Wzmacniacz rozgłoszeniowy WR550 (lata 50-te,60-te)

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty

Wzmacniacz rozgłoszeniowy WR550 (lata 50-te,60-te)

Post autor: s-waldek »

Witam. O ile mnie pamięć nie myli na forum poruszany był temat wzmacniaczy rozgłoszeniowych (radiowęzłowych). Przypadkiem natknąłem się na artykuł związany z tym tematem w starej ( początek lat 60-tych)książce: ,,RADIOMECHANIKA"-Maria Maruszewska i Jan Sawicki. Zeskanowałem dwie strony. Może się komuś przyda. Jest jeszcze ogólnego opisu budowy ówczesnych sieci radiowęzłowych chyba 5 stron. Zainteresowanym chętnie wyślę skany.
Waldek.S. 8)

P.S. Pamiętam jak powszechne były takie sieci radiowęzłowe w miastach, miasteczkach i osiedlach. Młodszym forumowiczom może przemówi do wyobrażni fakt, że nie wszyscy posiadali wtedy odbiorniki radiowe i tzw. kołchoźnik (głośnik z regulacją głośności) zastępował im takowe (nadawany był jedynie jeden program).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 29 stycznia 2005, 20:23 przez s-waldek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Na pewno mi się przyda... BTW miałem w łapach (w Bibliotece Uniwersytetu Łódzkiego) "Radiofonię przewodową" Witorta. Nie wiedziałem, że stosowało się takie rozwiązania jak przesyłanie po liniach telefonicznych :))
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!