Pomiary oscyloskopem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Pomiary oscyloskopem
Pomierzyłem sobie elkę (se na el84 z audiotonu) która jakiś czas temu z Waszą pomocą złożyłem i niestety pomiary mnie zaniepokoiły. Podejrzewam że ja coś źle złożyłem, bo trafa wyjściowe są raczej dobre - produkcji Pana Ogonowskiego, na blachach z tego co pamiętam 0.25mm, wyżarzonych jakieś niemieckiej firmy chyba na W;-)
Niżej kilka fotek z pomiarów - wszytki powinny przedstawiać prostokąt...
I jeszcze jedno mnie niepokoi - podczas słuchania słuchania muzyki (co ciekawe dzięki wzmacniacza mi się mimo złych wyników pomiarów podoba) tego nie słyszałem, ale teraz po podpięciu zamiast głośników, rezystorów słychać jak trafa grają (różną częstotliwością, w zależności od podanej częstotliwości z generatora).
Macie może pomysł co mogłem zrobić źle? Jeśli pomiary zrobiłem źle, mogę je powtórzyć.
Niżej kilka fotek z pomiarów - wszytki powinny przedstawiać prostokąt...
I jeszcze jedno mnie niepokoi - podczas słuchania słuchania muzyki (co ciekawe dzięki wzmacniacza mi się mimo złych wyników pomiarów podoba) tego nie słyszałem, ale teraz po podpięciu zamiast głośników, rezystorów słychać jak trafa grają (różną częstotliwością, w zależności od podanej częstotliwości z generatora).
Macie może pomysł co mogłem zrobić źle? Jeśli pomiary zrobiłem źle, mogę je powtórzyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Pomiary oscyloskopem
I jeszcze 20kHz
-
- 625...1249 postów
Pętla USZ jest założona? Jak wyglądają przebiegi bez niej?
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- 625...1249 postów
Jest załączona. Pomiar jest w trybie triodowym.
Wieczorem sprawdzę bez pętli USZ. Ale czy bez niej nie powinno być gorzej?
Wieczorem sprawdzę bez pętli USZ. Ale czy bez niej nie powinno być gorzej?
-
- 625...1249 postów
Jeśli nie będzie gorzej, to jest niewłaściwie dobrana. Wartości elementów podane na stronie audiotonu są dość orientacyjne i muszą być skorygowane w zależności od posiadanego transformatora. Swoją drogą, przy 10Hz nie oczekuj cudów, zaś dla 50Hz wygląda to nienajgorzej.

-
- 625...1249 postów
Od 10Hz bardziej martwi mnie 10-20kHz.
-
- 625...1249 postów
Sugeruję pomajstrowanie pojemnością kondensatora w USZ np. poprzez zastąpienie go trymerem.

-
- 625...1249 postów
I bez USZ.
Czy piszczenie trafa przy pomiarach jest normalne, czy oznacza raczej, że je zaraz popsuje:-)?
Czy piszczenie trafa przy pomiarach jest normalne, czy oznacza raczej, że je zaraz popsuje:-)?
-
- 9375...12499 postów
każde trafo gra, tylko przy głośnikach tego nie słychać 

-
- 625...1249 postów
To dobrze;-)painlust pisze:ażde trafo gra, tylko przy głośnikach tego nie słychać
Teraz pytanie, czy mimo wszytko, nawet bez USZ nie powinno to wyglądać "nieco" lepiej? Czy mogłem skopać coś jeszcze? Gdzie szukać przyczyny takiego prostokąta?
-
- 625...1249 postów
Właśnie odkopałem schemat swojej płytki od tego wzmacniacza i obejrzałem co i jak mam polutowane. Wynika z tego że nie mam kondensatora w sprzężeniu zwrotny. Ze strony audiotonu wynika ze nie jest on niezbędny
- tutaj to C7. Czy to może być powód takich wyników pomiaru? Jeśli tak, to od jakiej wartości rozpocząć poszukiwania. Ciągle tylko nie jestem pewien czy nie powinno to wyglądać lepiej nawet bez USZ...

-
- 1875...2499 postów
http://www.waasner.de/uk/start.htmMStaniszczak pisze:na blachach z tego co pamiętam 0.25mm, wyżarzonych jakieś niemieckiej firmy chyba na W;-)
nie powiennopainlust pisze:każde trafo gra, tylko przy głośnikach tego nie słychać
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 9375...12499 postów
Wszystkie TG2,5 na sztucznym obciążeniu ciszej czy głośniej grają. Kumpel muzyk powiedział mi że to normalne bo w jego Blues Juniorze też słychać że trafo gra. Uwierzyłem mu. Zresztą nigdy to mi nie przeszkadzało.
-
- 625...1249 postów
Bez USZ prostokąt jest mniej prostokątny, czyli nie jest dobrze. Wartość tego kondensatora to -naście, -dziesiąt pF, zatem trymer powietrzny powinien Ci wystarczyć. Opisów regulacji tej pętli poszukaj na forum, nigdy tego nie robiłem ze względu na badziewność posiadanego oscyloskopu.MStaniszczak pisze:tutaj to C7. Czy to może być powód takich wyników pomiaru? Jeśli tak, to od jakiej wartości rozpocząć poszukiwania. Ciągle tylko nie jestem pewien czy nie powinno to wyglądać lepiej nawet bez USZ...

Przy jakiej mocy są zrobione te pomiary? Podłącz do drugiego kanału sygnał z generatora dla porównania. Sondy masz wykalibrowane i sprawne?