szalony, kwarce 2 szt. kupiłem na Allegro. Trochę nie trzymają częstotliwości ale są ciekawe 3,550 i 3,570 MHz. Jak dla mnie - są OK. W środku uszczelka, sprężyna i prawdziwe szlifowane krształy

Mogę je rozebrać i dla Was zrobić foty.

KaKa, Super! Dogadajmy się na priv. W Parasecie są właśnie takie lampki w metalowych osłonkach.

Romekd. dzięki za rzeczowe wyjaśnienie! Mam fajne słuchawki 4KOhm, produkcji NRD w takim fajnym wojskowym wykonaniu, i właśnie je zastosuję. Słuchawki magnetyczne są fajne
jeśli mają duże membrany. Jeśli małe takie jak ruskie TA 56 to wtedy ciężko się słucha bo strasznie "szeleszczą" Najlepsze słuchawki do słuchania na pasmach są z wkładek telefonicznych W66. Pasmo przenoszenia jest idealne. Połączone w szereg mają ok 700 OHm. Mam takich słuchawek - samoróbek dwie pary i słuchanie to bajka! Takie "normalne" słuchawki o szerokim paśmie jakich używamy do słuchania muzyki nie nadają się zbytnio, właśnie przez to zbyt szerokie pasmo.
Ciekawostka - czy wiecie że przed wojną słuchawki
monofoniczne to były takie których membrany wpadały w rezonans przy częstotliwości 800-1000 Hz i służyły tylko do odbioru telegrafii. Super sprawa!
Mam pytanie nieco lamerskie. Na załączonym schemacie są zaznaczone 4 kondensatory, po - moim zdaniem 100pF. 2 oznaczone 100 uuF - jeden stały i jeden zmienny, i dwa jako 100pF i też jeden stały i jeden zmienny. Ja myślę że to zwykły bałagan w oznaczeniach i nic to nie znaczy... Czy tak?
Pozdr!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.