Odbiornik telewizyjny TOPAZ

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTS-2
125...249 postów
125...249 postów

Odbiornik telewizyjny TOPAZ

Post autor: OTS-2 »

Ponad rok temu stałem się posiadaczem niesprawnego odbiornika lampowego TOPAZ.
Problem polega na tym, że telewizor nie wyświetlał treści obrazy lecz ciemny pas tak w połowie i lekko kineskop świecił od pasa w górę,dźwiękiem nie było problemu podczas przełączania kanałów dało się zauważyć, że pas skacze a po dostrojeniu jest w miejscu.
I mam pytanie:
1. Co może spowodować taki stan rzeczy?
2. Czy elektrolity w zasilaczu 47uF 400V można bez problemu zastąpić 47uF 350V?
Mam nadzieję, że ktoś pomoże w naprawie tego sprzętu.
Pozdrawiam :D
Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Odbiornik telewizyjny TOPAZ

Post autor: cirrostrato »

Wymień elektrolit w katodzie PCL85 i kondensatory ,,kartoflaki'' w układzie odchylania pionowego, elektrolity na 350V w zasilaczu będą dobre. PCL85 ma być sprawna/nowa (może być PCL805) a nie tylko inna z innych posiadanych przez ciebie.
OTS-2
125...249 postów
125...249 postów

Czyli nie mogę wstawić PCL805 sprawnej tylko musi być nowa?
Ponadto będę musiał zdobyć PCL84 gdyż tamta w między czasie się rozszczelniła.
Dodam jeszcze, że kineskop świecił bardzo ciemno a gdy był ostatnio włączany w pewnym momencie z głośnika się wydobywał głośny brum i po wyłączeniu usłyszałem że coś iskrzyło.
Czy te kartoflaki mogę zastąpić kond. stałymi?
Gdy powymieniam wszystko co trzeba odezwę się i napiszę o skutkach.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Jak masz pewną PCL805 to ją wstaw.
Kartoflaki czyli kondensatory papierowe możesz zamienić na współczesne, byle o takich samych parametrach (pojemność, napięcie).
PCL84 to śmieć, powinna być na Allegro lub u kolegów Triodowych, a jak nie znajdziesz to napisz do mnie.
Jeśli wydobywał się brum z głośnika to może właśnie elektrolity są do d... Ale nie koniecznie, może poprostu nie mają styku z chassis, są przecież przykręcane, dokręć je najpierw. Jeśli to nic nie da to starczy od spodu podłączać nowy kondensatory i samo wyjdzie który jest zepsuty (stawiam że tylko jeden z nich :) )
Jeśli coś iskrzy to nie dobrze. Wyczyść wszystko delikatnym pędzlem albo przedmuchaj kompresorem, wymyj i wysusz lampę wysokiego napięcia.
Powodzenia.

PS. Topaz i Nefryt, praktycznie identyczne. Jaka jest między nimi różnica? Inny kineskop czy tylko wygląd?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
OTS-2
125...249 postów
125...249 postów

Czyli nie ma znaczenia jakiego rodzaju kondensatorem zastąpię te "kartoflaki" tylko liczy się pojemność i napięcie?
Z PCL84 nie będzie problemu bo kupię ją przez internet w Fonarze nieużywaną, a elektrolity w zasilaczu wymienię bo mam już zakupione nowe na ich miejsce.
Odbiornika telewizyjnego Nefryt nie posiadam niestety mam z lampowych tylko Topaza, Ametysta 1012(jak narazie jedyny lampowy TV na chodzie) i Neptuna 313A(coś nie tak z odh. poziomym i prawdopodobnie też z zasilaczem).

Drobna poprawa:
Kondensatory w zasilaczu mają 50uF i mam następujące pytanie:
Czy można je bez problemu zastąpić 47uF i równolegle do nich dopiąć te 3uF czy raczej nie będzie potrzeby?
Pytam bo w sklepie elektronicznym mam problem z kupnem kondensatorów 50uF.
Sorry ale dopiero teraz sobie przypomniałem że elki w zasilaczu mają 50uF.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

47 czy 50 - to nie apteka, nie ma większego znaczenia.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
OTS-2
125...249 postów
125...249 postów

