Kondensatory mikowe "Zapora"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Kondensatory mikowe "Zapora"
Gdzieniegdzie w starych radiach można znaleźć kondensatory mikowe sygnowane napisem "Zapora". Czy ktoś wie coś na temat firmy, która te kondensatory produkowała?
-
- 375...499 postów
Re: Kondensatory mikowe "Zapora"
Alku, zobacz Zakłady Podzespołów Radiowych (ZAPORA). W kilku miastach w Polsce były zakłady tego typu, który akurat produkował te kondensatory trudno powiedzieć. Może na kondensatorach jest jeszcze jakiś dodatkowy znaczek. Zobacz w Google Zakłady Podzespołów Radiowych.
Konstanty
Konstanty
-
- 625...1249 postów
.
Ostatnio zmieniony pn, 28 marca 2011, 13:57 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
.
Ostatnio zmieniony pn, 28 marca 2011, 13:57 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję przedmówcom za te informacje. Wynika, że ZAPORA jest tożsamy chyba z Mifleksem. Zresztą bywają chyba też kondensatory tego typu tak sygnowane. Nie pamiętam też, czy i Telpody się nie trafiają
.

-
- 3125...6249 postów
Czyli ZAPORA to skrót od ZAkład POdzespołów RAdiowych.Przez tyle lat nigdy się nie zastanawiałem. Dzięki.
-
- 1250...1874 posty
Ale ja pamiętam, na dodatek nie tylko TelpodyAlek pisze:Dziękuję przedmówcom za te informacje. Wynika, że ZAPORA jest tożsamy chyba z Mifleksem. Zresztą bywają chyba też kondensatory tego typu tak sygnowane. Nie pamiętam też, czy i Telpody się nie trafiają.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przez szereg myślałem, że ZAPORA to była marka kondensatorów, a jednocześnie nazwa firmy, która miała podkreślać, że stanowią idealną zaporę dla prądu stałego- tzn. myślałem, że oznacza to małą upływność
.

-
- 1250...1874 posty
Ja przez lata myślałem, że 'ZAPORA' to jest jakiś specjalny rodzaj kondensatora do zastosowań w.cz/radiowych. Dopiero zbiorcze pudełko wyprowadziło mnie z błędu, na pieczątce była pełna nazwa zakładu i dopisek 'oddział xxxxx' - niestety nie pamiętam jaki oddział.
Z kolei jestem ciekawy co stoi za 'T-7', podejrzewam że może to być najstarsze oznaczenie - przypuszczenie takie stąd, że kondensatorów tak oznaczonych widziałem najmniej, dosłownie pojedyncze sztuki.
Z kolei jestem ciekawy co stoi za 'T-7', podejrzewam że może to być najstarsze oznaczenie - przypuszczenie takie stąd, że kondensatorów tak oznaczonych widziałem najmniej, dosłownie pojedyncze sztuki.
-
- 3125...6249 postów
Przedwojenni fachowcy mówili na te kondensatory - fadingi. Chyba nie przekręciłem.
-
- 625...1249 postów
.
Ostatnio zmieniony pn, 28 marca 2011, 13:58 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1875...2499 postów
Dla mnie kontensatory mikowe sygnowane T-7 to normalka. Tak jak kondensatory rurkowe i potencjometry.
W Pionierach, Agach, Syrenach itp to znajdują się tylko sygnatury T-7.
W nowszych radyjkach widziałem Miflex-y.
A Telpodów i ZAPORA to nie widziałem jeszcze.
Pozdrawiam
W Pionierach, Agach, Syrenach itp to znajdują się tylko sygnatury T-7.
W nowszych radyjkach widziałem Miflex-y.
A Telpodów i ZAPORA to nie widziałem jeszcze.
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 3125...6249 postów
Michale,w co drugim Pionierze,Stolicy i pochodnych siedziała ZAPORA,zerknij m.inn do p.cz.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Paddingi - to były mikowe kondensatory skracające heterodyny, o małej tolerancji (1-2%). Fadingi to po prostu zaniki, typowe zjawisko na falach średnich i krótkich, stąd automatyczna regulacja wzmocnienia była wtedy nazywana antyfadingiem lub urządzeniem antyfadingowym.TELEWIZOREK52 pisze:Przedwojenni fachowcy mówili na te kondensatory - fadingi. Chyba nie przekręciłem.