Poszukuje wielokanałowego preampa na wzór

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bisz
125...249 postów
125...249 postów

Poszukuje wielokanałowego preampa na wzór

Post autor: bisz »

Nosze sie z zamiarem zbudowania gitarowego heada ktory pracowałby na 2 lampach el84 w koncówce.
Szukam jakiegos istniejącego jużw przyrodzie rozwiązania na preamp. Zależy mi na 3 niezależnych kanałach aby było brzmienie crunch, overdrive, no i clean też. Większość układow jakie znajduję widze że ma jeden kanał, bez przełączników, co nie specjalnie mi odpowiada. Macie jakieś pomysły, którym sprawdzonym układem by się zasugerować ?

Swoją drogą wspomnę jeszcze że mam dużo nowych 6n3p i chciałbym je do tego zadania zastosować.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Poszukuje wielokanałowego preampa na wzór

Post autor: Marvel »

Zainteresuj się np. X88R.

Co do 6N3P to albo chcesz mieć brzmienie, albo wykorzystane lampy. Jednego i drugiego się nie da. 6N2P-EW kosztuje ok. 8 zł więc nie ma sensu na siłę wstawiać innych lamp.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Nikt jak widać kolegi nie zapytał o doświadczenie, ale ja już czuje, że to typowy zieleniak... :)
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Właśnie chciałem zapytać Painlust :D
Mnie wnerwiają już 2 kanały, a co dopiero 3 ...
pozdrawiam,
Paweł
kudłata zmora
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kudłata zmora »

czemu się śmiejecie , że gość chce 3 kanały? że niby nie zrobi?
może preamp z soldano slo ? nie powinno być problemów bo został rozpracowany co do jednego kabelka na stronie sloclone.....
bleeee...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

A masz pewność, że człowiek rozróżnia rezystor od kondensatora a prąd od napięcia? Jak na razie wiadomo, że nie ma pojęcia jakie lampy powinny siedzieć w preampie...
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

kudłata zmora pisze:może preamp z soldano slo ?
Jesteś pewny, że SLO ma trzy kanały? Widziałeś schemat X88R? Też jest co do kabelka na SLOClone. A kanał trzeci to jest właśnie kanał OD ze SLO. :?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
massaada
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: massaada »

Oprócz Soldano X88 jest jeszcze Trio preamp. Robiłem ten układ, ale mi do końca nie odpowiada jego brzmienie.
Soldano X88 mam prawie ukończone wraz z końcówką na EBL21. Jeżeli chcesz to udostępnię Ci projekt pcb w Eagle.
Pod spodem masz zdjęcie by się zorientować co Cię czeka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dlatego wszystko, co chcecie, żeby ludzie wam czynili, wy też im podobnie czyńcie
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

Pod niżej podanym adresem kolega znajdzie poszukiwane rozwiązanie wielokanałowe, preamp TRIO firmy Groove Tubes + mody, a nawet PCB.
Strona jest w języku rosyjskim, ale to chyba nie problem.
http://www.sugardas.lt/~igoramps/article_trio/trio.htm
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

massaada, Biblia uczy robić takie PCB? Aż muszę zajrzeć :)
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: schizwania »

massaada pisze:(...)Pod spodem masz zdjęcie by się zorientować co Cię czeka.
Tak całkowicie po za tematem (przepraszam autora tematu za wcinkę, ale nie warto zaśmiecać chyba forum)...Ładnie wykonane laminaty ....Czy robiłeś je termotransferem w domowych warunkach ? Pytam bo temat mocno aktualny dla mnie, tym bardziej na laminacie takiej powierzchni. Mam już papier "od foli" samoprzylepnej, folie, papier kredowy i nie wiem w co się "wstrzelić" ;) Może coś podpowiesz ....no chyba że to jakaś metoda foto
painlust pisze:massaada, Biblia uczy robić takie PCB? Aż muszę zajrzeć :)
kolega massaada może jak ja wyczekuje nadejścia Królestwa? :shock: 8) ;)
massaada
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: massaada »

Płytki robiłem termotransferem na papierze kredowym. Prasowane żelazkiem przez 4 min. Temp pomiędzy 2..3 na termostatcie.
Co prawda w jednym miejscu nie dogrzałem i podtrawiło mi punkt lutowniczy. Zauważyłem u siebie problemy ze ścieżkami na brzegach
płytki. Mają większą tendecję do niepełnego transferu.(Trzeba w końcu kupić laminarkę).

