Prośba o pomoc przy zakupie oscyloskopu

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Prośba o pomoc przy zakupie oscyloskopu

Post autor: sztyga20 »

Witam!

Planuję na ten rok zakup oscyloskopu. Mam go zamiar używać do pomiarów wzmacniaczy m.cz, poziomu tętnień zasilaczy, równoważenia sond wykrywaczy metali itp.

Chciałbym, aby był to oscyloskop lampowy (jak coś się zepsuje to bardziej będę w stanie sprawdzić co niż w tranzystorowym), ze względnie łatwą do dostania lampą oscyloskopową. Planuje na zakup przeznaczyć maksymalne do 200zł (chociaż wolałbym tak to 100).

Zakup nie jest pilny tak więc będę miał dużo czasu śledzić allegro, jeżeli tylko będę wiedział jakich modeli mam szukać.

Co polecacie na początek? Teraz na allegro jest coś takiego:
http://allegro.pl/sioskop-oscyloskop-eo ... 00261.html
http://www.radiomuseum.org/r/radioundfe ... o177u.html
Co o tym myślicie?
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Prośba o pomoc przy zakupie oscyloskopu

Post autor: cirrostrato »

Myślę, że ST315 za 150zł sprawny (nie lampowy ale nie kombinuj, nie będziesz go naprawiał, działa lata) na Wolumenie to dobry pomysł.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Jeżeli masz jeden dzień do zmarnowania, to mogę Ci sprezentować coś z mojej sporej piwniczki. Ale odebrać musisz osobiście w Poznaniu (Luboniu jeżeli chodzi o ścisłość). Jest dobry dojazd autobusami z dworca :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: sztyga20 »

Niestety do Poznania mam zbyt daleko. A za tym ST315 rozejrzę się ale na allegro to chyba nie jest zbyt często.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Ale w 100 za bilety i na piwo byś się zamknął. Tak sądzę :)
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
boss999
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: boss999 »

witam
Pisze tu żeby nie tworzyć nowego tematu, a mam podobny problem.
Planuje kupić niedrogi oscyloskop, na allegro znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/oscyloskop-2-x-0-50-m ... 20783.html
co o n im sądzicie, warto kupić, może polecacie coś innego w podobnej cenie??
Może ktoś posiada taki i coś więcej o nim powie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

boss999 pisze:witam
Pisze tu żeby nie tworzyć nowego tematu, a mam podobny problem.
Planuje kupić niedrogi oscyloskop, na allegro znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/oscyloskop-2-x-0-50-m ... 20783.html
co o n im sądzicie, warto kupić, może polecacie coś innego w podobnej cenie??
Może ktoś posiada taki i coś więcej o nim powie.
Pozdrawiam
Jest to znakomity oscyloskop firmy Tektronix będącej liderem tej branży od wielu lat, produkowany w latach 70'tych i 80'tych. Niestety nie ma on pasma 50MHz lecz 2MHz. Oscyloskop ten radzi sobie z 50MHz ale to pomiar niezwykle zgrubny ze względu na ograniczenia techniczne i nie do końca wiarygodny ze względu na pasmo przenoszenia lampy oscyloskopowej. Oscyloskopy tej firmy szczególnie z tamtego okresu mają gigantyczny zapas pasma przenoszenia - ja mam 5441 też z tej rodziny - według specyfikacji ma 60MHz a w moim podstawa czasu wyzwala do 124MHz a da się obserwować przebiegi (bez spadku wzmocnienia) do 91MHz a ze spadkiem do 105MHz !!!). Na tym z Allegro można oglądać przebiegi tak do 20MHz. Teraz wisienka na torcie: oscyloskop ten został stworzony do niezwykle czułych i dokładnych pomiarów małej częstotliwości (pomiary wielkości mechanicznych, pomiary biomedyczne oraz pomiary m.cz.) jest to oscyl typowo dla audiowców. Posiada on wymienne wkładki w tym dostępne są: sampler umożliwiający pomiary do 1GHz, analizator widma do 100kHz, cała gama bardzo czułych wzmacniaczy, digitizer, oraz wkładka charakterografu do pomiaru parametrów tranzystorów. Można też skonstruować swoją wkładkę gdyż jest jedna która w środku ma płytkę uniwersalną do montażu własnych konstrukcji. W tej konfiguracji jak na aukcji jest dosyć ubogi, ale za naszą zachodnią granicą można kupić do niego wkładki dość tanio (jak na sprzęt profesjonalny). Ze zdjęcia widzę że ma wkładkę 5A15N (wzmacniacz Y) i podstawę czasu 5B10N oraz jeden slot pusty (podejrzewam że jest tam kaseta na wkładkę lub to tylko zaślepka)- czyli jest to bardzo podstawowa konfiguracja. Tu masz więcej danych:
http://www.i9t.net/5000_scopes.html
Jego zalety to niesamowita czułość, możliwość dołożenia znakomitego wzmacniacza 5A22N który umożliwia niezwykle czułe pomiary różnicowe, oraz duuuży ekran lampy oscyloskopowej. A właśnie jest jeszcze możliwość wsadzenia wkładki 5A14N - daje to 4 kanały na wkładkę (dwie takie to już odlot - osiem kanałów !). Niestety nie posiada on readout'u i można go dodać tylko montując wkładkę digitizera, oraz pewnym mankamentem jest fakt że jeżeli jest zepsuty to kupno niektórych układów scalonych może być trudne, ale to cecha wszystkich Tektronixów (mieli własną firmę do produkcji scalaków i własnych doskonałych projektantów). Według mnie jeżeli chcesz oscyloskop do audio to warto go kupić bo cena jest niezła za tę firmę (ale pewnie i tak czeka Cię jego rozbudowa - jeżeli kupisz), natomiast jeżeli pracujesz też z w.cz. to nie kupuj bo samplera nie dostaniesz łatwo (a jeżeli już to za astronomiczną cenę) no chyba że do w.cz. chcesz mieć osobny oscyloskop albo sam sobie dorobisz sampler :-) Moje wrażenia z eksploatacji oscyloskopów tej rodziny (mam obecnie 5441 oraz 5113) to przede wszystkim zwraca uwagę niesamowita czułość i czytelność pomiaru dzięki wielkiej lampie oscyloskopowej oraz niezwykle wysoka jakość wykonania tego sprzętu. To dobry sprzęt do domowego warsztatu, ale żeby czymś potrafił zaszokować w cyfrowej rzeczywistości ... niewykonalne. Jeżeli miałbym wybierać pomiędzy rosyjskimi oscylami o podobnym paśmie przenoszenia a tym Tekiem - wybór jest oczywisty - Tek !!!
Ostatnio zmieniony śr, 29 grudnia 2010, 23:48 przez dark_one, łącznie zmieniany 2 razy.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Tu jest taki jak jeden z moich - różnica w tym że ja mam wersję "biurkową" a nie "rackmount" i nieco inne wkładki:

