Witam.
Spory czas temu skompletowałem zestaw elementów pod powyższy projekt i nadszedł czas na jego realizację.
W wątku będę opisywał swoje etapy pracy oraz problemy z jakimi się napotkałem.
Transformator sieciowy i głośnikowe od Kacpra. Zasilacz anodowego z przekaźnikiem od Traxmana ze wzmacniacza 6V6 i 6N9S Blacha 1mm nierdzewna szczotkowana. Niestety projektując górny element obudowy, na którym stoją transformatory źle podałem otwór pod TSa i niestety musiałem go postawić jak na zdjęciach. I tu wielki dylemat mam jak osłonić jego tylną część na której znajdują się wszystkie wyprowadzenia...
Na razie nie za bardzo jest co komentować poza tym że schemat chyba ze ś.p. ecclaba, kapsle Kaki ładne i moja ulubiona, jedynie słuszna, niesymetryczna konfiguracja z zasilaczem po lewej stronie ("symetria jest estetyką idiotów" ). Jeszcze żeby kenotron był na przedzie...
Jakie wymiary ma chassis?
Jaki jest schemat tego opóźniacza traxmana?
fugasi pisze:Na razie nie za bardzo jest co komentować
Chętnie jednak usłyszałbym/przeczytał propozycję zabezpieczenia tylnej części TSa.
fugasi pisze:Jeszcze żeby kenotron był na przedzie...
Jakie wymiary ma chassis?
Jaki jest schemat tego opóźniacza traxmana?
Przed TSem będą wystawiać dwa kondensatory o średnicy 40mm 470uF.
Nie wiem czy mogę schemat wstawić, bo jest to projekt Traxmana, także do niego proponowałbym się zgłosić.
dolphin123 pisze:Chętnie jednak usłyszałbym/przeczytał propozycję zabezpieczenia tylnej części TSa.
Raczej nie widzę takiej możliwości. Co dokładnie jest nie tak z otworem pod TS-a? Zresztą otwory pod kondensatory też nie za bardzo są - sa blisko siebie i TS-a. Obejmy jednak zajmują sporo miejsca wbrew pozorom. A dotykające się - wciśnięte na siłę nie wyglądają estetycznie.
dolphin123 pisze:
fugasi pisze:Jaki jest schemat tego opóźniacza traxmana?
Nie wiem czy mogę schemat wstawić, bo jest to projekt Traxmana, także do niego proponowałbym się zgłosić.
Schemat chyba jest w książce. Wystarczy zajrzeć...
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Marvel pisze:Co dokładnie jest nie tak z otworem pod TS-a? Zresztą otwory pod kondensatory też nie za bardzo są - sa blisko siebie i TS-a. Obejmy jednak zajmują sporo miejsca wbrew pozorom. A dotykające się - wciśnięte na siłę nie wyglądają estetycznie.
Jest po prostu za mały, teraz widzę, że mierzyłem otwór pod stronę TSa gdzie przymocowany jest dekielek..
Jeśli dojdzie do tego problem z mocowaniem kondensatorów jak otrzymam obejmy (których poszukuję), to będę zamawiał nowy kawałek blachy i pracę niestety znowu się przesuną w czasie...
Prosisz o radę, więc Ci ją dam... Wg mnie powinieneś wykonać nową podstawę i położyć trafo sieciowe. Szkoda by było już włożonego wysiłku i pieniędzy. Teraz wygląda to tragicznie.
jethrotull pisze:A po co jest ten obgryziony kawałek kątownika? Chyba chassis się nie uginało pod ciężarem traf?
Mając 1mm blachę i na niej trafa nie jest to chyba dziwne;) Nie stosowałem grubszej blachy bo chciałem, żeby obudowa była możliwie niska. Kątownik w niczym nie przeszkadza a spełnia swoje zadanie
Czemu nie dałeś trafa sieciowego w środku? Teraz to wygląda jak kawał nieszczęścia.
No blacha faktycznie jak od puszki konserw.
Schemat też niezbyt wysublimowany, C3 radzę usunąć.