Hiperbola mocy admisyjnej a maksymalny prąd anody (6N13S)

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dawidghazi
4 posty
4 posty

Hiperbola mocy admisyjnej a maksymalny prąd anody (6N13S)

Post autor: dawidghazi »

Dobry wieczór wszystkim!

Po składaniu wzmacniaczy z gotowych projektów, postanowiłem zacząć liczyć samodzielnie i od razu problem:

Mianowicie lampa 6N13S, której postanowiłem użyć we wtórniku wzmacniacza słuchawkowego, w katalogu ma napisane "Maximum Ia = 130 mA" (czerwona linia na ch-ce). ALE pracując z odpowiednio niskim napięciem anodowym zmieścimy się pod hiperbolą mocy admisyjnej przekraczając owe 130 mA. Zatem czy 130 mA to wartość, której nigdy nie można przekroczyć?

I pytanie nr 2. Jeśli faktycznie max tej lampy to 130 mA, to ustalając prąd spoczynkowy 100 mA (klasa A) otrzymujemy prostą pracy o bardzo małym nachyleniu, co raczej nie jest korzystne? Max co da się wtedy wyciągnąć na obciązeniu to +/- 30 mA. Można by było przesunąć PP jeszcze w prawo...? Czy po prostu kupiłem nie nadające się na wtórnik lampy i koniec?
6n13s.jpg
Pozdrawiam,
Dawid

EDIT: Dzięki Piotr :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 11 listopada 2010, 23:09 przez dawidghazi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Hiperbola mocy admisyjnej a maksymalny prąd anody (6N13S

Post autor: Piotr »

Było tysiąc razy. 130mA to wartość średnia za okres, czyli w klasie A wartość chwilowa może być do dwóch razy większa, a w klasie B nawet pi razy.