Witam !
Mój nowy -bardzo stary i zniszczony nabytek to Schaleco Festspiel . Koszt nie był duży , w środku fajne lampy AZ1 siatkowa Telefunkena, dobra AF7 i ta z tytułowego pytania Tungsram K1. Według oryginalnego schematu w tym miejscu powinna być RES 164, natomiast jest prawdopodobnie wstawiona ta K1 na zmienionej zresztą podstawce.Podstawka jest na jedną śrubkę a pozostałe podstawki lampowe na nity rurkowe.
Proszę kolegów o pomoc ;może Ktos wie co to za lampa -zdjęcie lampy załączam. A może ktoś ma schemat montażowy do tego radia , lub ma takie radio i moze zrobić kilka fotek.
Schemat ideowy jest na szczęscie na Forum.
Lampa K1 ???? Tungsram
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Lampa K1 ???? Tungsram
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Lampa K1 ???? Tungsram
Dzięki OTLamp za wskazówkę. Wygląda na to ,że jak zwykle jesteś niezawodny. Zmierzyłem lampę omomierzem po podaniu napięcia stałego 4 V na żarzenie i wynik jest porównywalny jak w posiadanej przezemnie EBL1. Połowa wychyłu wskazówki na skali na anodach diod i cała skala na siatce pierwszej tetrody . Narazie nie zestawiałem układu pomiarowego do zbadania lampy(nie posiadam miernika lamp) ale z dotychczasowego doświadczenia wszystko wskazuje ,że lampa jest w dobrym stanie.
Ale i tak będę próbował wrócić do oryginalego układu z RES 164 - narazie będę kładł nowy fornir na intensywnych śladach po doniczce na wierzchu skrzynki.
Pozdrawiam ed_net.
Ale i tak będę próbował wrócić do oryginalego układu z RES 164 - narazie będę kładł nowy fornir na intensywnych śladach po doniczce na wierzchu skrzynki.
Pozdrawiam ed_net.