O kradzieżach obrazków...

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

O kradzieżach obrazków...

Post autor: Vault_Dweller »

Wiem, że nie odkryję tu Ameryki, ale na te sprawy to i też trzeba uwagę zwrócić...

Siedzę na Triodzie i Elektrodzie już od dłuższego czasu, i zauważyłem dość wkurzające zjawisko- mianowicie niektórzy użytkownicy (zazwyczaj "świeża krew") wykorzystują obrazki (alias avatary, tudzież emblematy :)) innych, często działających tu od dawna ludzi. Wierzcie mi, "panowie raczkujący", że ten z pozoru mały i nic nie znaczący obrazek dla wielu (jak mnie :)) jest pewnym znakiem rozpoznawczym. Często jest tak, że "zasiedziali" użytkownicy forum najpierw właśnie na niego zwracają uwagę, a później dopiero na nazwę użytkownika. O ile na Elektrodzie, gdzie jest kilka(naście?) tysięcy użytkowników, administratorzy (w liczbie większej niż 1- chyba jest trzech) nie mogą zapanować nad tym zjawiskiem, o tyle u nas, na forum kameralnym i poniekąd elitarnym łatwiej wychwycić takie przewinienia i zareagować. Pewien czas temu rzucił mi się w oczy inny użytkownik, posługujący się tym samym avatarem co ja- miałem uczucia co najmniej mieszane. Dzisiaj zaś zauważyłem, że ktoś "podkradł" obrazek koledze kotok, i nie dziwię się jego reakcji na to. Więc apeluję:

Nowi użytkownicy- zamiast wybierać z galerii- wrzucajcie własne!
Administratorze- może w takim razie lepiej by było wyłączyć galerię obrazków?
Użytkownicy działający tu od dawna- zwracajcie uwagę na takie incydenty i reagujcie jeżeli Was to wkurza!
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Dzięki Vault.Wyjąłeś mi to z ust... :D
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

kotok pisze:Dzięki Vault.Wyjąłeś mi to z ust... :D
I mnie również. Niestety na tym forum od pewnego czasu istnieje galeria avatarków (są w niej avatarki wszystkich dotychczasowych użytkowników) z galerii tej może nowy użytkownik wybrac sobie jakiś obrazek, nieświadomie nawet go podkradając...

Apeluje niniejszym do admina o usuniecie mozliwości wyboru z galerii avatara należącego do innego użytkownika!
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
szalony

Post autor: szalony »

Zgadzam się. Nazwa 'Galeria' sugeruje nowemu użytkownikowi, że można wybrać dowolny obrazek.
geguś

Post autor: geguś »

Witam
A kto jest "prawnym" właścicielem obrazków zamieszczonych w galerii?
Oczywiscie oprócz tych, które przedstawiają twarz usera oczywiście.
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: taboret1 »

Z tego co się orientuję każdy obrazek w galerii ma swojego właściciela. Nikt inny nim nie jest, tylko autor. Tak jak ja :D :P
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Przyznam , że rejestrując się na forum faktycznie pomyślałem, że galeria służy do "wybrania" sobie obrazka, jezeli np. nie ma się własnego.
Nie wiem jaki jest sens jej istnienia bez informacji, że są to obrazki zarejestrowanych forumowiczów.
Galeria miała by sens, jeżeli by zablokowac możliwość pobierania a wprowadzić podpisy.
pozdrawiam
Marcus
geguś

Witam
taboret1 pisze:Z tego co się orientuję każdy obrazek w galerii ma swojego właściciela. Nikt inny nim nie jest, tylko autor. Tak jak ja :D :P
No tak, co do twojego to nie ma wątpliwości, ale co do innych to są. Obrobienie zdjęcia z postacią którą wymyślił ktoś inny i próba przypisania sobie własności tego obrazka jest chyba nie na miejscu. To samo może sie tyczyć różnych zdjęć urządzeń.
Ale osobiscie na żadnym forum nie miałem i nie mam obrazka i nie zwracam na nie szczególnej uwagi.
Tak chciałem tylko zapodać małe przemyślenia nad własnością.
admin
administrator

Post autor: admin »

Witam
Niestety oprogramowanie Forum umożliwia albo całkowite zablokowanie galerii albo nie. Staram się zapanować nad sytuacją nadając emblematom nazwy odpowiadające nazwom użytkowników. Przeglądając posty sprawdzam wyrywkowo klikając na obrazku i odczytując jego nazwę, czy należy do użytkownika, który go stosuje czy też nie. Gdy napotykam na taką sytuację usuwam emblemat z profilu użytkownika i wysyłam do niego emaila z opisem zaistniałej sytuacji. Oczywiście zdarza się, że przegapiam 'przywłaszczenie' emblematu i wówczas często jestem o tym poinformowany dopiero przez użytkownika, który to zauważy.
Nie wydaje mi się, że aby zablokowanie emblematów było dobrym pomysłem. Forum by na tym straciło - stałoby się bardziej szare.
Proszę o wyrozumiałość dla użytkowników, którzy niesiadomie doklejają emblemat, który jest w galerii. Prędzej czy później jest to odkrywane i korygowane.
Może w kolejnych wersjach oprogramowania Forum pojawi się możliwość blokowania już zajętych emblematów.
Brencik

