Przedstawiam fotki tego ciekawego urządzenia, bardzo je przerobiłem - wymieniłem preamp na AO-29 z modelu M-3, który przerobiłem według schematu z C3 (złożyłem trafo ze szczeliną, wymieniłem końcówkę z 6V6GT PP na 1/2 12BH7 SE, pozmieniałem parę elementów przy 6AU6 i nie pamiętam co jeszcze). Do tego dodałem mechaniczne wibrato, które w modelu L100 jest oryginalnie zastąpione 3-stopniowym phaserem, oraz wymieniłem lampę prostowniczą 5U3 na ruską 5C4S, bo i tak prąd anodowy pobierany przez całość jest niewielki.
Dodałem także foldback (brakujące dźwięki od F# na trzech ostatnich rejestrach).
Wzmacniacz, po mimo użycia chassis jako minusa jest całkowicie cichy, nie wiem jak oni to zrobili.
fotki:
Widok z góry:

Skaner wibrato (napędzany małym silniczkiem z gramofonu, zasilanym wyprostowanym 6,3V, przez 7805, by kręcił się z odpowiednią prędkością). Ten skaner to właściwie 16-sekcyjny powietrzny kondensator z wirującym mosiężnym rotorem. Sygnał odbierany jest przez 3 węglowe szczotki z takiej małej igiełki. Linia opóżniająca to dławiki na rdzeniu kubkowym i kondensatory, które też wymieniłem bo były takie badziewne papierowe. Sygnał do skanera jest brany przez przełączniki wybierające odpowiednie odczepy na tej linii. Ten wiszący kabelek z wtyczką DIN służy do przełączania prędkości w głośniku Leslie.

Generator to koła zębate (ząbki w kształcie sinusoidy, pomalowane na pomarańczowo by nie rdzewiały - rdza by zmieniła kształt sygnału) i namagnesowany pręt z cewką, podłączone do obwodów rezonansowych nastrojonych na częstotliwość danego dźwięku. Następnie podłączone przez 16-omowy drut oporowy do klawiszów. Jest 9 kontaktów na każdy klawisz, na dolnym manuale 7.

Silnik synchroniczny napędzający całość. Strój organów zależy od częstotliwości sieci. Hammondy z USA podłączone pod 50Hz stroją tercję niżej.

Generator od dołu:

Wzmacniacz. Ta duża puszka to powietrzny kondensator zmienny, sterowany nożnie, służący do regulacji głośności:

Flaczki:

2-ga lub 3-cia harmoniczna mogą być wzmocnione i tworzą efekt percussion. Trzy małe trafka: jeden dopasowuje niską impedancję generatora do wysokiej lamp, drugi odwraca fazę dla wzmacniacza PP na 12AU7, a trzeci jest jego wyjściowym. Po wybrzmieniu dźwięku wzmacniacz ten jest blokowany przez zwarcie sygnału do masy.

Lewa strona:

Schemat:
http://www.captain-foldback.com/Hammond ... 3_late.gif