Katalog transformatorów sieciowych ZATRy

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Katalog transformatorów sieciowych ZATRy

Post autor: gsmok »

Witam
Wpadł mi w ręce katalog Unitry (chyba późne lata 70-te) z zestawieniem danych transformatorów sieciowych produkowanych przez ZATRę. Jest to katalog eksportowy wydany w języku angielskim. Oprawa graficzna jest fatalna - jakieś niewyraźne fotki na czerwonym tle. Nie to jest jednak najgorsze. Zawartość merytoryczna jest tak niechlujna, że trzeba do podanych informacji podchodzić z dużą rezerwą. Na każdej stronie aż roi się od błędów - głównie literówek, które jednak mogą powodować problemy z identyfikacją właściwych danych katalogowych.

Ponieważ na rynku nadal jest sporo transformatorów sieciowych ZATRy z lat 70-tych i 80-tych, przeniosłem zawartość katalogu dotyczącą transformatorów sieciowych i zamieściłem pod adresem:
http://www.trioda.com/index.php?page=trans

Zaznaczam, że są to dane katalogowe. Nie zmieniałem prawdopodobnych błędów (np. powiązanie oznaczenia transformatora z mocą itd), bo przy takim bałaganie może rzeczywiście takie oznaczenia były na transformatorach. Nie mogąc tego sprawdzić organoleptycznie nie nanosiłem poprawek.

Jeśli ktoś ma pewne informacje, że podany parametr przy określonym transformatorze jest nieprawidłowy, to proszę o dane i postaram się nanieść poprawki.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Katalog transformatorów sieciowych ZATRy

Post autor: k24 »

Mam katalogi produkowanych wyrobów w Zatrze z lat 84, 86, 88. Czy się przydadzą?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam
Z pewnością :)
saico

Post autor: saico »

Witam. Gdzie obecnie jest dostępny ten katalog?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

W dziale [Bazy danych serwisu] TRIODA:
http://www.trioda.com/index.php/pl/wazn ... -danych-pl
saico

Aaaa ten, znam:) A czy dysponujesz takim w którym ujęte dodatkowo zostały ilości zwoi i średnice drutu? Nie na wszystkich trafach zatry jest to napisane.... a może w tej sprawie muszę napisać do Indela?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nie pamiętam już skąd miałem te dane. Muszę sobie przypomnieć. Jeśli były w materiałach źródłowych, to dodam je do katalogu, jeśli nie to pozostaje szukać gdzie indziej.
saico

Ok a na razie poradziłem sobie znalezionym arkuszem kalkulacyjnym, który wylicza na podstawie napięcia i natężenia na wtórnym ilości i średnice drutu.