george6 pisze:Można przekonwertować djvu do formatu jpg, a następnie jpegi wczytać do programu Fine Reader ustawiwszy uprzednio język rosyjski...
No i Fine Reader przekonwertuje do txt lub worda....
Czy ktoś dysponuje programem "Fine Reader" i czasem aby przerzucić tę instrukcję do Worda
Uruchomiłem radio

(sprzedający twierdził, że jeszcze parę lat temu grało o później go nie włączał.
Podłączyłem na początek szeregowo z lampką 60W aby się elektrolity spokojnie podładowały ( tak gdzieś wyczytałem - ale nie wiem czy to prawda

)
Następnie podłączyłem bezpośrednio do sieci - lampy zaczęły żarzyć i radio ożyło!
Odbiera na krókich i śednich ( tu złapałem Twoje Radio AM), na długich słychać tylko szumy i buczenie osiedlowego transformatora który jest 10 m od radia

.
Odtwarza też na wejściu gramofonowym daje głęboki potężny dzwięk- skrzynia jest z centymetrowej grubości desek.
W radiu zamiast dwóch lamp prostowniczych 5Z4S jest założona jedna 5Z3S ?!
Powiedzcie mi jak się ma lampa 5Z3S do lampy 5Z4S -?? Jest mocniejsza?
Na wszelki wypadek będę chciał powrócić do oryginału czyli dwóch 5Z4S
Jedną 5Z4S mam ( bo z radiem dostałem pudełko nowych lamp zapasowych ) może ktoś ma na zbyciu taką lampę??
Radio ma przełącznik bliski- daleki odbiór i tu mam pytanie czy możliwe jest, że przy bliskim odbiorze ( czyli mocnym sygnale wyłączana jest heterodyna i sygnał jest wzmacniany bezpośrednio??
Znalazłem po rosyjsku krótki opis tego radia i po przetłumaczeniu wyszło takie zdanie:
„”Odbiornik daje możliwość odbioru lokalnych (otrzymania silnego sygnału). Do tego celu przełączniki z systemu superheterodyna na system bezpośredniego wzmocnienia.””
Czyli pracowałoby jako reakcyjne??
Wołyń 1943. Pamiętamy!