LoudBassoon&co.

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

LoudBassoon&co.

Post autor: Piotr »

Pojawiło się ostatnio w internecie takie coś:
http://www.loudbassoon.moonfruit.com/

Na razie funkcjonuje galeria, w planie jest dział ze schematami i opisami konstrukcji.

Zamieszczam w linkach, gdyż tym razem projekt jest kompletnie niekomercyjny.

8)
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: LoudBassoon&co.

Post autor: szewek »

O, to dobre. Bo jak skończę w swoim życiu 2 lampiasy (SE na 6P3S i SE na 12B4A) to zostaną mi już do zrobienia tylko 3 z Twojej poprzedniej strony - PP na EL84, PP na 6P3S oraz hybryda.
Czyli w sumie 7, bo dwóch już używam.
Taki mam zamiar :-).
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Dodałem do zakładek bo warto będzie śledzić co tam się pojawi ale jak ja nie cierpię stron we flashu, który mam permanentnie wyłączony dla ochorny przed gwaltem reklamowym... :/
_
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Niestety, też nie jestem fanem tego rozwiązania, ale trudno nie będąc specjalistą przyrządzić stronę w innej formie tak aby wyglądała w cywilizowany sposób.
Wiem, że to trochę pójście na łatwiznę, ale przynajmniej działa i można się skupić na zawartości, a nie na tym, że jeżeli polskie znaki działają w ff, to nie działają pod operą lub odwrotnie itp, jak to było przy poprzedniej stronie. Wtedy więcej wysiłku poszło na to, żeby np. linki prowadziły na właściwe podstrony, a na porządne artykuły nie starczyło czasu.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Strona wygląda zawodowo. Nawet nie zauważyłem, że jest we flashu...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Bo nie ma żadnych niepotrzebnych wodotrysków ale bez flasha nie można powiększyć fotografii.
_
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Dziędobry :)
O tak pięknym poranku mam dla was pierwszą czytankę.
http://www.loudbassoon.moonfruit.com/#/ ... 4547253519
Gdyby ktoś jeszcze nie wiedział jak zrobić hybrydę.
Tylko proszę mi tu nie narzekać, że odgrzewany kotlet :P
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Strona naprawdę robi wrażenie - zarówno wygląd jak i zawartość. Jak "wlazłem" to utknąłem na dłuższy czas i zaliczyłem całość. Mam ją już w swoich ulubionych.

Pozwolę sobie na dwie małe uwagi.
1. Po "zagłębieniu" się w witrynie zastosowana technologia niestety nie pozwala za pomocą klawisza "Cofnij" powrócić z tej strony do miejsca, z którego została wywołana (korzystam z IE :oops: ). Przyznaję, że to jest denerwujące i kojarzy mi się z czarną dziurą - po przekroczeniu horyzontu zdarzeń nie ma już możliwości powrotu :wink:
2. Jestem uczulony, jeśli chodzi o rozróżnienie właściwego stosowania zwrotu "przy pomocy" i "za pomocą". Pojawia się on na stronie startowej. Uczono mnie swego czasu (a jestem z pokolenia "starszej daty"), że obowiązuje zasada:
> przy pomocy kogoś,
> za pomocą czegoś,
czyli:
> przy pomocy np. kolegi, przyjaciela itd.
> za pomocą lamp elektronowych, młotka itd.

Zdaję sobie sprawę, że obecnie to już nikogo nie razi, w takim samym stopniu, jak nie razi niewłaściwe stosowanie akcentu (szczególnie podczas wypowiedzi prowadzących serwisy informacyjne w radio i telewizji).

