Wsadziłem wkrętarkę do głośnika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Wsadziłem wkrętarkę do głośnika
No i generalnie chciałem zapytać jak się naprawia zniszczoną membranę .
Przedarcie jest wielkości ok 4-5 cm w kształcie trójkąta - dość blisko brzegu głośnika.
Głośnik 12 calowy Eminence gitarowy , także dość drogi, a wymiana membrany raczej nie ma sensu.
Jakim klejem najlepiej to posklejać? Czy może lepiej dodatkowo czymś załatać?
pozdrawiam
Przedarcie jest wielkości ok 4-5 cm w kształcie trójkąta - dość blisko brzegu głośnika.
Głośnik 12 calowy Eminence gitarowy , także dość drogi, a wymiana membrany raczej nie ma sensu.
Jakim klejem najlepiej to posklejać? Czy może lepiej dodatkowo czymś załatać?
pozdrawiam
bleeee...
-
- 3125...6249 postów
Re: Wsadziłem wkrętarkę do głośnika
Mi kolega dał do budowy comba głośnik Vintage 30 uszkodzony na scenie i zaklejony taśmą izolacyjną. Combo z tym głośnikiem stoi w studiu i ludzie płyty na nim nagrywają. 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 625...1249 postów
Ja miałem kiedyś jakiegoś GDS30/30, w którym rozdarcie membrany było poklejone wikolem i śmigał. Jeśli sam wikol nie będzie dawał rady to można od spodu podkleić coś jeszcze, jakąś łatkę żeby się to kupy trzymało. W sumie to nie masz nic do stracenia a większość rzeczy które możesz zrobić będą lepsze niż dziura.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 1250...1874 posty
Jeśli mnie pamięć nie myli, to Hendrix celowo nacinał swoje głośniki 

-
- 125...249 postów
Ja kiedyś dostałem uszkodzoną v12 i zakleiłem od spodu papierem do pakowania kanapek oraz butaprenem
Papier pomaziałem markerem i śladu praktycznie nie było

-
- 1250...1874 posty
A co z symetrią masy membrany po takim działaniu ? Czy cięższa z jednej strony membrana nie spowoduje po czasie zwichrowania resora i zawieszenia membrany ?
-
- 25...49 postów
No w sumie dobre pytanie. Można by po przeciwnej stronie też dać trochę kleju/papier - żeby było po równo....ale coś mi się ten pomysł nie podoba.
Swoją drogą wydaje mi się że w takim głośniku nie ma jakotakiego resoru...przynajmniej nie taki miękki jak zwykle.
Dziękuję za odpowiedzi....zastanawiałem się czy użyć wikolu czy butaprenu....raczej będzie to butepren
pozdrawiam
Swoją drogą wydaje mi się że w takim głośniku nie ma jakotakiego resoru...przynajmniej nie taki miękki jak zwykle.
Dziękuję za odpowiedzi....zastanawiałem się czy użyć wikolu czy butaprenu....raczej będzie to butepren
pozdrawiam
bleeee...
-
- 625...1249 postów
Myślę, że "wyważenie" membrany nie ma tu znaczenia. Większe znaczenie będzie miała sztywność membrany, która się zmieni. Ale na to wpływu nie mamy, ewentualnie możnaby dać pasek papieru i kleju dookoła całej membrany. Ale to jest głośnik gitarowy. Z załataną dziurą będzie grał może nieco inaczej, ale na pewno usztywnienie membrany po obwodzie spowoduje większą deradację brzmienia.
Jakoś nie widzę butaprenu jako kleju do papieru. Ja bym zrobił wikolem, ale się nie sugeruj - nie naprawiam porwanych membran codziennie
.
Powtórzę również, że lepszy głośnik bez dziury niż z dziurą. Oryginału z tego nie zrobisz, ale większość rzeczy, które zrobisz będą lepsze niż dziura.
Jedyne co bym jeszcze zasugerował to zastosowanie minimalnej skutecznej dawki środków naprawczych. Jeśli rozdarcie zrobiło się tak, że papier się częściowo rozwarstwił to dałbym klej tylko na brzgi rozdarcia i skleił, bez jakiś podkładek, dodatkowych łat itd. Jęśli rozdarcie jest takie, że wymaga łatania - wówczas jak najmniej dodatków.
Jakoś nie widzę butaprenu jako kleju do papieru. Ja bym zrobił wikolem, ale się nie sugeruj - nie naprawiam porwanych membran codziennie