Co do Królestwa masz rację. Jeżeli masz Skype, lub gg daj znać na priva to pogadamy. Pozdrawiam
Dlatego wszystko, co chcecie, żeby ludzie wam czynili, wy też im podobnie czyńcie
bisz
125...249 postów
125...249 postów

Tak żeby rozwiać kilka wątpliwości które się pojawiły, dodam ze jestem po 7 lat szkoły muzycznej, na 5 roku elektroniki, i zbudowałem już 2 lampowce, własnego projektu PCB, ktore odpalały z 1 kopa ;-)

Marvel, co masz na myśli mówiąc albo brzmienie albo wykorzystane lampy?

Mam obecnie takiego mini heada opartego na ecc81 + ecl86, i aktualnie w miejsce ecc81 wkomponowałem na 'przejściówce' lampę 6n3p, gra to, więcej basu to ma ale wzmocnienie jakby mniejsze bo przester słabszy. Choć brzmienie samo w sobie jakby ciekawsze (byc moze z powodu tego ze tą ruską mam nową, a ecc mam z odzysku)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

bisz pisze:Marvel, co masz na myśli mówiąc albo brzmienie albo wykorzystane lampy?
Mam obecnie takiego mini heada opartego na ecc81 + ecl86, i aktualnie w miejsce ecc81 wkomponowałem na 'przejściówce' lampę 6n3P
Mam na myśli to, że nie będziesz zadowolony z brzmienia, jeśli do układu zaprojektowanego pod ECC83 włożysz 6N3P. Na czystym kanale jeszcze możesz się oszukiwać, że jest OK, ale im bardziej przesterowany kanał (a chcesz robić trzykanałowca przecież) tym brzmienie będzie bardziej kupiaste. Możesz też oczywiście przeprojektować układ pod 6N3P ale wg. mnie czas zmarnowany na zmuszanie 6N3P do poprawnej pracy w higainie nie jest wart tych 8 zł wydanych na 6N2P-EW. No i gdybyś miał zamiar sam projektować układ przedwzmacniacza, to nie pytałbyś o schemat.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
bisz
125...249 postów
125...249 postów

Tzn myslalem aby przekonfigurowac te stopnie ze wzgledu na dobór punktu pracy pod te lampe aby wszystko się zgadzało... Chyba że się nie da... W tej kwestii jeszcze nie mam za dużo doświadczenia...

Byc moze w ogole ide zla droga jezeli chodzi o postawienie na te 3 kanaly, ale powiedzmy jestem zainspirowany piecem ktory testowalem w sklepie muzycznym, (i troche zielony jezeli chodzi o sama tematyke gitarowej elektroniki) i ten wybor 3 roznych brzmien, byl bardzo wygodny, a i na kazdym z nich mi zalezy, no a przynajmniej na tych 2, czyli crunch i distortion.

Pytanie moje - co jest recepta na 'crunchowe' brzmienie ?? Ksztalt dynamiki czy co? Czym w teorii rozni sie od cleana?
Kolejne pytanie - co jezeli nie 3 kanaly doradzilibyscie zrobic aby bylo praktyczne, i aby zapewnialo latwe przelaczanie miedzy conajmniej 2 wspomnianymi brzmieniami ?

Moja uwage skupił też ten projekt, zapewne znany:
http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/red ... on_sch.gif

Tylko w końcówce mocy zastosowałbym el84 w push-pullu.
Ostatnio zmieniony pn, 3 maja 2010, 11:45 przez bisz, łącznie zmieniany 3 razy.