magnes neodymowy a głośnik

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

mariusz
50...74 posty
50...74 posty

magnes neodymowy a głośnik

Post autor: mariusz »

Mam pytanko jak wpłynie na przetwarzanie magnes neodymowy przylepiony dodatkowo i czy to będzie miało to wpływ na przetwarzanie sygnału elektrycznego .Pozdrawiam wszystkich audiofili i maniaków lamp.Pozdrawiam Mariusz
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Czy taką próbę robiłe? Jeżeli tak, to co stwierdziłeś?

Lech
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: magnes neodymowy a głośnik

Post autor: jdubowski »

mariusz pisze:Mam pytanko jak wpłynie na przetwarzanie magnes neodymowy przylepiony dodatkowo
Przylepiony to jakoś tam wpłynie, idzie zapewne o to by przylepić tak by indukcja magnetyczna w szczelinie wzrosła (czyli "równolegle" do podstawowego magnesu głośnika). Nie wydaje się to proste...
mariusz pisze:czy to będzie miało to wpływ na przetwarzanie sygnału elektrycznego.
IMHO zwiększenie pola magnetycznego spowoduje wzrost skuteczności głośnika (do osiągnięcia identycznej siły działającej na membranę wymagane będzie przepuszczenie przez cewkę mniejszego prądu).
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
No właśnie tak, teoretycznie i praktycznie jest.Ja swego czasu robiłem takie próby, aczkolwiek moje laboratorium , czyli słuch, nic nie wykryło. Może użyłem zbyt słabych magnesów?Przeprowadzenie jakichkolwiek pomiarów skuteczności głośnika , czy też zmiany charakterystyki przenoszenia w warunkach domowych w omawianym aspekcie, bez specjalistycznego wyposażenia jest raczej niemożliwe.
W jakimś pismie , chyba dla audiofili wyczytałem, że dołożenie magnesu do głośnika nisko-średniotonowego , oprócz zwiększenia skuteczności, co jest oczywiste, poprawia się mikrodynamika i jakieś tam inne" parametry" odsłuchowe.
Pozdrawiam
Lech
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

No własnie tak w dawnych czasach zwiekszało sie "moc"naszych poczciwych Eltronów. Po przyklejeniu dwóch- trzech dodatkowych magnesów moc eltrona 60 była porównywalna z nie doklejanymi magnesami w eltronie-100
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Brdzo dużo zależy w jaki sposób a raczej w jakim miejscu do ferrytu doklei się neodym, chodzi o to, aby linie pola ferrytu i neodymu nakładały się i sumowały.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

Z tym magnesem to jest tak jak w tym powiedzeniu:
"na dwoje babka wróżyła"

Silniejszy strumień magnetyczny albo jak kto woli pole magnetyczne w szczelinie w której porusza się cewka to większa siła przecielektryczna i inne tłumienie cewki ruchomej.
Co innego w starych głośnikach które maja już osłabione magnesy. tutaj można je trochę "odmłodzić" ale czy stara membrana i zawieszenie sie nie rozlecą?
Mietek
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Ja tam szukam zwyklych magnesow ferrytowych (dosc mocnych) - chcialem sobie silnik Adamsa zbudowac - i mam problem - wszedzie pelno neodymowych, a tego nikt nie sprzedaje :x :x
IdeL