Żarzenie 300 mA - co zamiast LM317?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Żarzenie 300 mA - co zamiast LM317?
W hipotetycznym urządzeniu wszystkie lampy serii P mają być zasilane z osobnych źródeł regulowanego prądu stałego. Jakie rozwiązania wchodzą w grę poza nieśmiertelnym LM317 i kilogramami radiatorów? Istnieją jakieś przetwornice impulsowe czy diabli wiedzą co jeszcze - nie znam się na tym wszystkim. Podpowiedzcie. 

_
Re: Żarzenie 300 mA - co zamiast LM317?
Istnieją, jedna z nich jest w mierniku lamp, w zasadzie większość stabilizatorów impulsowych powinna zdać egzamin.
-
- 3125...6249 postów
A jakieś konkretne rozwiązanie, typ kostki? Mam, powiedzmy, 5 lamp PCC88, każda ma mieć swój stabilizator z możliwością precyzyjnej regulacji prądu. W mierniku lamp to zdaje się większe prądy, 2,5A o ile dobrze pamiętam, tu wystarczy 300 mA w każdym przypadku.
Szukając tak po omacku trafiam np. na: http://www.cyfronika.com.pl/kityAVT/avt1081.htm. To nazwali "miniaturowy stabilizator impulsowy"... zdecydowanie nie taki grzmot były potrzebny.
Szukając tak po omacku trafiam np. na: http://www.cyfronika.com.pl/kityAVT/avt1081.htm. To nazwali "miniaturowy stabilizator impulsowy"... zdecydowanie nie taki grzmot były potrzebny.
_
LM2574, da radę bez elementów zewnętrznych do 500mA, trzeba by tylko zrobić wzmacniacz/konwerter I/U dla sprzężenia zwrotnego.
"Hipotetycznie"
po co takie rozbudowane zasilanie..
"Hipotetycznie"

-
- 3125...6249 postów
Black magic.traxman pisze:trzeba by tylko zrobić wzmacniacz/konwerter I/U dla sprzężenia zwrotnego.

_
-
- 1875...2499 postów
W ekonomicznej, ale nieekologicznej wersji konwerterem może być rezystor.
Kupujesz LM2574-ADJ, uzupełniasz kilkoma elementami zgodnie z aplikacją, ale na wejście FeedBack podajesz napięcie (najlepiej przez dodatkowy rezystor, np. 1k) z rezystora 4R1/1W włączonego szeregowo z grzejnikiem od strony masy.
Moc tracona na boczniku wyniesie ok 0.5W.
Kupujesz LM2574-ADJ, uzupełniasz kilkoma elementami zgodnie z aplikacją, ale na wejście FeedBack podajesz napięcie (najlepiej przez dodatkowy rezystor, np. 1k) z rezystora 4R1/1W włączonego szeregowo z grzejnikiem od strony masy.
Moc tracona na boczniku wyniesie ok 0.5W.
Tomek
-
- 3125...6249 postów
Rezystor włączony szeregowo z grzejnikiem od strony masy? Nie "widzę" tego. Mógłbyś machnąć szybko w Paint o co chodzi?
Ów "konwerter", rozumiem, robi mi ze stabilizatora napięcia - stabilizator prądu?
Ów "konwerter", rozumiem, robi mi ze stabilizatora napięcia - stabilizator prądu?
_
-
- 1875...2499 postów
Na przykład:
Traxman dodałby zapewne jakiś bezpiecznik i trochę kondensatorów 100n a RomekD diodę Zenera równolegle do grzejnika (na wypadek przepalenia lub wyciągnięcia lampy).
Od siebie dodam, że napięcie zasilające musi być przynajmniej o 3V (Udrop + Uref) wyższe od najwyższego napięcia grzejnika, ale nie wyższe od 40V (60V dla wersji HV).
Traxman dodałby zapewne jakiś bezpiecznik i trochę kondensatorów 100n a RomekD diodę Zenera równolegle do grzejnika (na wypadek przepalenia lub wyciągnięcia lampy).

Od siebie dodam, że napięcie zasilające musi być przynajmniej o 3V (Udrop + Uref) wyższe od najwyższego napięcia grzejnika, ale nie wyższe od 40V (60V dla wersji HV).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
-
- 3125...6249 postów
Okay, jasne. Czy dla takiej przetwornicy impulsowej są jakieś ograniczenia dotyczące długości przewodów łączących ten układ z lampą i czy może być to tradycyjna skrętka?
_
-
- 1875...2499 postów
Grzejnik jest w zasadzie zasilany napięciem stałym, zatem większa indukcyjność długich przewodów nie powinna przeszkadzać. Prąd też nie jest duży a rezystancja bocznika pomiarowego znaczna (np. 8R2||8R2), w dodatku układ stabilizuje prąd w obwodzie grzejnika, zatem spadek napięcia na przewodach też nie powinien stwarzać problemów. Niemniej nie mam dużych doświadczeń z tymi LM-ami, więc warto poczekać na inne opinie, np. wyżej wymienionych. 

Tomek
-
- 25...49 postów
Odgrzewam temat ,fugasi pisze: cyt...................
A jakieś konkretne rozwiązanie, typ kostki? Mam, powiedzmy, 5 lamp PCC88, każda ma mieć swój stabilizator z możliwością precyzyjnej regulacji prądu.
..........................................................tu wystarczy 300 mA w każdym przypadku.
Odnośnie zastosowania proponowanego układu LM2574 , TO za drogie rozwiązanie i tylko do 500mA.
Pozostaje więc LM317 i może klasyczne źródła o stałej wydajności prądowej - oparte o tranzystory , rozwiązanie tanie i sprawdza się także w praktycznym wykorzystaniu.
ps. "fugasi"
dla PCC88 , może cosik takiego zastosuj.........

Porządne układy, zero problemów. Jedyny problem to tylko unikać nasycania się rdzenia w dławiku. Układy o dobrej stabilności, pewne w działaniu. Mało elementów. Jako przetwornica obniżająca napięcie mój faworyt. Wg mnie mniej problemów sprawiła mi przetwornica żarzenia na LM25745 niż przetwornica anodowego na MC34063A. (ten drugi to najtańszy na rynku.... i uniwersalny praca jako przetwornica podwyższająca, obniżająca jak i odwracająca biegunowość.).Tomasz Gumny pisze:Niemniej nie mam dużych doświadczeń z tymi LM-ami, więc warto poczekać na inne opinie, np. wyżej wymienionych.