Mój mikołajkowy miernik lamp projektu traxmana.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Mój mikołajkowy miernik lamp projektu traxmana.
Witam
Na początku podzielę się moją rozterką - nie wiem gdzie powinienem umieścić ten wątek, tu czy w dziale dla początkujących jako, że jest to mój pierwszy projekt w eaglu i moje pierwsze podejście do pcb. Jeśli powinien być w dziale dla początkujących to proszę moderatora o przeniesienie. Moja koncepcja pcb tego projektu: Zenerki zamierzam umieścić bezpośrednio na przełącznikach więc nie będzie płytek. Dałem 2 razy IRFP450 bo mam. Jeszcze nie mam koncepcji co do radiatora. Jak powinien być duży ? Mocniejszych lamp niż el84 nie będę tym mierzył. Liczę na uwagi i konstruktywna krytykę.
pozdrawiam
Na początku podzielę się moją rozterką - nie wiem gdzie powinienem umieścić ten wątek, tu czy w dziale dla początkujących jako, że jest to mój pierwszy projekt w eaglu i moje pierwsze podejście do pcb. Jeśli powinien być w dziale dla początkujących to proszę moderatora o przeniesienie. Moja koncepcja pcb tego projektu: Zenerki zamierzam umieścić bezpośrednio na przełącznikach więc nie będzie płytek. Dałem 2 razy IRFP450 bo mam. Jeszcze nie mam koncepcji co do radiatora. Jak powinien być duży ? Mocniejszych lamp niż el84 nie będę tym mierzył. Liczę na uwagi i konstruktywna krytykę.
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
-
- 9375...12499 postów
Re: Mój mikołajkowy miernik lamp projektu traxmana.
Mam gdzieś projekty płytek do tego miernika wykonane przez kolegę TOOL46_2 (jak oczywiście nicka dobrze zapamiętałem). Mogę się podzielić.
-
- 1875...2499 postów
Wielokrotnie już o tym pisaliśmy - napięcie z prostownika powinno być podane na kondensator (C4) i dopiero z niego zbierane. Ścieżki między prostownikiem i kondensatorem są źródłem największych zakłóceń. Być może w mierniku nie będzie to aż tak istotne, ale warto od początku uczyć się poprawnie prowadzić ścieżki.tomasz6662 pisze:Liczę na uwagi i konstruktywna krytykę.
Tomek
Jest jeszcze jeden problem, dobrze jest projektować płytkę ze sprawdzonego bezbłędnego schematu, a ten nie jest sprawdzony i ma błędy.
PS. C9 jest teraz zbędny, bo płytka jest jedna, a Q2 jest stanowczo zbyt duży i drogi dla 40mA Ug2. IRFP740 wystarczy.
PS. C9 jest teraz zbędny, bo płytka jest jedna, a Q2 jest stanowczo zbyt duży i drogi dla 40mA Ug2. IRFP740 wystarczy.
-
- 375...499 postów
Dałem IRFP450 bo kilka mam ewentualnie mógłbym dać IRP460 bo też kilka mam ale one są jeszcze mocniejsze inne musiałbym kupić.
Po poprawkach: Spędziłem nad tym dobry kawał czasu pomimo, że dostałem obraz gotowej płytki ale spróbuję zrobić swoją może czegoś się nauczę. Proszę o uwagi i dalszą krytykę.
pozdrawiam
Po poprawkach: Spędziłem nad tym dobry kawał czasu pomimo, że dostałem obraz gotowej płytki ale spróbuję zrobić swoją może czegoś się nauczę. Proszę o uwagi i dalszą krytykę.
pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
Poprzednie uwagi pozostają aktualne.tomasz6662 pisze:Proszę o uwagi i dalszą krytykę.
Tomek
-
- 375...499 postów
Tak będzie ok ? pozdrawiamTomasz Gumny pisze:Poprzednie uwagi pozostają aktualne.
A płytkę będziesz mocował glutem? Coś nie widać otworów na śruby.
Poszukaj na forum zmagań Marvela i MStaniszczaka w zasadzie to były skrócone kursy projektowania płytek.
Poszukaj na forum zmagań Marvela i MStaniszczaka w zasadzie to były skrócone kursy projektowania płytek.
-
- 1875...2499 postów
C4 - tak, ale C5 - nie.tomasz6662 pisze:Tak będzie ok ?
Tomek
-
- 375...499 postów
Ale ten C5 na schemacie jest właśnie pomiędzy transformatorem, a mostkiem. U mnie do X3 będzie podłączony transformator.Tomasz Gumny pisze:C4 - tak, ale C5 - nie.
pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
To nie problem - wystarczy dać laminat szerszy niż obraz, z lewej dodać 5-7mm i wywiercić dwa otwory, z prawej - jeden pod złączem śrubowm, drugi pod dolnym MOSFETem, ew. poszerzyć płytkę od góry i dołutraxman pisze:A płytkę będziesz mocował glutem? Coś nie widać otworów na śruby.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Do mostka ma być blisko, daj bezpiecznik na skraj płytki. Kable wychodzą ze wszystkich stron - to jest nie do przyjęcia, szczególnie , że z prawej będzie radiator.
-
- 1875...2499 postów
To zbierz bezpiecznikiem napięcie z C5 a nie z X3(*).tomasz6662 pisze:Ale ten C5 na schemacie jest właśnie pomiędzy transformatorem, a mostkiem.
Czy zajrzałeś do tych wątków, o których pisał traxman? Powtarzamy dokładnie to, co tam już było.
(*) Przepraszam za slang.
Tomek
-
- 375...499 postów
Przeczytałem wątek MStaniszczaka, niestety Marvela nie udało mi się znaleźć, będę wdzięczny za wskazanie.
Zmiany - liczę na to co zwykle
pozdrawiam
Zmiany - liczę na to co zwykle

Obróć złącze AC o 90' będziesz miał wszystkie kable tylko z dwóch stron, te śrubki to takie symboliczne są? Dla M3 trzeba mieć co najmniej 5mm na wkręt i 6-7 na nakrętkę, inaczej nie da się jej odkręcić. Można płytkę przymocować do radiatora przy pomocy kątownika 10x10x1.5, wtedy dodatkowo odciąży się końcówki tranzystorów, a do obudowy będzie się mocować radiator zamiast płytki (jeden kołek można dla stabilizacji zostawić). Pomyśl także o grubości podkładek pod tranzystory, aby dodać odpowiedni margines, inaczej trzeba będzie wyginać tranzystor co ani ładne, ani dobre.
Warto pomyśleć o mechanice przed zaprojektowaniem płytki, ja zaczynam od mocowań, a dopiero potem reszta, inaczej doprowadza się do kuriozów, takich jak np. dzisiaj naprawiany UPS z którego nie można wydobyć akumulatorów bez rozkręcenia go do ostatniej śrubki....
Warto pomyśleć o mechanice przed zaprojektowaniem płytki, ja zaczynam od mocowań, a dopiero potem reszta, inaczej doprowadza się do kuriozów, takich jak np. dzisiaj naprawiany UPS z którego nie można wydobyć akumulatorów bez rozkręcenia go do ostatniej śrubki....