Dzięki za info :)
Wolałem się upewnić bo jutro jadę do elektronicznego po części więc jak by trzebabyło uzyskać większą pojemność dokupiłbym potrzebne kondensatory.
Czy można te kartoflaki zastąpić innym rodzajem kondensatorów np. ceramicznym? bo może być u mnie problem z pozyskaniem kond. papierowych.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Nie chcę Cię martwić ale w Topazie układ odchylania pionowego jest bardziej rozbudowany niż w zwykłym TV.Musisz uwzględnić obecność dodatkowej płytki Z-3 która zawiera układ pośredniej synchronizacji pionowej (PCF82) oraz układ stabilizacji wysokości obrazu.Jak już wcześniej pisali koledzy,sprawdź/wymień kartoflaki na styrofleksy.Nie ma znaczenia czy wstawisz50mikro czy 47mikro.Fabrycznie były wstawiane 2x100mikro/350V,pozostałe 2x47mikro/350V.Oczywiście sprawdź dokręcenie,lubiły strzelać,iskrzyć na chassis.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Marcin K. pisze:Kartoflaki czyli kondensatory papierowe
Nie każdy kondensator papierowy jest kartoflakiem. Tak nazywa się impregnowane chloronaftalenem kondensatory papierowe w tekturowych gilzach obciągnięte cienką bibułką kondensatorową, która dawała się obdzierać jak skórka z młodych kartofli, i podobnie do niej wyglądała :lol:
możesz zamienić na współczesne, byle o takich samych parametrach (pojemność, napięcie)
Najbardziej zgodne z epoką będą tu znacznie od kartoflaków pewniejsze kondensatory poliestrowe foliowe KSE011 (osiowe) i KSE013 (do druku). Zastąpiły one kartoflaki (częściej jednak stosowano tam nieco lepsze żywiczniaki impregnowane przezroczystą, brunatną żywicą fenolową) w płytce odchylania odbiorników zunifikowanych III generacji (do której należał m.in. "Ametyst 105")
Topaz i Nefryt, praktycznie identyczne. Jaka jest między nimi różnica? Inny kineskop czy tylko wygląd?
Pomyliłeś Topaza z Koralem, to Koral był praktycznie identyczny z Nefrytem. Oba zaliczały się do telewizorów semi - zunifikowanych. Ich blok sygnałowy został zachowany w odbiornikach zunifikowanych I generacji (np. Fiord, Zefir), z minimalną tylko modyfikacją polegającą na zastąpieniu pentody EF80 w pierwszym stopniu cz. różnicowej fonii - typową zdecydowanie dla radioodbiorników lampą EBF89 (z wykorzytaniem diody do opóżnienia ARW dla głowicy i ewent. drugiej diody do wyciszania warkotu podczas nagrzewania lamp). Natomiast zespół synchronizacji -odchylania Korala i Nefryta nosił jeszcze piętno epoki Szmaragda w postaci separatora tranzytronowego z lampą EF80, zaś z braku lampy PCL85 na miejsce PCL82 (która przestała wystarczać po przejściu z 90st na 110st odchylania) zastosowano stosunkowo złożony układ odchylania pionowego z generatorem samodławnym i układem formowania przebiegu na audiofilskiej :P ECC82 i stopniem mocy na PL84 (obok drugiej takiej samej lampy w stopniu mocy fonii!). Dopiero w odbiornikach w pełni zunifikowanych (m.in. w Topazie) zarzucono ostatecznie generator samodławny, zastępując go multiwibratorem mocy z lampą PCL85/805.
Topaz natomiast zaliczał się do wspomnianych wyżej odbiorników zunifikowanych I generacji, zawierając już zunifikowany blok synchronizacji - odchylania (który z minimalnymi tylko modyfikacjami uchował się aż do epoki Ametysta 105 włącznie) i dodatkowo jeszcze będąc odbiornikiem tzw klasy Lux - płytkę uszlachetniającą z detektorem zakłóceń impulsów synchronizacji i złożonym lampowym układem stabilizacji, ale w przeciwieństwie do późniejszych odbiorników klasy "Lux" II generacji: Opal i Granit nie zawierającą dodatkowej lampy m.cz. przekształcającej stopień mocy fonii SE w bloku sygnałowym na układ PP.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
OTS-2
125...249 postów
125...249 postów

Witam.
Mam wątpliwości co do montażu elektrolitów w zasilaczu; nóżkę masy przylutowałem do miedzianego drutu, który nawinąłem na chassis i do niego przylutowałem nóżki mas elektrolitów. Czy to dobre rozwiązanie?
W jaki sposób Wy montujecie współczesne kondensatory elektrolityczne (nie przykręcane do chassis) na miejscu tych starych przykręcanych w odbiornikach lampowych?
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

.
Ostatnio zmieniony pn, 28 marca 2011, 13:33 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Nawet elementy dedykowane pod konkretny TV (Granit, Beryl) też można kupić http://allegro.pl/rezystor-50w-10kohm-t ... 54313.html bo tego się nie da (ładnie) zastąpić.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Oj tam ja sobie podlutuje nowe od spodu, nie wywalając starych to niech zostanie :)
Najlepiej znajdź normalne połączenie z masą, lutowane a nie jakieś owijaki z druta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
OTS-2
125...249 postów
125...249 postów

Dzięki za rady.
Połączę kondensatory pewnym połączeniem do masy, oczywiście jak zdobędę oryginalne części to je tam wstawię i wyrzucę "współcześniaki".
Na razie wolę uruchomić TV na nowych elementach i jak już będzie działał to wstawię z powrotem stare i zostawię jeśli nie będzie problemów.
Pozdrawiam!
OTS-2
125...249 postów
125...249 postów

Witam po dość długiej przerwie :)
Czy te kondensatory papierowe można zastąpić styrofleksami na takie samo lub równie dobrze na wyższe napięcie?
Przepraszam za głupie pytanie, ale czy kondensatory papierowe lub styrofleksowe mają nap. progowe?