Post autor: Brencik »

Dodatkowo proponuje adminowi "zapodanie" ograniczenia polegajacego za obrazek mogliby sobie przypisywac tylko uzytkownicy powiedzmy majacy minimum 100 wpisow. To znaczaco polepszy sytuacje i jest rozumnym podejsciem.
W galerii moze sie znajdowac nawet 1000 obrazkow ale powinny byc z niej usuwane lub zaznaczane na szaro (niedostepne) te ktore sa juz w uzyciu pzrez kogos. I winny byc w niej tylko obrazki zamieszczone tam przez admina a nie te slane przez uzytkownikow.
admin
administrator

Post autor: admin »

Masz rację, ale to oznaczałoby grzebanie w oprogramowaniu forum, a tego chciałbym uniknąć. Ponieważ jednak problem istnieje wię zrobię rzecz następującą.
Każdy użytkownik ma w profilu pole blokujące możliwość wyświetlania emblematu. Codziennie będę sprawdzał wykaz użytkowników i każdemu nowemu użytkownikowi ręcznie zablokuję to pole. Będzie się musuał do mnie zwrócić aby je odblokować i tym samym będę miał przynajmniej kontrolę kto chce pobrać emblemat z galerii.
Przejrzę w ciągu paru dni wszystkich dotychczasowych użytkowników i zablokuję wszystkich, którzy dotychczas nie utworzyli swoich emblematów. To powinno rozładować sytuację (a mnie dołożyć dodatkową robotę porządkową :wink: ).
szalony

Post autor: szalony »

Brencik pisze:Dodatkowo proponuje adminowi "zapodanie" ograniczenia polegajacego za obrazek mogliby sobie przypisywac tylko uzytkownicy powiedzmy majacy minimum 100 wpisow. To znaczaco polepszy sytuacje i jest rozumnym podejsciem.
W ten sposób użytkownicy rzadko wypowiadający się na forum stracą możliwość posiadania obrazków.
geguś

Witam
geguś pisze:Ale osobiscie na żadnym forum nie miałem i nie mam obrazka i nie zwracam na nie szczególnej uwagi.
Ale ja czytam:
Brencik pisze:Dodatkowo proponuje adminowi "zapodanie" ograniczenia polegajacego za obrazek mogliby sobie przypisywac tylko uzytkownicy powiedzmy majacy minimum 100 wpisow. To znaczaco polepszy sytuacje i jest rozumnym podejsciem.
To może od 500?
admin pisze: Codziennie będę sprawdzał wykaz użytkowników i każdemu nowemu użytkownikowi ręcznie zablokuję to pole.
Przejrzę w ciągu paru dni wszystkich dotychczasowych użytkowników i zablokuję wszystkich, którzy dotychczas nie utworzyli swoich emblematów. To powinno rozładować sytuację.
A może jeszcze "blondyne" uruchomić?
A nie lepiej Nowemu Koledze zwrócić kulturalnie uwagę, że ten obrazek jest zajęty? I wytłumaczyć, że na tym forum jest taka zasada, że jeden obrazek dla jednego usera.
Ale lepiej zakazy, nakazy, blokowania. A później posty typu:
-dlaczego nie mogę wkleić obrazka?
-dlaczego w profilu mam blokadę?
admin pisze: (a mnie dołożyć dodatkową robotę porządkową :wink: ).
Wolnoć Tomku w swoim domku
Jak Kolega Admin się nudzi ta ja jestem ZA a nawet przeciw :wink: .
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Moim zdaniem, galerię należałoby wyłączyć. Panel administracyjny phpBB z tego co pamiętam zawiera taką opcję (wiem z autopsji :)), przy odblokowanym nadsyłaniu własnych obrazków.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Brencik

Post autor: Brencik »

A po co nowym uzytkownikom i malo piszacym emeblemat? Nie musza byc specjalnie rozpoznawalni a juc ich sama rzadka obecnosc jest zwroceniem uwagi na ich wpis. 100 postow to rozsadna ilosc wpisow by moc miec obrazek. Po co tłuamczyc, wyjasniac itp skoro wszystkomona uregulowac od razu, bezbolesnie i bez zbednego zamieszania, poprostu regulaminowo.