Nieznany model Neptuna - pomóżcie zidentyfikować z pamięci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Nieznany model Neptuna - pomóżcie zidentyfikować z pamięci
Potrzebuję z pamięci rozpoznać TV, ponieważ pozostał mi od niego jedynie kineskop wraz z cewkami (kinol chcę zidentyfikować w chwili obecnej, naklejki brak), trafo WN i parę pierdół. Przeszukałem całą galerię sprzętu Unimoru i nie mogę znaleźć takiego samego modelu (niestety niektóre zdjęcia się nie ładują). Przedstawię nieco portret pamięciowy:
Wygląd z przodu - mniej więcej jak ten http://unimor.info/photogallery.php?photo_id=146 ogólnie bardzo podobny do wszystkich Neptunów 6xx.
Różnice: osłona na głośniku z pionowymi wycięciami, z widoczną pod spodem czarną tkaniną-siatką, niestety nie pamiętam czy czarny plastik sięgał od dołu aż do głośnika, czy kończył się wcześniej a na głośnik otwory były w drewnie.
Pod otwieraną klapką 5 białych pokręteł strojenia, kanały przełączane isostatami z kwadratowymi nakładkami, głośność, kontrast i jasność regulowane 3-ma poziomymi suwakami z trójkątnymi nakładkami.
Oprócz tego 3 isostaty, kwadratowe nakładki, sieciowy czerwony, pamiętam że jeden z nich włączał jakiś filtr barwy dźwięku a drugi chyba zmieniał coś z kontrastem.
Z tego co pamiętam były też chyba gniazda słuchawkowe i DIN5, chyba pod jakąś klapką ale tu sobie głowy nie dam urwać.
Wygląd z przodu - mniej więcej jak ten http://unimor.info/photogallery.php?photo_id=146 ogólnie bardzo podobny do wszystkich Neptunów 6xx.
Różnice: osłona na głośniku z pionowymi wycięciami, z widoczną pod spodem czarną tkaniną-siatką, niestety nie pamiętam czy czarny plastik sięgał od dołu aż do głośnika, czy kończył się wcześniej a na głośnik otwory były w drewnie.
Pod otwieraną klapką 5 białych pokręteł strojenia, kanały przełączane isostatami z kwadratowymi nakładkami, głośność, kontrast i jasność regulowane 3-ma poziomymi suwakami z trójkątnymi nakładkami.
Oprócz tego 3 isostaty, kwadratowe nakładki, sieciowy czerwony, pamiętam że jeden z nich włączał jakiś filtr barwy dźwięku a drugi chyba zmieniał coś z kontrastem.
Z tego co pamiętam były też chyba gniazda słuchawkowe i DIN5, chyba pod jakąś klapką ale tu sobie głowy nie dam urwać.
-
- 625...1249 postów
Re: Nieznany model Neptuna - pomóżcie zidentyfikować z pamię
Nie przypominam sobie unimorowskiego telewizora ze skokową regulacją barwy dźwięku, nie mówiąc już o obrazie. Ten trzeci klawisz od tonów wysokich to raczej patent WZT (np. T-5003, T-5005, T-5009, poprzedniki T-6151, była taka rodzina odbiorników lampowo-tranzystorowych ale bardziej stranzystorowanych niż unimorowskie N427-N631).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Neptun 424/624. Skokowa regulacja tonów wysokich. Trzy klawisze - włącznik sieciowy, słuchawki (odłączenie głośnika) i tony wysokie.kaem pisze:Nie przypominam sobie unimorowskiego telewizora ze skokową regulacją barwy dźwięku,
-
- 6250...9374 posty
Większość opisu pasuje do 424 oprócz tego fragmentu:

N424 miał 3 klawisze odchylane do góry, po których odchyleniu widać było pokrętła strojenia i przełączniki zakresów, więc to nie ten model, chyba że docent się pomylił co do liczby klawiszy, a przez "kwadratowe nakładki" miał na myśli metalizowane naklejki na klawiszach.Furman Zenobiusz pisze: Pod otwieraną klapką 5 białych pokręteł strojenia, kanały przełączane isostatami z kwadratowymi nakładkami,
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
OK - ale w póżniejszym okresie montowano fabrycznie różne programatory w telewizorach.
Również obniżono koszt wykonania skrzynki zrezygnowano z tych metalowych ozdobników.
W stanie wojennym były problemy z Aluminium (do dziś jeszcze widzę w ruchu wagony tramwajowe 805Na gdzie zamiast aluminiowych listew mocujących płyty sufitowe zastosowano drewniane listwy - serie dostaw z lat 1982 - 1984 starsze od nich to wersje oznaczone jako 805N i 105NaW które kilka lat temu wszystkie zezłomowano, które nie przebudowano na 805Na).
Również obniżono koszt wykonania skrzynki zrezygnowano z tych metalowych ozdobników.
W stanie wojennym były problemy z Aluminium (do dziś jeszcze widzę w ruchu wagony tramwajowe 805Na gdzie zamiast aluminiowych listew mocujących płyty sufitowe zastosowano drewniane listwy - serie dostaw z lat 1982 - 1984 starsze od nich to wersje oznaczone jako 805N i 105NaW które kilka lat temu wszystkie zezłomowano, które nie przebudowano na 805Na).