Powtórzę również, że lepszy głośnik bez dziury niż z dziurą. Oryginału z tego nie zrobisz, ale większość rzeczy, które zrobisz będą lepsze niż dziura.
Jedyne co bym jeszcze zasugerował to zastosowanie minimalnej skutecznej dawki środków naprawczych. Jeśli rozdarcie zrobiło się tak, że papier się częściowo rozwarstwił to dałbym klej tylko na brzgi rozdarcia i skleił, bez jakiś podkładek, dodatkowych łat itd. Jęśli rozdarcie jest takie, że wymaga łatania - wówczas jak najmniej dodatków.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
-
- 1250...1874 posty
Tymczasem modelarze pracujący z kartonem i papierem mają całkowicie odmienne zdanie. Wikol jest bardzo nielubiany za swoją sporą wadę - tendencję do deformowania papieru po wyschnięciu, zwłaszcza przy przedawkowaniu. Natomiast z butaprenem nie ma takiego problemu i z tego co mi wiadomo, jest dość szeroko używany do klejenia papierowych modeli.sppp pisze: Jakoś nie widzę butaprenu jako kleju do papieru. Ja bym zrobił wikolem, ale się nie sugeruj - nie naprawiam porwanych membran codziennie.
-
- 625...1249 postów
Sprzeczać się nie będę. Rzecz w tym, żeby nie przedawkować
. Jeśli się da kleju tyle ile trzeba to nic się nie zdeformuje. Czasem nawet "rozmiękczające" działanie wikolu się przydaje (wiadomo - woda jako rozcieńczalnik). W dzieciństwie i młodości nakleiłem sporo kartonowych modeli (redukcyjnych). Używałem tylko i wyłącznie wikolu. Co kraj to obyczaj, piszę na podstawie tylko swoich doświadczeń. Natomiast kol. kudłata zmora ma w tym momencie lepszą możliwość wyboru z racji uzasadnienia pewnych wad i zalet klejów
.

Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
Bez przesady. Papier schnie, łapie wilgoć, UV ze słońca też robi swoje. Zazwyczaj zmiany starzeniowe nie są równomiernie rozłożone - w czym więc problem?sppp pisze:Myślę, że "wyważenie" membrany nie ma tu znaczenia. Większe znaczenie będzie miała sztywność membrany, która się zmieni. Ale na to wpływu nie mamy, ewentualnie możnaby dać pasek papieru i kleju dookoła całej membrany. Ale to jest głośnik gitarowy.
-
- 625...1249 postów
Ja problemu nie widzę, ale odnosiłem się do tego:
Furman Zenobiusz pisze:A co z symetrią masy membrany po takim działaniu ? Czy cięższa z jednej
strony membrana nie spowoduje po czasie zwichrowania resora i
zawieszenia membrany ?
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
Uważasz, że po pewnym okresie grania będzie nadal symetria?sppp pisze:Ja problemu nie widzę, ale odnosiłem się do tego:Furman Zenobiusz pisze:A co z symetrią masy membrany po takim działaniu ? Czy cięższa z jednej
strony membrana nie spowoduje po czasie zwichrowania resora i
zawieszenia membrany ?
Co tu gadać o symetrii masy, przecież wyprowadzenia cewki i elastyczne przewody doprowadzające sygnał do cewki, sporadycznie umieszczone są symetrycznie, przeważnie są z jednej strony głośnika - a swoje ważą..... a nie zawsze biegną bezpośrednio do łączówek, bardzo często klejone są jednak do membrany i dopiero z niej "zbierane" dalej.
-
- 1250...1874 posty
No ja niestety miałem przypadek, gdzie głośnik niskotonowy po sklejeniu pograł jakiś czas po czym zwichnął się dolny resor, głośnik grał dobrze po lekkim przyciśnięciu membrany od strony nie klejonej, inaczej tarł.
Nie wiem co mogło gorzej zawinić - nierównomiernie rozłożona masa czy pogorszenie sprawy przez właściciela, który postanowił miejsce rozdarcia jeszcze usztywnić i nasączył fragment membrany jakimś klejem.
Nie wiem co mogło gorzej zawinić - nierównomiernie rozłożona masa czy pogorszenie sprawy przez właściciela, który postanowił miejsce rozdarcia jeszcze usztywnić i nasączył fragment membrany jakimś klejem.