Troszkę sobie ponarzekałem, ale w końcu do czegoś trzeba się przyczepić, aby Autorowi nie przewróciło się w głowie :wink:
Brencik

Post autor: Brencik »

A co się stało z Talcomp/Talpro?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Dzięki za uwagi.
Co do nawigacji, to szczerze mówiąc nawet na to nie zwróciłem uwagi. Robię tą stronę sam, bez pomocy nikogo, kto by się znał na rzeczy. U mnie działa...
Jeżeli chodzi o "pomocą" i "pomocy", to muszę to przemyśleć, bo sprawa nie jest taka prosta. Tak naprawdę pierwotnie była poprawna wersja, ale ten szablon nie obsługuje w nagłówkach polskich znaków. Z tego samego powodu zamiast artykułów są czytanki ;)
Prawdopodobnie przerzucę wszystko na https://sites.google.com/site/krzacze . Tam niestety wygląd jest dość przaśny, ale nie ma problemów z nawigacją, czcionkami i przede wszystkim objętością. Już wszystkie artykuły są przekierowaniami na stronę google, gdyż na moonfruicie się nie mieszczą.

Talcomp jak najbardziej jest: http://www.talcomp.pl/ tylko dział audio już nie funkcjonuje.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Pod IE7 chodzi normalnie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

Dorzucę swoje trzy grosze. Przegladarka IE8 (rozdzielczość 1680x1050) - dla mnie trochę za małe czcionki w powiększeniu 100% - nawet jak powiększy się do 150% to na stronie głównej górne linki ani drgną i dalej są malutkie :) Na innych podstronach jest ok da się powiększać ale za to przez reklamę z prawej strony wszystko przesuwa sie w lewo na ekranie. Strzałka wstecz u mnie działa poprawnie. Na tej stronie https://sites.google.com/site/krzacze wygląda to lepiej.
Wojtek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Pisząc o problemie z opcją "Cofnij" chciałem podkreślić, że trzeba "zagłębić: się w witrynie. Inaczej mówiąc jak się na nią wejdzie to z pierwszego poziomu można się wycofać, jeśli natomiast wejdzie się i dalej wybierze jedną z podstron, to ja już nie mogę się wycofać klikając kilka razy "Cofnij" do strony wywołującej (zwykle do Forum TRIODA :) ). Mam zainstalowaną przeglądarkę IE w wersji 8.

Jeśli są problemy z polskimi znakami to według mnie pozostaje się wycofać z takiego systemu. Problem techniczny nie powinien górować nad merytorycznym.

Nie znam systemu/narzędzia które stosujesz, ale na Twoim miejscu spróbowałbym dwóch rzeczy:

1. Jeśli masz taką możliwość (być może strony są tak generowane, że tak się nie da) to dodaj na początku strony znacznik ustalający polskie kodowanie znaków. Nawet jeśli w ramach systemu podczas tworzenia strony będziesz miał "robaczki" to odwiedzający stronę będą mieć ich prawidłową interpretację.
To powinno być coś w rodzaju:

Kod: Zaznacz cały

<html>
 <head>
  <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  ...
  ...
 </head>
 <body>
  ...
  ...
  </body>
</html>
2. Pisząc tekst spróbuj wstawić "z ręki" polskie znaki w formie kodu w postaci: &kod znaku; (ampersand+kod znaku+średnik). Może system to przyjmie. Kody znaków znajdziesz w Internecie.

Możesz też spróbować wstawić polski znak korzystając z innej strony z przeglądarki. Po prostu zaznacz go i przez schowek wklej do pisanego tekstu. Niektóre narzędzia automatycznie zamieniają wówczas kopiowany znak do opisanej wsześniej postaci &kod:
Nawej jeśli podczas tworzenia strony widzisz robaczki to może podczas podglądu w przeglądarce będą wyglądać prawidłowo.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

gsmok pisze: 1. Po "zagłębieniu" się w witrynie zastosowana technologia niestety nie pozwala za pomocą klawisza "Cofnij" powrócić z tej strony do miejsca, z którego została wywołana (korzystam z IE :oops: ).
I to wina IE najwyraźniej. W Operze 11 nie ma żadnego problemu. Także w Firefox a właściwie debianowej odmianie Iceweasel wszystko działa tak jak powinno.
Co do przaśności.... ja najbardziej lubię taki design stron: http://mysite.du.edu/~etuttle/electron/elect27.htm
Strona internetowa powinna z grubsza przypominać stronicę książki a nie choinkę bożonarodzeniową.
_
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Kilka nowości do posłuchania 8)
http://soundcloud.com/loudbassoon