http://allegro.pl/dwustrumieniowy-oscyl ... 69421.html

ten jest o wiele lepiej wyposażony od modelu na Twojej aukcji i do tego ma baaardzo ciekawą lampę oscyloskopową - pamiętającą z osobną pamięcią górnej połowy ekranu i osobną dolnej (splitscreen bistable). Pasmo też 2MHz.
boss999
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: boss999 »

dark_one dzięki, chyba go kupie, sprzedająca twierdzi że jest sprawny, wyświetla i posiada 2 kanały. jest to możliwe przy wkładce 5a15n ??
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Niemożliwe. Wkładka ta ma jeden kanał. W tym oscylu możliwe jest jeszcze podłączenie wejścia X (przez podstawę czasu) wejścia Z czyli modulacji jasności plamki (z przodu obok ekranu lampy, oraz na tylnym panelu), oraz zewnętrznej synchronizacji (na tylnym panelu). Oprócz tego dostępny jest ze złącza na tylnym panelu sygnał podstawy czasu (przydatne na przykład jako generator przebiegu piłokształtnego). Pozostaje mi życzyć udanej licytacji no i w perspektywie nowych wkładek do tego oscyloskopu :-)
ECH 21
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: ECH 21 »

Witam, odkopuję temat.
Zamierzam kupić jakiś tani oscyloskop.
Na allegro znalazłem takie coś: http://allegro.pl/oscyloskop-philips-i4942194123.html
Co o nim sądzicie? Czy warto kupić?
Jeżeli nie, to może polecicie mi coś innego w cenie do 200 zł?
Z góry dziękuje za wszelkie uwagi i porady.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Trudno mi przeczesywać dla Ciebie allegro w poszukiwaniu oscyloskopu za 200.
Przedstaw interesujące Cię typy powiem czy ja czy koledzy czy warto.
Ten z linku - nie wiadomo czy sprzeda się do 200, nie wiadomo czy działa. Jak działa to ma wszystko co możesz mieć za 200 - w szczególności dwie podstawy czasu.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

Radziecki tamtych czasów ale ładny, bywa że do nabycia i tani.
Załączniki
N313.jpg
N313.jpg (27.49 KiB) Przejrzano 1082 razy
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Podając link do aukcji dodawajcie proszę jakieś informacje - choćby typ oscyloskopu. Gdy aukcja znika, a nie podano w poście żadnych danych dyskusja na temat oscyloskopu, co do którego nie wiadomo dokładnie nic nie ma sensu :oops:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Lecho pisze:Radziecki tamtych czasów ale ładny, bywa że do nabycia i tani.
To bardzo kiepska zabawaka, odradzam jej zakup nawet za 50zł. No chyba że do kolekcji, lampa jest arcymała, podziałka naniesiona bardzo kiepsko. Pasmo przenoszenia ledwo wystarcza do Mcz, do naprawy radioodbiorników jest równie funkcjonalny jak analogowy multimetr UM4 ale mniej od niego dokładny.

Dochodzą do tego jeszcze dziwaczne ruskie gniazda.
ODPOWIEDZ