Wpadło w moje ręce radio przedstawione na zdjęciu. Może ktoś wie jakiej to firmy albo wręcz zna model? Jak dotąd nie udało mi się nic znaleźć, co by mnie naprowadziło na trop. Tylna ścianka jest nieoryginalna, a na bakelitowej obudowie nie widać żadnego logo. Na skali jest sporo francuskich nazw miast, więc może francuskie??
Konstrukcja to nieco uproszczony Pionier (2xUCH21, UBL21, UY1N). Lewa gałka - potencjometr, środkowa (nieoryginalna) - strojenie, prawa - przełącznik zakresów (D, S, K). Na elektrolicie filtrującym ujemne napięcie względem chassis (75 uF) widnieje data sierpień 45 r. Filtry p.cz. mają kwadratowy przekrój, strojone od góry. Obwody wejściowe bardzo proste, nie doszukałem się trymerów (tylko cewki powietrzne + kondensator strojeniowy dwusekcyjny). Jedynie cewki heterodyny mają rdzenie (ferrytowe, ale przesuwane stalowymi śrubami).
Radio jest sporo mniejsze od Pioniera, głośnik (który widać częściowo przez wycięcia w obudowie) ma 12-13 cm średnicy i jest prawie na całą wysokość radia. Trafo głośnikowe trochę mniejsze, niż "pionierowe".
Dzięki za pomoc i liczę na pomysły

Pozdrawiam!