Dorwałem lampowy grid-dip-meter, typ RFG-2, produkcji wrocławskich zakładów INCO. Stykam się ze sprzętem tego rodzaju po raz pierwszy. Czy to normalne że przy potencjometrze ustawionym na "0" wskazówka miliamperomierza jest wychylona maksymalnie w lewo, poniżej zera (prze na ogranicznik)?
Dopiero przekręcenie potencjometru o spory kąt w prawo, nawet więcej niż połowę, ustawia ją na zero...
Schemat urządzenia poniżej.
Lampowy GDO - czy to normalne?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Lampowy GDO - czy to normalne?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Lampowy GDO - czy to normalne?
Witaj!
Co prawda nie mam takiego miernika ale sprawdź czy przy wyjętej lampie wskazówka również dotyka ogranicznika.
Jesli tak to coś jest uszkodzone, jeśli nie, to znaczy że wszystko jest ok.
Pozdrawiam
Matizz
Co prawda nie mam takiego miernika ale sprawdź czy przy wyjętej lampie wskazówka również dotyka ogranicznika.
Jesli tak to coś jest uszkodzone, jeśli nie, to znaczy że wszystko jest ok.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Wg schematu tak ma być. Spoczynkowy prąd siatki ma duży rozrzut, stąd duży zakres regulacji.
-
- 375...499 postów
Jak układ oscyluje to na siatce lampy jest ujemne napięcie w stosunku do katody. Jeden koniec miernika jest na masie a drugi na minusie, no i wychyla się w przeciwnym kierunku. Potencjometr jest po to żeby to skompensować gdyż trudno uzyskać stałą amplitudę oscylacji w szerokim zakresie a miernik służy do uchwycenia "dipu" przy rezonansie mierzonego obwodu.