Witam wszystkich.
Uruchamiam radyjko jak w temacie i tak : długie i srednie bardzo ładnie odbieraja, czułosc jest bardzo dobra. Na średnich wieczorkiem łapie mnóstwo stacji , natomiast na krótkich -niestety całkowita cisza ! zadnego odgłosu jakiejkolwiek stacji.Cewki fal krótkich sprawdzałem i sa ok. Czy gra role podłaczenie cewek ? tzn . poczatek i koniec uzwojenia?
Przełacznik zakresów jest sprawny, czysciłem go i badałem przejscie na omomierz.
Pozdrawiam
Telefunken Viola
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Telefunken Viola
KS....
-
- 3125...6249 postów
Re: Telefunken Viola
Jak najbardziej ma znaczenie.Nic prostszego jak zamienić,wystarczy zamienić wyprowadzenie jednej cewki.
-
- 1250...1874 posty
To radio to prosta jednoobwodówka, a takie radia raczej kiepsko sobie radzą z odbiorem na krótkich. Pierwsze co powinieneś sprawdzić to to czy działa reakcja - czy pojawia się charakterystyczny stuk przy przekręcaniu środkową gałką.
SQ9KQZ
-
- 375...499 postów
Witam !
Reakcji na krotkich nie ma ,nie ma tego "stuku" .Jutro zamienie koncowki cewek i zobaczymy.
Pozdr
Reakcji na krotkich nie ma ,nie ma tego "stuku" .Jutro zamienie koncowki cewek i zobaczymy.
Pozdr
KS....
-
- 375...499 postów
Witam !
Po zamianie koncówek cewek od zakresu fal krotkich radio gra bardzo ładnie.Wieczorkiem łapie bardzo duzo stacji i ma taka sama czułosc jak na falach długich i srednich.
Pozdrawiam
Po zamianie koncówek cewek od zakresu fal krotkich radio gra bardzo ładnie.Wieczorkiem łapie bardzo duzo stacji i ma taka sama czułosc jak na falach długich i srednich.
Pozdrawiam

KS....