Witam,
chciałem przerobić wzmacniacz PP na EL34 żeby pracował w trybie triody. Czy wystarczy taka przeróbka jak zaznaczyłem na schemacie (kolor niebieski)? Zastanawiam się czy potrzebne są jeszcze jakieś inne regulacje, czy wystarczy połączenie siatki z anodą za pomocą rezystora 100R.
Wzmacniacz na EL34 jak przerobić na tryb triody?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Wzmacniacz na EL34 jak przerobić na tryb triody?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotrek.
-
- 1875...2499 postów
Re: Wzmacniacz na EL34 jak przerobić na tryb triody?
Po co i dlaczego, że się tak zapytam?pq75 pisze: chciałem przerobić wzmacniacz PP na EL34 żeby pracował w trybie triody.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- moderator
Tak, wystarczy.pq75 pisze:czy wystarczy połączenie siatki z anodą za pomocą rezystora 100R.
Swoją drogą to jeden z gorszych schematów jakie widziałem. Symetria odwracacza praktycznie żadna, zniekształcenia duże i brzydkie. A przecież odwracacz z dzielonym obciążeniem jest taki prosty do zastosowania...
Raa=9k2 to literówka, prawda? Większy sens robiłoby 5k2.
-
- 25...49 postów
o przeróbkę poprosił mnie znajomy, więc do końca nie wiempq75 pisze:Po co i dlaczego, że się tak zapytam?

W trybie triody na pewno będzie grał inaczej (czy lepiej nie wiem). Przeglądając net zauważyłem że zdania są podzielone jeśli chodzi o pracę pentody w trybie triody, są zwolennicy i przeciwnicy. Ja się cieszę na tę przeróbka bo będę mógł sam posłuchać.
Jeśli chodzi o schemat to jest to prawdopodobnie wzmacniacz Meng, jeden z najtańszych "chińczyków". Piszę prawdopodobnie, bo dostępne schematy tych wzmacniaczy często nie odpowiadają rzeczywistości.KaKa pisze:Swoją drogą to jeden z gorszych schematów jakie widziałem
Piotrek.
Jest faktycznie duża szansa na Chińskość tego urządzenia, wnioskuję to po skróconym oznaczeniu 6N1, zamiast 6N1P.
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Nie do końca. Może się jeszcze okazać konieczna wymiana transformatora wyjściowego - szczególnie jeżeli był "oszczędnościowy".Piotr pisze:Tak, wystarczy.pq75 pisze:czy wystarczy połączenie siatki z anodą za pomocą rezystora 100R.
Pozdrawiam,
Jasiu