Częstotliwość graniczna pracy 2Ż27Ł

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TED
10...14 postów
10...14 postów

Częstotliwość graniczna pracy 2Ż27Ł

Post autor: TED »

Serdecznie witam wszystkich -

Bezskutecznie poszukuję jednego z parametrów pracy lampy 2Ż27Ł. Maksymalnej częstotliwości pracy. Wiadomo, pracuje ona w odbiorniku R-311 do 15MHz, ale może mieć większy zakres częstotliwości .
Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś ma w tym kierunku wiedzę i doświadczenie, odnośnie tej lampy.
Serdecznie pozdrawiam.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Częstotliwość graniczna pracy 2Ż27Ł

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: darczar »

Lampa 2Ż27Ł pracuje bez większych problemów do 150 MHz, mimo iż dane katalogowe określają jej najwyższą częstotliwość pracy na 120 MHz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Awatar użytkownika
TED
10...14 postów
10...14 postów

[quote="darczar"]Lampa 2Ż27Ł pracuje bez większych problemów do 150 MHz, mimo iż dane katalogowe określają jej najwyższą częstotliwość pracy na 120 MHz.[/quote]
Serdecznie witam wszystkich -

Dziękuje Zybi za link.
Darczar jestem Ci bardzo wdzięczny za tak precyzyjną dokumentację tej lampy. Ten typ znam od ponad dwudziestu lat. Mając odbiornik krótkofalowy solidnej konstrukcji R-673 przez ponad dziesięć lat, wiem jak zachowują się te lampy, pod jednym wszakże warunkiem. Doskonałe ekranowanie każdego modułu odbiornika, zastosowanie filtrów przeciwzakłóceniowych po stronie wysokiego napięcia (230V). A także przestrzeganie zasady ustawienia żarzenie na stałym punkcie pracy 2,2.V nie więcej. Żarzenie jak i anodowe dobrze ustabilizowane. Przewody zasilające żarzenie każdej z lamp musi mieć odsprzężenie przez kondensator przepustowy. Obecnie kupiłem R-311 na tych samych lampach, ale to już nie to samo radio co R-673. Miało bardzo rozbudowany zasilacz ze stabilizacją napięcia, oraz bareter - stabilizator prądowy. Regulowane BFO na USB i LSB.
Niedawno oglądałem filmik jak powstaje pojedynczy egzemplarz lampy: http://paillard.claude.free.fr/ zrobił na mnie ogromne wrażenie.
Pomyślałem by spożytkować 2Ż27Ł - lampy o niecodziennych właściwościach, budując na nich Odbiornik krótkofalowy jako lampowy SP5 WW. Wykorzystać moje doświadczenie pracy na nich, na co zwracać uwagę, by miały najlepsze parametry.
Przypadkiem odkryłem, że zmniejszając anodowe poniżej 60.V. lampy zaczynają o wiele lepiej pracować. Odbiornik R-673 miał bardzo skomplikowany zasilacz, z regulacją anodowego, tak więc ustawiłem na najsłabszą stację, słuchawki na uszach i zmieniałem anodowe do 60.V. Szumy stawały się większe. Natomiast kiedy obniżałem anodowe poniżej 60.V. w pewnym momencie natrafiałem na punkt, kiedy szumy znikały, a korespondenta słyszałem bardzo wyraźnie. Tak więc ustawiłem i zablokowałem potencjometr dzielnika. Dopiero wtedy zrozumiałem co znaczy dobrze dobrać punkt pracy. Radio to było wspaniałe. Dlatego mając zasoby lamp można wykonać pięcio pasmowy Odbiornik o całkiem niezłych parametrach.
Jeszcze raz serdecznie za wszystko dziękuję.
Ostatnio zmieniony wt, 21 grudnia 2010, 00:38 przez TED, łącznie zmieniany 1 raz.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
TED
10...14 postów
10...14 postów

[quote="Zibi"]http://www.radioscanner.ru/files/military/file2219/[/quote]
Bardzo dziękuję Zibi, widzę że także jesteś aktywny nocą.