Porządek na forum

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Porządek na forum

Post autor: Michał_B »

Ostatnio na forum coraz częściej wątki są zaśmiecane. Głównie dzieje się to w dziale "Radio retro" ale także innych.

Według mnie posty powinny ściśle pasować do tematu wątku i być odpowiedzią na post autora. Często zdarza dopisywanie się do wątków, które mało mają wspólnego z tym co jest dopisywane.

Denerwuje mnie na przykład to, że dostaje 10 maili dziennie z powiadomieniem o odpowiedzi w wątku, a tam ciągle o napięciu bezpiecznym itp. Moderator usuwa część postów, ale ciągle przybywa nowych. W 2 dni napisaliście więcej postów nie związanych z tematem, niż ja postów opisujących całą budowę.
Jeśli ktoś zajmuje się urządzeniami lampowymi zdaje sobie sprawę z ryzyka i zna zasady BHP.

Podobnie z innymi wątkami. Często dyskusja na temat poboczny rozwija się tak bardzo, że temat główny zostaje zaniechany.

Więcej przykładów nie będę podawać bo to kogoś sprawa czy ktoś mu śmieci w wątku czy nie.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
traxman

Re: Porządek na forum

Post autor: traxman »

Już kiedyś dygresje były omawiane, zawsze można zgłosić do moderacji.
PS. Wątek nie jest własnością autora!!!
To tylko osoba początkująca dyskusję....
geguś

Post autor: geguś »

Michał_B pisze: Denerwuje mnie na przykład to, że dostaje 10 maili dziennie z powiadomieniem o odpowiedzi w wątku, a tam ciągle o napięciu bezpiecznym itp.
Szkoda, że nie denerwuje co jest napisane. Wpływ kondensatora energetycznego na 127 harmoniczną w słuchawce lampiaka na EC92 nie denerwuje?

Michał_B pisze: Jeśli ktoś zajmuje się urządzeniami lampowymi zdaje sobie sprawę z ryzyka i zna zasady BHP.
Jak bardzo się mylisz, to pokaże dopiero przyszłość. Oby nie ta:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nekrolog
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Michał_B pisze:Ostatnio na forum coraz częściej wątki są zaśmiecane. Głównie dzieje się to w dziale "Radio retro" ale także innych.

Według mnie posty powinny ściśle pasować do tematu wątku i być odpowiedzią na post autora. Często zdarza dopisywanie się do wątków, które mało mają wspólnego z tym co jest dopisywane.
A według mnie (moderatora 'Radio Retro') nie. Swoboda dyskusji, również na poboczne tematy jest IMO ważniejsza od 'czystości rasowej' wątku. Dopiero gdy dyskusja na temat poboczny rozrośnie się za bardzo, lub pojawią się prywatne wojenki dzielę/usuwam wątek. Oczywiście jeśli administracja zaleci inaczej to zmienię swoje postępowanie w tych sprawach.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Jeśli chodzi o porządek, to nie ma go na giełdzie w temacie "Znalezione na Allegro". Kiedyś były dwa oddzielne tematy, jeden o ciekawych lub okazyjnych ofertach na Alllegro, drugi z linkami do kuriozalnych pajacykowatych aukcji. Miało to sens. Po likwidacji jednego z wątków jakiś czas temu w pozostałym temacie lądują obie kategorie linków i robi sie galimatias...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.