Charakterystyki EL84

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Charakterystyki EL84

Post autor: elektro_nowy »

Na co komu takie charakterystyki jak te zamieszczone w datasheecie Philipsa? Mają uciętą całą prawą stronę powyżej 250V...
Z jakich wy korzystacie projektując stopnie końcowe na tej lampie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

Re: Charakterystyki EL84

Post autor: traxman »

Tyle wystarczy do projektowania, prostą obciążenia możesz wyznaczyć, skala napięcia i prądu jest liniowa.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

A jak ja mam zobaczyć na tym wykresie czy mi się charakterystyki po prawej stronie zagęszczają, jakie maksymalne napięcie na anodzie osiągnę przy "bujnięciu" sygnału sterującego wzdłuż prostej obciążenia do najniższej wartości, czy lewa i prawa połówka odcinka roboczego są w miarę równe itd.?
traxman

Ta charakterystyka wystarcza dla "typowych" zastosowań, jeżeli chcesz podejść bardziej elastycznie to musisz popatrzeć stronę dalej w katalogu:
Schowekel.png
lub poszukać w papierach innego producenta, niektóre karty są bardzo ubogie, inne zawierają sporo cennych informacji, takie warto zbierać na dysku (np. STC G-807).
Schowekel2.png
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

No tak, ale ta jest dla Vg2=300 V a ja chcę 250V.
W sumie kolejne które zamieściłeś też są takie jakieś,,, linii dla bardziej ujemnych napięć siatki nie ma... a poza tym wszystko pozagęszczane tak że niewiele widać. Ale to dlatego ze pentoda.
Charakterystyki triod są jakieś sensowniejsze. W przypadku pentod cale projektowanie na podstawie tych rysunków jest łagodnie mówiąc bardzo zgrubne.
Ostatnio zmieniony pt, 14 stycznia 2011, 13:53 przez elektro_nowy, łącznie zmieniany 1 raz.
traxman

No to masz, kluczowe słowo to "szukać", a jak się znajdzie to opisać i schować na przyszłość, bo niektóre przepadają w sieci bezpowrotnie. Polecam sprawdzać odpowiedniki "amerykańskie", w kartach jest sporo informacji o których w wersjach europejskich się nie wspomina.

A jak już całkiem nic nie da się zrobić, to trzeba charakterystyki zdjęć samodzielnie.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

W jaki sposób wrysowujesz prostą obciążenia w takie charakterystyki, które nie mają prawej strony tzn. nie ma tam napięć dwukrotnie większych od napięcia spoczynkowego np. 250V?
Ja posługuję się metodyką opisaną przez Steve'a Bencha tu: http://greygum.net/sbench/sbench102/pent.html

"2. Select a reasonable quiescent operating point for your design.
3. Now start drawing a potential load line. This is a straight line whose "slope" is the primary "impedance" of the transformer. How do you do this? Pick a point somewhere about DOUBLE the quiescent voltage and zero plate (anode) current. Draw a line (called "loadline" in the curve below) thru these 2 points".

No i teraz znajdź tu "double the quiescent voltage"...
Jeden punkt tej prostej to "operating point" a drugi? Jaki przyjmujesz?
Ostatnio zmieniony pt, 14 stycznia 2011, 14:12 przez elektro_nowy, łącznie zmieniany 1 raz.
traxman

Przedłużam oś X, aż do miejsca które jest mi potrzebne, drugi punkt mam na Y i rysuje prostą przechodząca przez punkt spoczynkowy i x,y. A gdy masz kątomierz to nie potrzebujesz wcale przedłużać, tylko rysujesz prostą pod odpowiednim kątem przez punkt spoczynkowy, reszta sama się wyznaczy.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

traxman pisze:rysuje prostą przechodząca przez punkt spoczynkowy i x,y.
To masz aż trzy punkty do jednej prostej :) A ten na osi y to skąd bierzesz?
traxman

tutaj jest to narysowane, zasilanie i opór obciążenia musisz jakieś przyjąć to i punkty x,y się znajdą,
viewtopic.php?f=18&t=18297&start=0&hili ... ki+anodowe
i artykuł:
Wykorzystywanie charakterystyk lamp.pdf
OTLamp

Post autor: OTLamp »

elektro_nowy pisze: Charakterystyki triod są jakieś sensowniejsze. W przypadku pentod cale projektowanie na podstawie tych rysunków jest łagodnie mówiąc bardzo zgrubne.
Wręcz przeciwnie, to z triodą będą większe problemy, jeśli nie będziesz miał charakterystyk powyżej napięcia anodowego przypuśćmy 250V. Charakterystyki pentody wystarczy przedłużyć linią prostą, by z wystarczająca dokładnością określić zachowanie się lampy. Z triodą w tej sytuacji będzie znacznie większy problem.