Instrukcja regulacji M2405S
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Instrukcja regulacji M2405S
Cześć! Może ktoś ma takie cudo? Szukam też taśmy testowej do dobrego wyregulowania tego magnetofonu ale może znajdę
Problem tkwi w kiepskim nagrywaniu i odsłuchu. Magnetofon kupę lat leżał w piwnicy przykryty ręcznikiem, czyszczenie głowicy i rolek nic nie pomogło, trzeba porządnie wyregulować...

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Re: Instrukcja regulacji M2405S
A filc dociskający taśmę do głowicy? W tym mechanizmie (i we wszystkich magnetofonach serii 24xx) jego wytarcie powoduje DRASTYCZNY spadek jakości odtwarzania i zapisu.
Zdobycie taśmy testowej w dobrym stanie graniczy z cudem - o ile już są, to ich wartość kilkukrotnie przekracza wartość tego magnetofonu
Zdobycie taśmy testowej w dobrym stanie graniczy z cudem - o ile już są, to ich wartość kilkukrotnie przekracza wartość tego magnetofonu

- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Sprawdzałeś czy to co sam nagrał odtwarza lepiej/gorzej od innych nagrań ?
Jak masz możliwość obejrzyj czoło głowicy w dużym powiększeniu, czasami szczelina jest zniekształcona nawet jeśli głowica nie jest mocno zużyta.
Jak masz możliwość obejrzyj czoło głowicy w dużym powiększeniu, czasami szczelina jest zniekształcona nawet jeśli głowica nie jest mocno zużyta.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Faktycznie, wymiana filcu poprawiła odsłuch
Docinałem, podklejałem tak żeby było równo na głowicy...
Co do samej głowicy to nie mam jak jej podejrzeć, po porządnych wymyciu nie wygląda tak źle.
Największy problem to jej wyregulowanie bo dzieje się tak że słyszę albo jednocześnie to co do przodu i to co do tyłu albo ścieżki przenikają na siebie i słyszę dwie melodie na raz
Bez porządnej regulacji głowicy się nie obejdzie.
Magnetofon tak to jest w dobrym stanie, nie szarpie taśmy (naprawiłem to), nie wciąga, paski OK, wszystko wyczyściłem spirytusem i wysuszyłem.
Dostałem go dawno temu od ojca, on się tam nie przejmował czy jest stereo czy mono, czy tylko jeden kanał nagrywa itp. Ma jeszcze Arię, Opusa, Damę Pik i coś tam jeszcze. U mnie natomiast ZK i ten M2405S jako najporządniejszy sprzęt
Pozdrawiam!
PS. Czy napięcie podkładu mierzy się bezpośrednio na głowicy? Jeśli tak to ustawiłem na 13V przy mono, natomiast przy stereo napięcie to podnosi się do 18V

Co do samej głowicy to nie mam jak jej podejrzeć, po porządnych wymyciu nie wygląda tak źle.
Największy problem to jej wyregulowanie bo dzieje się tak że słyszę albo jednocześnie to co do przodu i to co do tyłu albo ścieżki przenikają na siebie i słyszę dwie melodie na raz

Magnetofon tak to jest w dobrym stanie, nie szarpie taśmy (naprawiłem to), nie wciąga, paski OK, wszystko wyczyściłem spirytusem i wysuszyłem.
Dostałem go dawno temu od ojca, on się tam nie przejmował czy jest stereo czy mono, czy tylko jeden kanał nagrywa itp. Ma jeszcze Arię, Opusa, Damę Pik i coś tam jeszcze. U mnie natomiast ZK i ten M2405S jako najporządniejszy sprzęt

Pozdrawiam!
PS. Czy napięcie podkładu mierzy się bezpośrednio na głowicy? Jeśli tak to ustawiłem na 13V przy mono, natomiast przy stereo napięcie to podnosi się do 18V

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Arturo
- 25...49 postów
Instrukcję serwisową posiadam (m2404s, ale sposób regulacji ten sam), ale musiałbyś poczekać do weekendu, bo muszę ją wpierw odkopać i przetworzyć do postaci zdatnej do wysyłki przez internet. Jak jesteś zainteresowany, to przypomnij się w piątek.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!