-
- 1250...1874 posty
Gdzieś na tym telewizorze jak w mordę strzelił pisało Neptun - nie pamiętam tylko gdzie. Chyba poszukam w albumach starych zdjęć na których jest telewizor, może coś znajdę.
Kiedyś próbowałem go reanimować ale nie starczyło środków, wiedzy ani chęci, więc poszedł na części. Do tej pory mam większość jego podzespołów po szufladach.
Rzeczywiście telewizor bardzo podobny do T-5005, na pewno bardziej niż do jakiegokolwiek Neptuna, ale to nie ten. Isostaty takie same, (mam je w szufladzie), ale czerwony był z lewej, poza tym różnią się napisami - na naszym TV nie było napisów 'jasność' 'kontrast' 'głośność' itp tylko rysunki - słoneczko, przedzielone na pół kółko z zamalowaną jedną połówką i trójkąt. Nad isostatami u góry była nutka i chyba rysunek słuchawek. Nie jestem pewien czy przypadkiem przełączanie czegoś związanego z obrazem nie było jakąś pozafabryczną modyfikacją z wykorzystaniem isostatu włączającego słuchawki.
Skoro mówicie, że telewizory były składane w różnych wersjach, skłaniałbym się do jakiejś odmiany T-5005, bo jest zdecydowanie najbardziej podobny viewtopic.php?f=16&t=15029 . Programator jest w 100% taki sam, prawdopodobnie jednak ten czarny plastik nie sięgał aż do głośnika, wyglądało to raczej jak na wyżej zamieszczonym foto Neptuna 424. Nóżki też były chyba jak w tym T-5005, pamiętam że przy przenoszeniu się połamały (były bardzo kruche) i dorobiliśmy z kawałka dechy. Cała skrzynia miała też inny kolor, wyglądała bardziej tandetnie - jak oklejona jakąś drewnopodobną okleiną, dookoła kinola nie było takiej ładnej czarnej ramki tylko jakiś tandetny matowy plastik, kinol chyba wygląda tak samo, zaraz jeszcze pójdę go dokładniej obejrzeć
Telewizor na pewno nie był nowszy niż rocznik 82, cokolwiek wyprodukowane później można od razu wykluczyć. Podejrzewam, że zakupiony był gdzieś na przestrzeni 78-80.
Znalazłem stare zdjęcie w albumie.
Telewizor wyglądał zupełnie jak ten -> http://unimor.info/photogallery2.php?photo_id=863
Jedyna różnica - rysunki zamiast napisów, kolejność isostatów odwrotna, zamiast przełączników dotykowych klawisze jak w T-5005. Czy był jakiś TV który spełniał te warunki ?
Na dole zdjęcia mam napis jak na tym Antaresie, niestety zdjęcie jest zbyt małe żeby odczytać.
Kiedyś próbowałem go reanimować ale nie starczyło środków, wiedzy ani chęci, więc poszedł na części. Do tej pory mam większość jego podzespołów po szufladach.
Rzeczywiście telewizor bardzo podobny do T-5005, na pewno bardziej niż do jakiegokolwiek Neptuna, ale to nie ten. Isostaty takie same, (mam je w szufladzie), ale czerwony był z lewej, poza tym różnią się napisami - na naszym TV nie było napisów 'jasność' 'kontrast' 'głośność' itp tylko rysunki - słoneczko, przedzielone na pół kółko z zamalowaną jedną połówką i trójkąt. Nad isostatami u góry była nutka i chyba rysunek słuchawek. Nie jestem pewien czy przypadkiem przełączanie czegoś związanego z obrazem nie było jakąś pozafabryczną modyfikacją z wykorzystaniem isostatu włączającego słuchawki.
Skoro mówicie, że telewizory były składane w różnych wersjach, skłaniałbym się do jakiejś odmiany T-5005, bo jest zdecydowanie najbardziej podobny viewtopic.php?f=16&t=15029 . Programator jest w 100% taki sam, prawdopodobnie jednak ten czarny plastik nie sięgał aż do głośnika, wyglądało to raczej jak na wyżej zamieszczonym foto Neptuna 424. Nóżki też były chyba jak w tym T-5005, pamiętam że przy przenoszeniu się połamały (były bardzo kruche) i dorobiliśmy z kawałka dechy. Cała skrzynia miała też inny kolor, wyglądała bardziej tandetnie - jak oklejona jakąś drewnopodobną okleiną, dookoła kinola nie było takiej ładnej czarnej ramki tylko jakiś tandetny matowy plastik, kinol chyba wygląda tak samo, zaraz jeszcze pójdę go dokładniej obejrzeć

Telewizor na pewno nie był nowszy niż rocznik 82, cokolwiek wyprodukowane później można od razu wykluczyć. Podejrzewam, że zakupiony był gdzieś na przestrzeni 78-80.
Znalazłem stare zdjęcie w albumie.
