Czy ta moc jest realna

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Czy ta moc jest realna

Post autor: walllker »

Witam wszystkich, na stronie o adresie http://allegro.pl/nowosc-mistral-mm-1-w ... 25806.html , jest to aukcja na allegro mój znajomy znalazł wzmacniacz lampowy którego cena jest dla niego jedynym powodem zakupu owego wzmacniacza, ja przyznam szczerze że dwa lata temu zrobiłem dla niego wzmacniacz na 2xECC83 i 2xEL84, standardowa konstrukcja zaczerpnięta z książki Aleksandra Zawady " Lampy elektronowe w aplikacjach audio", bardzo mu się spodobał, zresztą nie jest on audiofilem wzmacniacz lampowy chciał żeby się nim chwalić bo taka moda, mniejsza z tym. Ja osobiście mu odradzam zakup tego twora z allegro bo zbyt dużo lepsza ta konstrukcja nie będzie od tej którą ma a wyda tylko pieniądze, jednak on stwierdza że ten wzmacniacz z allegro ma moc 2X25W, a to co ja mu zrobiłem zaledwie 2X5W, i tu rodzi się moje pytanie czy jest możliwe wyciągnięcie z pojedynczej lampy 6P15 moc 25W na kanał, z tego co ja wiem i znalazłem w opisie to niezbyt, sądzę że jest to chwyt sprzedającego na allegro ten wzmacniacz i jest to 25W PMPO, bo inaczej nie wiem jak wykonano ten wzmacniacz i jak osiągnięto tą moc, jeżeli się mylę proszę mnie sprostować i poprawić, a o ile to nie kłopot to wytłumaczyć mi jak wyciągnięto z tej lampy taką moc wyjściową, będę wdzięczny za odpowiedzi i wytłumaczenie mi tego za co z góry dziękuję i wszystkich pozdrawiam, przy okazji proszę jeżeli ktoś ma tu się zacząć o coś kłócić lub pisać że ten temat nie ma sensu to niech to po prostu przemilczy, ja chcę uzupełnić swoją wiedzę a nie wywoływać burzę na forum, co miało jakiś czas temu jak zapytałem o rezystory tantalowe itd. Proszę o odpowiedzi na temat, a jeżeli ten post ma spowodować jakąś burzę to proszę administratora w takiej sytuacji o jego usunięcie, jeszcze raz wszystkich pozdrawiam.
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Re: Czy ta moc jest realna

Post autor: GeTe »

Było już na forum.

A końcówka mocy w tym wzmacniaczu jest na scalakach, po to jest ten wentylator z tyłu :twisted:
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Nie mogę znaleźć tego wątku, ale z tego co pamiętam, to konstrukcja tego konkretnego urządzenia była wyjątkowo patologiczna.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Tez nie moge znaleźć (poza krótką wzmianką w wątku o valvecasterze), choć było o nim na forum dwu- albo trzykrotnie...
http://cool386.tripod.com/jaycar/jaycar.html
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità