Kondensatory

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

$munt
25...49 postów
25...49 postów

Kondensatory

Post autor: $munt »

Drodzy forumowicze. Mam pytanko. Jakie najlepiej stosować kondensatory w torze sygnałowym preampa (siatki, korektory), a jakie w katodach lamp? spośród wymienionych: styrofleksowe, poliestrowe, ceramiczne, a może tantalowe?
Pzdr.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Kondensatory

Post autor: megabit »

Ja stosuję MKT, MKP np. Wima
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
$munt
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: $munt »

Też je stosuje, ale tak sie składa, ze mam z demobilu w dużych ilościach MKS, MKP i KSF i nie wiem które zastosować :)
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Witam.
Ja unikam papierowych, ceramicznych (zwłaszcza ferroelektrycznych) i tantalowych. W katodach zwykłe elektrolityczne, najlepiej na 105 st. C. W torze sygnałowym, szczególnie w wysokoczułych przedwzmacniaczach warto stosować kondensatory z zaznaczoną zewnętrzną okładziną (kreska na obudowie). Zewnętrzną okładzinę podłącza się do punktu o mniejszej impedancji, co stanowi w pewnym stopniu zaekranowanie toru i chroni przed szkodliwymi sprzężeniami.
Oczywiste, że demobilowe elementy to przede wszystkim sprawne muszą być.
Pozdrawiam.
SP3MYT
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: SP3MYT »

Cześć Esmunt.
To że Megabit potraktował Cię dość obesowo podajac tylko typy kondziołków , wcale mnie nie dziwi.Bo zaleciało od Ciebie nygusikiem.Tak,tak.Nie ma się co pultać.Taka jest prawda.Na temat kondziołków jest na tym forum informacji od ch...ry i trochę.Ale jeśli nie potrafisz szukać to po prostu napisz.A na pewno dostaniesz porady czy to w postaci linków czy innych forminformacji.
SP3MYT Grzegorz
Grzegorz
_idu

Post autor: _idu »

Radzę poszperać w danych producentów. Czasem pewien rodzaj dielektryka ma pewne niekiedy pożądane właściwości i jest sens zastosować taki typ pomimo wyższej ceny (np. samonaprawialnośc po przebiciu)

Ceramiczne o małej pojemności można stosować. Natomiast o dużych pojemnością i małych rozmiarów - mogą to być ferroelektryczne - o ile w odsprzężeniu w.cz , sprawują się poprawnie to w torze sygnałowym mogą trochę popsuć parametry,

Kondesatory tantalowe mają sporo wad. Są OK w niektórych zastosowaniach. W filtracja napięć zasilających - hmm na pewno nie anodowych ale w pomocniczych (polaryzacje siatek, dla układów półprzewodnikowych odsprzęganie stabilizatorów scalony - to są jak najbardziej OK).
Kondesatory bocznikujące oprniki katodowe - zwykłe elektrolity. 105'C OK. Ale nie stosuj niskoimpedancyjnych.

Kondesatory sprzęgające. Jeśli stosujesz drogie i kosztowne lampy to warto sprawdzić te mające cechę samonaprawialności. Dodatkowa dioda Si i przy przebiciu nie uszkodzisz lampy a kondesator sam sobie poradzi z przebiciem.
Generalnie współczesne MKT, MKP, MKS, FKT, FKS - skolko ugodno. Tylko przebierać - wymiary, pojemności napięcia.
Zajrzyj np na stronę TME. Zorientujesz się ogólnie co i jak.

Lampy mają stosunkowo spore upływności siatka - katoda, nie jama takich wysokich impedancji jak MOSFET'y. Nie potrzebujesz kondesatorów o ekstremalnie niskich upływnościach. To nie ukłądy z prądami rzędu pA.

Zwróć uwagę na napięcie pracy. Inne jest dla DC a inne (sporo niższe) dla AC. Przy dużych amplitudach napięcia wybierz kondesatory gdzie podaje się napięcie pracy AC. Jeśli przy jakiejś rodzinie nie podaje się tego parametru to znaczy że im prawpopodobnie nie będzie służyć katowanie wysokimi amplitudami AC.

Styrofleksy się starzeją i mają po latach nieco inne pojemności. W audio to może nie być istotne - chyba że kompensujesz dokładnie przesunięcia fazowe w USZ aby zabezpieczyć się przed wzbudzenieim ii nie zbyt ograniczyć pasmo przenoszenia od góry.
Styrofleks to chyba pierwszy syntetyczny izolator. Polipropylen, poliester, teflon itd.... to późniejsze technologie.

Duża zwijka może mieć większą pasożytniczą indukcyjność. Wszystko trzeba na spokojnie przemyśleć. Dla jednej konstrukcji możesz wybierać drogie i najdroższe ale w produkcji zarobkowej trzeba się zastanowić czy tańszy nie wystarczy.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

STUDI pisze:Kondesatory bocznikujące oprniki katodowe - zwykłe elektrolity. 105'C OK. Ale nie stosuj niskoimpedancyjnych.
Hey Studi, nie stosuj, bo nie ma sensu, czy są jakieś przeciwskazania?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Napisze może coś naprawdę głupiego. Nawet najnowszy projekt powstaje u mnie z tego co znajdę na biurku czy warsztacie. Nigdy nie zastanawiam się czy dany kondensator jest taki czy owaki, patrzę na pojemność i napięcie, a czesto z braku laku daje nieraz niższe niż na schemacie (często w schematach są na wyrost) i jeszcze nigdy, powtarzam nigdy nie miałem z tym problemu. Kiedyś pewnie musi być ten pierwszy raz, ale do tej pory zdarzało mi się dać 470p w korektorze na 63V i chodza wzmacniacze do dziś.
ODPOWIEDZ