Wzbudzenie na w.cz na klasycznym PP
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2 posty
Wzbudzenie na w.cz na klasycznym PP
Zbudowałem wzmacniacz oparty na schemacie z EP2/98 (WL36). Jest to klasyczny PP na 2 lampach w kanale. Miałem parę problemów przy uruchomieniu jak naprzykład wzbudzanie sie na 10KHz z powodu błednego opisu odczepów trafa głośnikowego. Pozostał mi jeden problem. Wzbudzenie na f ~200kHz. Nie mam już pomysłu jak opanować to wzbudzenie na w.cz. Próbowałem kondensatora równolegle z R sprzeżenia zwrotnego, próbowałem wstawiać rezystor w siatkę L1 ale zero efektu.
Jedyna modyfkacja schematu to 6P3S-E zamiast EL34. L1 to 6H1P-EW, L2 to 6N8P-EW.
Pomożecie?
Jedyna modyfkacja schematu to 6P3S-E zamiast EL34. L1 to 6H1P-EW, L2 to 6N8P-EW.
Pomożecie?
-
- 125...249 postów
-
- 2500...3124 posty
Aaaaaa, właśnie, tego tom nie wziął pod uwagę przy robieniu wzmacniacza... I teraz mi się ustrojstwo poszło wzbudzać. Spróbuję dać tam przewody ekranowane- ale czy napięcie anodowe 500V to one wytrzymają, to ja nie wiem.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 125...249 postów
-
- 2500...3124 posty
Tyle dobrego- mam "trochę" koncentryka starego typu (gdzie izolacja żyły głównej jest przezroczysta i twarda, nie biała i "piankowata") i zobaczę... Na razie przerobiłem nieco połączenia masy i zobaczę, co mi się udało wskórać.
-
- 2500...3124 posty
-
- moderator
Jak było takie długie to zapewne nie bez przyczyny - może to miało przewód środkowy z drutu oporowego?Boguś pisze: na wysokim w 707 i 710 były petle ekranowane przez które szło wysokie do kineskopu a było tej petli ze 2 metry. Nie było to grube, a 30kV wytrzymywalo......
BTW - pamiętacie przewody zapłonowe Skody z lat 70-tych w postaci rurki wypełnionej sypkim grafitem?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 2500...3124 posty
Hehe tylko jest jeden szkopuł. Nie dostałem rubinów w całości, tylko trzy płyty (i to te główne- a nie bloki wejściowe i fonie, a to by się przydało...) i ze dwa zasilacze. Może coś jeszcze będzie?
-
- moderator
Witam.
Pozdrawiam,
Romek
Te długie pętle wykonane z przewodu ekranowanego stosowane były w celu dodatkowego zwiększenia pojemności względem masy w obwodzie napięcia anodowego kineskopu. Był to więc taki specyficzny kondensator. Drugi kondensator stanowiły dwie przewodzące powłoki którymi pokryta była lampa kineskopowa (od wewnątrz aluminiowa a od zewnątrz grafitowa). Zwiększona pojemność obu takich „kondensatorów” powodowała, żę magazynował się w niej większy ładunek i zmniejszała się pulsacja wysokiego napięcia, przez co poprawiała się jakość obrazu. W późniejszych konstrukcjach kolorowych telewizorów (Rubin-714 i 738 oraz wszystkie polskie) pojemność ta stała się zbędna, gdyż zaczęto powszechnie stosować powielacze wysokiego napięcia zawierające kondensatory o wystarczająco dużych pojemnościach by odpowiednio wygładzić napięcie anodowe 25kV.jdubowski pisze:Jak było takie długie to zapewne nie bez przyczyny - może to miało przewód środkowy z drutu oporowego?
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 100...124 posty
Spróbuj nastepujacych środkow:
Sprawdz czy wzm. wzbudza sie po otwarcciu petli ujemnego sprzezenia zwrotnego nfb. Jesli tak albo nawet bardziej, sprawdz polozenie przewodow, uziemienie rdzenia trafa i jego odleglosci od lamp wejsciowyc, sprobuj zastosowac tez rezystory ok 1-10k szeregowo z siatkami lamp, sprawdz czy elektrolity sa zbocznikowane kondensatorami ok. .1u
Jesli natomiast wzbudzenie pojawia sie po zamknieciu nfb to wykonaj nastepujace kroki:
pisales ze wymieniles lampy ecc82 na 6n1p a wiec wzmocnienie wzmacniacza z otwarta petla wzroslo. Dobierz tak rezystor w dzielniku nfb aby po zamnnieciu petli wzmocnienie malalo o ok 14 dB tzn. napiecie powinno zmalec 5 razy(typowa wartosc gdzie nbf pomaga a nie szkodzi wwzma lampowych)
Po drugie sprawdz czy sie wzm wzbudza na obciazeniu rezystancyjnym bo kolumny i kable moga wnaosic Xc i przesowac faze. (Dobrze zaprojekltowany wzm nie powinien sie wzbudzac nawet przy obciazeniu go pojemnoscia ok 1u)
Najlepiej dolacz sygnal prostokatny na wejscie i upewnij sie czy nie ma tzw. dzwonienia. Jesli jest to zmien wartosci w dwojniku przesuwajacym faze po 1 stopniu. Po drugie podlacz do rezystora prowadzacego od wyjacia glosnikiowego ujemne spzrezenie zwrotne kondensatot rzedu 100p (ktorego w orginalnym Williamsonie nie ma) tak (fg powinna wynosic ok 100khz) Ten kondensator czyni wzmacniacz stabilniejszym dla wcz i rowniez oslabia znieksztalcenia typu TIM
Sprawdz czy wzm. wzbudza sie po otwarcciu petli ujemnego sprzezenia zwrotnego nfb. Jesli tak albo nawet bardziej, sprawdz polozenie przewodow, uziemienie rdzenia trafa i jego odleglosci od lamp wejsciowyc, sprobuj zastosowac tez rezystory ok 1-10k szeregowo z siatkami lamp, sprawdz czy elektrolity sa zbocznikowane kondensatorami ok. .1u
Jesli natomiast wzbudzenie pojawia sie po zamknieciu nfb to wykonaj nastepujace kroki:
pisales ze wymieniles lampy ecc82 na 6n1p a wiec wzmocnienie wzmacniacza z otwarta petla wzroslo. Dobierz tak rezystor w dzielniku nfb aby po zamnnieciu petli wzmocnienie malalo o ok 14 dB tzn. napiecie powinno zmalec 5 razy(typowa wartosc gdzie nbf pomaga a nie szkodzi wwzma lampowych)
Po drugie sprawdz czy sie wzm wzbudza na obciazeniu rezystancyjnym bo kolumny i kable moga wnaosic Xc i przesowac faze. (Dobrze zaprojekltowany wzm nie powinien sie wzbudzac nawet przy obciazeniu go pojemnoscia ok 1u)
Najlepiej dolacz sygnal prostokatny na wejscie i upewnij sie czy nie ma tzw. dzwonienia. Jesli jest to zmien wartosci w dwojniku przesuwajacym faze po 1 stopniu. Po drugie podlacz do rezystora prowadzacego od wyjacia glosnikiowego ujemne spzrezenie zwrotne kondensatot rzedu 100p (ktorego w orginalnym Williamsonie nie ma) tak (fg powinna wynosic ok 100khz) Ten kondensator czyni wzmacniacz stabilniejszym dla wcz i rowniez oslabia znieksztalcenia typu TIM
Sebba