magnes neodymowy a głośnik
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 50...74 posty
magnes neodymowy a głośnik
Mam pytanko jak wpłynie na przetwarzanie magnes neodymowy przylepiony dodatkowo i czy to będzie miało to wpływ na przetwarzanie sygnału elektrycznego .Pozdrawiam wszystkich audiofili i maniaków lamp.Pozdrawiam Mariusz
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Re: magnes neodymowy a głośnik
Przylepiony to jakoś tam wpłynie, idzie zapewne o to by przylepić tak by indukcja magnetyczna w szczelinie wzrosła (czyli "równolegle" do podstawowego magnesu głośnika). Nie wydaje się to proste...mariusz pisze:Mam pytanko jak wpłynie na przetwarzanie magnes neodymowy przylepiony dodatkowo
IMHO zwiększenie pola magnetycznego spowoduje wzrost skuteczności głośnika (do osiągnięcia identycznej siły działającej na membranę wymagane będzie przepuszczenie przez cewkę mniejszego prądu).mariusz pisze:czy to będzie miało to wpływ na przetwarzanie sygnału elektrycznego.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 625...1249 postów
Witam.
No właśnie tak, teoretycznie i praktycznie jest.Ja swego czasu robiłem takie próby, aczkolwiek moje laboratorium , czyli słuch, nic nie wykryło. Może użyłem zbyt słabych magnesów?Przeprowadzenie jakichkolwiek pomiarów skuteczności głośnika , czy też zmiany charakterystyki przenoszenia w warunkach domowych w omawianym aspekcie, bez specjalistycznego wyposażenia jest raczej niemożliwe.
W jakimś pismie , chyba dla audiofili wyczytałem, że dołożenie magnesu do głośnika nisko-średniotonowego , oprócz zwiększenia skuteczności, co jest oczywiste, poprawia się mikrodynamika i jakieś tam inne" parametry" odsłuchowe.
Pozdrawiam
Lech
No właśnie tak, teoretycznie i praktycznie jest.Ja swego czasu robiłem takie próby, aczkolwiek moje laboratorium , czyli słuch, nic nie wykryło. Może użyłem zbyt słabych magnesów?Przeprowadzenie jakichkolwiek pomiarów skuteczności głośnika , czy też zmiany charakterystyki przenoszenia w warunkach domowych w omawianym aspekcie, bez specjalistycznego wyposażenia jest raczej niemożliwe.
W jakimś pismie , chyba dla audiofili wyczytałem, że dołożenie magnesu do głośnika nisko-średniotonowego , oprócz zwiększenia skuteczności, co jest oczywiste, poprawia się mikrodynamika i jakieś tam inne" parametry" odsłuchowe.
Pozdrawiam
Lech
-
- 2500...3124 posty
-
- 125...249 postów
-
- 250...374 postów
Z tym magnesem to jest tak jak w tym powiedzeniu:
"na dwoje babka wróżyła"
Silniejszy strumień magnetyczny albo jak kto woli pole magnetyczne w szczelinie w której porusza się cewka to większa siła przecielektryczna i inne tłumienie cewki ruchomej.
Co innego w starych głośnikach które maja już osłabione magnesy. tutaj można je trochę "odmłodzić" ale czy stara membrana i zawieszenie sie nie rozlecą?
"na dwoje babka wróżyła"
Silniejszy strumień magnetyczny albo jak kto woli pole magnetyczne w szczelinie w której porusza się cewka to większa siła przecielektryczna i inne tłumienie cewki ruchomej.
Co innego w starych głośnikach które maja już osłabione magnesy. tutaj można je trochę "odmłodzić" ale czy stara membrana i zawieszenie sie nie rozlecą?
Mietek
-
- 500...624 posty