Witam.
Jak nawinąć uzwojenia jak na schemacie w załączeniu. Chodzi mi o odczep i dalszą część uzwojenia anodowego 72zw. Jaki kierunek nawinięcia.Również to samo dotyczy kierunków nawijania uzwojeń wtórnych względem siebie jak i w stosunku do uzwojenia anodowego, głównego.Mam swoje przemyślenia , ale nie chcę cokolwiek sugerować. Oczywiście można nawinąć wszystko oddzielnie i kombinować połączeniami. Ale , co mówi teoria na ten temat ?
W oznaczeniu uzwojenia wtórnego 500/0,8 wkradł się błąd . Myślę, że wystarczy DNE 0,08-0,1 mm.(?)
Jak nawinąć uzwojenia ...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Jak nawinąć uzwojenia ...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
-
- 625...1249 postów
Re: Jak nawinąć uzwojenia ...
Dziękuję za tak liczne wpisy.
i okazaną pomoc.
.
Szkoda ,ze nikt nie wie.
Panowie - to nie wieczór zagadek, tylko realne pytanie. Informacja potrzebna mi była do uruchomienia Blaupunkta Granada , z którego wymontowano tr.sieciowe i głośnikowe.

Szkoda ,ze nikt nie wie.

Panowie - to nie wieczór zagadek, tylko realne pytanie. Informacja potrzebna mi była do uruchomienia Blaupunkta Granada , z którego wymontowano tr.sieciowe i głośnikowe.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
-
- 1875...2499 postów
Nawijaj tak jak jest w załączniku, patrząc od dołu schematu. Zwróć uwagę, że kiedy drugi od dołu odczep będzie przypięty do masy, na samym dole będzie miał sygnał w przeciw fazie do tego z 3 odczepu, czyli wszystko jak trzeba.
Wydaje mi się, że uzwojenie 500zw należy nawinąć drutem 0.1mm lub trochę grubszym. Należało by oszacować jaki prąd będzie pobierany przez sprzężenie zwrotne.
Wydaje mi się, że uzwojenie 500zw należy nawinąć drutem 0.1mm lub trochę grubszym. Należało by oszacować jaki prąd będzie pobierany przez sprzężenie zwrotne.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 625...1249 postów
Dzięki,ale teraz to już musztarda po obiedzie . Wszystko nawinąłem w jednym kierunku ,ale oddzielnie . Połączenia na zewnątrz. Najpierw ustaliłem poprawność podłączenia głównego uzwojenia wtórnego.Jeżeli końcówka wzbudzała się ,a tak było w przypadku uzw.500zw. , to zamieniałem wyprowadzenia miejscami . Do regulacji sopranów uzwojenie ( 500zw.) nawinąłem DNE,12.Regulacja działa.
Lech S.
-
- 1875...2499 postów
Przepraszam, podczas obiadu nie było mnie przy komputerze. 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 625...1249 postów
Ja też tak mam.KaKa pisze:Przepraszam, podczas obiadu nie było mnie przy komputerze.

Lech S.