobił by to poniżej 450zł...

Od pewnego czasu zbieram płyty 78rpm normalnorowkowe z jazzem i muzyką popularną (głównie amerykańską) z lat czterdziestych i pięćdziesiątych, muszę przyznać, że te płyty odtwarzane na gramofonie zispo brzmią świetnie :) Sporo przyjemniej niż na nowoczesnym gramofonie DUAL 1019.

PS. Jasiu, "Muza" może być nazwą firmy, widywałem już pudełeczka na igły i same igły gramofonowe ich produkcji.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Muza to nazwa firmy. Mam głowicę gramofonową piezo tej firmy, którą można było założyć na miejsce starej, membranowej w dawnych gramofonach.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Muza - jak najbardziej nazwa firmy produkującej płyty gramofonowe. I nie tylko.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Waldemar D - Ciekawi mnie jak taka głowica piezo do gramofonu mechanicznego mogła wyglądać. Czy przewody od wkładki trzeba przewlekać przez ramię?, mniej więcej z jakiego okresu ona pochodzi? Może dał byś radę wrzucić na forum jakieś zdjęcie?
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Dałem takiego ciała, że wstyd gadać :oops: :oops: :oops: Ta moja przystawka to nie z Muzy - przepraszam... ale dałbym sobie rękę obciąć, że widziałem taką samą produkcji Muzy.
:arrow: Maciek1: proszę zdjęcie
:arrow: Jasiu: przepraszam za zaśmiecanie wątku
Załączniki
przetw.jpg
_idu

Post autor: _idu »

To co widać powyżej to przyczyna powszechnie używanej nazwy adapter dla gramofonu. Po prostu nazwa oznaczała adapter do gramofonu który pozwalał odtwarzać dźwięk za pomocą wzmacniacza w radiu. Gniazda opisywano "adapter" do nich podłączało się adapter. Natomiast gramofon elektryczny to raczej pojecie dla gramofonu z napędem elektrycznym a nie sprężynowych.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Ważna korekta - to przetwornik magnetoelektryczny a nie piezoelektryczny jak pisałem wcześniej. Coś mi upały nie służą a i wiek nie ten...
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Odkryłem jeszcze jedną ważną sprawę dotyczącą użytkowania gramofonu. Używanie igieł typu LAUT i SEHR LAUT czyli głośnych i bardzo głośnych powoduje powstawanie znacznych zniekształceń, do tych wczesnych wkładek magnetycznych trzeba jednak używać igieł o lepszym szlifie.
ODPOWIEDZ