Bass Engine - przedwzmacniacz basowy z kompresorem dynamiki

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

PzP
250...374 postów
250...374 postów

Bass Engine - przedwzmacniacz basowy z kompresorem dynamiki

Post autor: PzP »

Czas na nowy projekt.
Jako, że niedawno stałem się nieco częściej praktykującym basistą (tzn. nie muszę pożyczać już basa, jak chcę coś nagrać) postanowiłem zbudować sobie preamp. Próby z cyfrowymi symulacjami typu GuitarRig etc zakończyły się komentarzem "eeee..", akurat została mi nie do końca nawiercona jedna obudowa po pewnym efekcie, w szafce jest trochę szukających zastosowania ECC81 RFT, tak narodził się Bass Engine.

Założenia:

- przedzwmacniacz z 3 pasmową korekcją, układ klasyczny typu Fender, coś co po zastąpieniu lamp tranzsytorami FET spotyka się pod kilkoma uznawanymi w świecie basowym nazwami, 1 lampa ECC81, w układzie korekcji 3 pozycyjny przełącznik do przestawiania częstotliwości środkowej (Middle, tak wiem, na resztę też to będzie wpływać),

- kompresor - tu chciałem coś poważniejszego (i innego!) niż wszędobylski automatycznie sugerowany układ na CA3080 lub coś na optyce. Kompresor będzie bardziej przypominał rackowe studyjne urządzenia, oparty na kości THAT4301. Standardowa aplikacja + jeden mały trick mojego pomysłu.

- symetryczne/niesymetryczne wyjście TRS (DRV134),

- przełączanie sygnału na kości SSM2402. A tak, bo go mam i chciałem w końcu gdzieś wykorzystać :)

- zastosowanie: głównie do nagrywania basu "w linię", ćwiczenia na słuchawkach z asystą Korga Pandory.

Narazie mała zajawka, schemat dodam później, jak będzie działało tak jak chcę.
Footswitch służy do załączania/wyłączania kompresora. Bypassu całości nie robię, bo i tak część lampowa będzie włączona cały czas, zresztą obudowa miała już nawiercony otwór pod jeden footswitch.
Zasilanie dwoma transformatorami, jeden z TT posiadający dwa uzwojenia wtórne 200V i 6.3V, oraz drugi 2x15VAC do zasilania częsci kompresora i reszty.
BE-pcbs.jpg
BE-box.jpg
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Bass Engine - przedwzmacniacz basowy z kompresorem dynam

Post autor: sppp »

A możesz do zajawki dołączyć krótki opis wykonania obudowy? Bo szczękopad mam całkowity. Rozumiem, że ślady papieru ściernego i zielonkawe pozostałości są zamierzone?
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Bo to taki trochę koncepcyjny projekt związany z moimi innymi zainteresowaniami.
Malowanie i to co jest na przodzie jest dość swobodną stylizacją na myśliwiec Hawker Tempest :)
Obudowę pomalowałem ręcznie farbami modelarskimi, na górze tylko częściowo, co potem starłem papierem ściernym. Na to nałożyłem kalkomanię wodną z opisami i rysunkiem silnika, potem kilka warstw lakieru.
BE-box2.jpg
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Ciekawe co wykoncypowales z tym scalakiem 4301. Manipulatory dynamiki to takie moje troche tajne zabawy. Poczekam cierpliwie az pokazesz :mrgreen:
Aleksander Niemand
250...374 postów

Nic strasznie rewolucyjnego, chcę trochę pomanipulować pasmem sygnału wchodzącego na detektor obwiedni.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Jak juz to juz:
* oktawowy EQ w torze detekcji obwiedni
albo totalne szalenstwo
* 3-pasmowy filter rozdzielajacy pasmo, 3 tory detekcji....mozliwosc wyboru peak/rms/avg itd bedziesz mial kostek na podlodze i reszte w racku :mrgreen:

a na powaznie to plynna regulacja kolana od sztywnego do miekkiego jest calkiem calkiem.
Aleksander Niemand
250...374 postów

Będzie nieco prościej.
Właściwie to było tak:
miałem jeszcze jeden otwór pod potencjometr/przełącznik i myślałem "co by tu jeszcze"... W ramach eksperymentu postanowiłem przed samym wejściem prostownika zastosować regulowany filtr dolno/górno przepustowy, tzw. Tilt EQ. Jeszcze nie wiem jak ustawię mu częstotliwość środkową, wyjdzie w testach. Gałka pewnie będzie miała walory bardziej edukacyjne, a nie użyteczne i bardzo dobrze :) Idealnie pewnie by było dodać jeszcze miksowanie sygnału oryginalnego i po kompresji, za późno wpadłem na ten pomysł ;)
Kolano będzie przełączane pstrykiem "Hard/Soft".

Na swoją kolejkę czeka jeszcze SSM2018, już pewnie jako sam kompresor, a nie tylko dodatek. Tam może poeksperymentuję z rozdzielaniem pasma. W sumie to ciekawy pomysł :!: Zamiast rozdzielać pasmo na 3 tory i budować 3 kompresory dla każdego, może rozdzielić sygnał wchodzący na detekcję obwiedni, obrobić konwersjami (peak/rms itd) i stałymi czasowymi, zmiksować i wpuścić na jedno VCA...
PzP
250...374 postów
250...374 postów

No dobra :) Jest już mniej więcej tak jak chcę. Do dopracowania i dalszych eksperymentów pozostaje regulator SD Filter.
Brakuje mi jeszcze soczewek na diody LED, wystające z obudowy LEDy raczej nie pasują wizualnie.
Zamieszczam schemat, parę fotek i dwie próbki, nagrane prosto w wejście karty Audophile 2496, bas to Washburn T25.
Schemat
Schemat
BassEngine1.jpg
BassEngine3.jpg
BassEngine7.jpg
BassEngine6.jpg
Próbki
Obrazek Pierwsza część bez kompresora, druga - z włączonym kompresorem.
Obrazek
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

Ta z bullet in the head brzmi dużo fajniej niż ta pierwsza ;)
ODPOWIEDZ