Telewizor wyglądał zupełnie jak ten -> http://unimor.info/photogallery2.php?photo_id=863
Jedyna różnica - rysunki zamiast napisów, kolejność isostatów odwrotna, zamiast przełączników dotykowych klawisze jak w T-5005. Czy był jakiś TV który spełniał te warunki ?
Na dole zdjęcia mam napis jak na tym Antaresie, niestety zdjęcie jest zbyt małe żeby odczytać.
-
- 500...624 posty
To mój antares w moim pokoju
coś pomóc ?

-
- 1250...1874 posty
Tak, szukam producenta/modelu TV jak na zdjęciu ale z różnicami jak wyżej w opisie, teraz to już z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć co to było. Może Antares 23 bez E ?
-
- 500...624 posty
To jest antaers 23E
-
- 1250...1874 posty
Twój tak, ale mój nie wyglądał dokładnie tak samo. Albo była to jakaś inna odmiana tego Antaresa (skrzynia dokładnie taka sama), albo zupełnie inny TV.
Szukam obecnie od niego jakichś papierów, może gdzieś się zachowały.
Szukam obecnie od niego jakichś papierów, może gdzieś się zachowały.
-
- 6250...9374 posty
Docencie a może to był Neptun 426/626 na zwykłym przełączniku kanałów? Albo właśnie Antares czy Taurus? Pomysły się kończą
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
Nie wiem nadal co to za telewizor. Znalazłem coś takiego:
http://unimor.info/download/video/mp4/Antares_23.mp4
Z tego telewizora do mojego są już tylko dwie różnice: 1) mój był ciemniejszy, ale może po prostu inny lakier albo ze starości pociemniał; 2) miał 5 kanałów, a nie 3. Tego nawet nie muszę pamiętać, bo cały blok programatora od niego mam w szufladzie
Czyżby to była jakaś wersja Antaresa (były inne niż 23 i 23E?) ?
I od razu kolejne pytanie - do jakich modeli TV będzie pasował kinol od niego ? Kinol jeśli się nie rozszczelnił powinien być prawie jak nowy, był wymieniany, więc mógłbym dobrać do niego jakieś chassis i budę.
http://unimor.info/download/video/mp4/Antares_23.mp4
Z tego telewizora do mojego są już tylko dwie różnice: 1) mój był ciemniejszy, ale może po prostu inny lakier albo ze starości pociemniał; 2) miał 5 kanałów, a nie 3. Tego nawet nie muszę pamiętać, bo cały blok programatora od niego mam w szufladzie

Czyżby to była jakaś wersja Antaresa (były inne niż 23 i 23E?) ?
I od razu kolejne pytanie - do jakich modeli TV będzie pasował kinol od niego ? Kinol jeśli się nie rozszczelnił powinien być prawie jak nowy, był wymieniany, więc mógłbym dobrać do niego jakieś chassis i budę.
-
- 6250...9374 posty
Był jeszcze Antares 12 z kineskopem 21" A50-140W. W zeszłym roku wyzbyłem się takowego ale mam od takiego jeszcze całkiem ładne chassis jakbyś potrzebował.
Oto on, Antares 12: http://unimor.info/photogallery2.php?photo_id=196
A tutaj Taurus: http://unimor.info/photogallery2.php?album_id=65
T-5005 mam więc jakbyś potrzebował jakieś fotki to pisz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
To chyba był Taurus 23, wygląda praktycznie identycznie.
Szkoda że go posłałem do piachu, ale wtedy wyglądał na nienaprawialny a urządzeń lampowych wychodziło z użycia tyle, że prędzej bym drugi sprawny na śmietniku znalazł niż wykombinował jakieś części.
Budy i chassis będę najpierw szukał na elektrośmieciach, kiedy tylko ogłoszą zbiórkę szykuję wózek, poprzednim razem za dużo telewizorów poszło do kontenera.
Najpierw zobaczę czy kinol się nie rozszczelnił, spróbuję go zaświecić na zasilaczu od monitora mono.
Szkoda że go posłałem do piachu, ale wtedy wyglądał na nienaprawialny a urządzeń lampowych wychodziło z użycia tyle, że prędzej bym drugi sprawny na śmietniku znalazł niż wykombinował jakieś części.
Budy i chassis będę najpierw szukał na elektrośmieciach, kiedy tylko ogłoszą zbiórkę szykuję wózek, poprzednim razem za dużo telewizorów poszło do kontenera.
Najpierw zobaczę czy kinol się nie rozszczelnił, spróbuję go zaświecić na zasilaczu od monitora mono.
-
- 3125...6249 postów
Oj,coś Kolega pomylił.Antaresy zawsze były 20" a Taurusy 24'Marcin K. pisze:Był jeszcze Antares 12 z kineskopem 21" A50-140W. W zeszłym roku wyzbyłem się takowego ale mam od takiego jeszcze całkiem ładne chassis jakbyś potrzebował.
Kineskop A50-140W = 20"
Kineskop A61-140W = 24"
Były to kineskopy pasujące do wszystkich ówcześnie produkowanych telewizorów,zamienne bez żadnych przeróbek elektrycznych z starszymi kineskopami 19 i 23".Oczywiście o tych samych kątach odchylania. Pozdrawiam.