Witam
Wykonałem kolumny z MDF-u i chciałbym przy otworach na głośniki zrobić (uformować) dekoracyjne ramki wokół nich z jakiejś masy plastycznej drewnopodobnej by razem to ze sobą się związało i było trwałe. Po zaschnięciu takiej masy ramki takie wypolerował bym np. papierem ściernym i pomalował. Co polecacie, najlepiej taniego, czy Ktoś coś takiego robił? Są takie rzeczy jak "masa drewniana" do formowania, ale w przeliczeniu wagi do ceny, zakup jej jest dla mnie nie ekonomiczny. Szukam prostszego sposobu, przede wszystkim taniego w wykonaniu.
Pozdrawiam
Masa plastyczna do drewna na kolumny... co polecacie?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Masa plastyczna do drewna na kolumny... co polecacie?
Dzięki, to nie jest takie proste - nie napisałem, że to elipsa (załącznik). Szerokie ramki "samochodowe" 6x9 nie pasują do głośnika z innej epoki jakim jest Tesla ARE667. Jakieś inne propozycje... z czego wytworzyć klejącą masę z której można ulepić taką ramkę i żeby była wytrzymała na wibracje? Pytanie raczej do modelarzy lub rzeźbiarzy:) Może ktoś się taki znajdzie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Po co ta ramka? Głośnik zamontowany jest od środka. Krawędź otworu można wyfrezować, ale żeby kitem go oblepiać...
Zrób maskownicę na cały front z mdf-u lub listew obitych tkaniną.
Zrób maskownicę na cały front z mdf-u lub listew obitych tkaniną.
-
- 125...249 postów
Witam. Weź wykonaj szablon ze sklejki taki, który będziesz powiększał w miarę powiększania otworu i do wykonania ramki drewnianej użyj np. MDF i frezarki ręcznej . Ewentualnie kilka szablonów stosownie do operacji frezowania. Ładny efekt uzyskasz stosując drewno i okleinę np. orzecha
Na inne materiały modelarskie szkoda pieniędzy i roboty, bo nie uzyskasz takiego efektu optycznego. Musi to być drewno sezonowane bo popęka.Pozdrawiam Ryszard.