Odnowienie gałek od Stolicy

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Odnowienie gałek od Stolicy

Post autor: ed_net »

Witam !
Kupiłem sobie w prezencie pod choinkę Stolicę ( za cenę 1/2 dębowej) w zupełnie przyzwoitym stanie.
Obudowa do drobnej renowacji, głośnik w fantastycznej kondycji , wszystkie lampy dobre, jest tylna ścianka ,nie ma śladów żadnych napraw, wygląda na wieloletnie leżakowanie w przyzwoitych warunkach. Jedyne mankamenty jakie dotychczas zauważyłem to nadgryziona koszykowa cewka eliminatora, elektrolity o pojemnościach rzędu 0,8 -1,2 uF no i te nieszczęsne tytułowe gałki. Nie wiem czy są z blachy mosiężnej czy mosiądzowanej i jak usunąć z nich ciemny nalot. Próbowałem detergentami i spirytusem bez żadnego pozytywnego rezultatu. Jeśli Ktoś z kolegów zna jakąś metodę na przywrócenie blasku gałkom to proszę o poradę.
Moja Stolica ma numer schassis 269452 -który to może być rok produkcji ?
Pozdrawim ed_net
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Odnowienie gałek od Stolicy

Post autor: Piotrek J. »

Ja czyściłem wełną stalową, chyba 000 a potem jeszcze przecierałem pastą polerską. Te wkładki są mosiężne, także nie ma obawy o starcie warstwy (chyba że były też mosiądzowane, w co jednak wątpię). Wygodnie jest te talerzyki wyciągnąć i polerować na kawałku styropianu - w środku gałki są trzy języczki, które trzeba odgiąć.

PJ
Alek

Post autor: Alek »

Jeśli to śniedź na miedzi lub jej stopach to można usuwać amoniakiem przy dostępie powietrza.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Do wiertarki wysokoobrotowej mocuję tarcze polerską i do tego odpowiednia pasta (zielona). Parę minut i polerowany element wygląda jak nowy. A z gałki ozdobny krążek daje się łatwo wyjąć.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Z najprostszych środków,proszek (puder) do zmywania naczyń,zwykła pasta do zębów.