Stałem się szczęśliwym posiadaczem Grundiga Stereomeister M35, bardzo przyzwoite radyjko stereo.
Całość już działa po drobnych naprawach, teraz regeneruje się obudowa. Jedyny problem jaki pozostał do uszkodzony dekoder, uszkodzona jest jedna z cewek,
viewtopic.php?f=37&t=16515&start=0
której zdobycie nie jest specjalnie proste, a przewinięcie niestety mocno utrudnione ze względu na zerwane doprowadzenia. Aby radio nie pozostało monofoniczne, skleciłem zamiennik dekodera przejmujący wszystkie jego funkcje i nie wymagającego ingerencji w układ odbiornika - tak aby przywrócenie do stanu fabrycznego nie wymagało żadnych zabiegów. Dekoder w tych odbiornikach z odbiornikiem połączony jest przez złącze co dodatkowo ułatwia spełnienie założenia. Złącze to podstawka 10 pinowa o rozstawie pinów zgodnym z novalem więc nie ma tez specjalnego problemu ze zdobyciem złącza.
Układ dekodera oparty jest o KA2263 lub zamiennik i wraz z potrzebnymi elementami umieszczony jest na płytce drukowanej wielkości pudełka zapałek. Schemat przedstawiony jest na rysunku:
Do rozwiązania pozostały dwa drobne problemy - zasilanie dekodera i sygnalizacja odbioru stereo.
Do zasilania można było wykorzystać napięcie anodowe redukując je do kilkunastu wolt potrzebnych do zasilania dekodera - rozwiązanie niestety okupione sporymi stratami mocy - odeszło w niepamięć. Drugim źródłem jest żarzenie lamp, po wyprostowaniu wystarczało do zasilania niskonapięciowego dekodera, zdecydowałem jednak na zastosowanie podwajacza napięcia - zwiększenie napięcia zasilania do ok.12V umożliwia współpracę z źródłem sygnału o większych amplitudach bez stosowania dodatkowego dzielnika. Kwestia sygnalizacji "Stereo" wykorzystującej istniejącą żarówkę 6V/0.1A wymaga dodatkowego bufora, ponieważ wyjście KA2263 nie powinno być obciążone prądem większym niż 20mA. Do realizacji tej funkcji zastosowałem - nietypowo - transoptor z triakiem. Dokładnie taki jaki stosuje się do sterowania triakami większej mocy. Dioda led transoptora zasilana jest z wyjścia dekodera nie przekraczając dopuszczalnego prądu. Triak wyjściowy z zapasem (max 1A) steruje żarówką sygnalizacyjną. Dodatkowo nie trzeba martwić się o zgodność potencjałów i tolerować trajkotania przekaźnika przy niestabilnym odbiorze stereo.
Tranzystor Q1 wraz z dzielnikiem rezystorowym służy do wyłączania dekodowania Stereo.
Płytka wygląda tak:
Koszt wykonania dekodera to ok.10PLN. Dekoder najlepiej zamocować bezpośrednio nad złączem oryginalnego dekodera lub na transformatorze głośnikowym, sąsiadującym z gniazdem - zachowując najkrótsze przewody połączeniowe.
Zamiennik dekodera stereo Grundig StereoDecoder VI.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Zamiennik dekodera stereo Grundig StereoDecoder VI.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Zamiennik dekodera stereo Grundig StereoDecoder VI.
Ten scalak (w oryginale TA7343AP) ma jedną cechę. Aby dekodował stereo nie może być przerwy w obwodzie lampki sygnalizacyjnej. Wspomnę, bo "na czuja" brak tej diody LED nie powinien wpłynąć na pracę układu... ale prąd przepływający przez LED steruje przełącznikiem mono-stereo.
Dodatkowy problem to pomijany często jeden parametr - maksymalny poziom sygnału na wejściu dekodera. Ważne bowiem w radiach lampowych ten poziom jest znacznie wyższy niż w tranzystorowych. Niby nie problem osłabić sygnał na wejściu dzielnikiem ale w radiach z tego okresu przy pracy mono po prostu pomijano dekoder stereo - różnica w poziomie podczas przełączania mono-stereo będzie psuć efekt. Radzę się przyjrzeć staremu TCA4500 = UL1621 - czemu - nie szkodzi mu 2V sk sygnału na wejściu.
Dodatkowy problem to pomijany często jeden parametr - maksymalny poziom sygnału na wejściu dekodera. Ważne bowiem w radiach lampowych ten poziom jest znacznie wyższy niż w tranzystorowych. Niby nie problem osłabić sygnał na wejściu dzielnikiem ale w radiach z tego okresu przy pracy mono po prostu pomijano dekoder stereo - różnica w poziomie podczas przełączania mono-stereo będzie psuć efekt. Radzę się przyjrzeć staremu TCA4500 = UL1621 - czemu - nie szkodzi mu 2V sk sygnału na wejściu.
Sprawdziłem, i nie ma problemu, dodatkowy rezystor szeregowy załatwia sprawę wyższego poziomu, dochodzi on do 2Vpp w tym egzemplarzu i nie słychać efektów przesterowania się dekodera. To taki erzac, bo dalej mam nadzieję na zdobycie brakującej cewki. Można było co prawda włożyć "zaślepkę" dekodera, ale to nie to samo. Początkowo chciałem jak to w oryginale dać przekaźnik pomijający dekoder, ale zrezygnowałem, ponieważ działanie przełącznika MONO/STEREO jest wystarczające, a różnica w poziomach sygnału wyjściowego przy odbiorze MONO także nie jest uciążliwa.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Czy niska impedancja wejściowa tego stereodekodera nie obciąża nadmiernie detektora FM?
Takie układy typu MC1310, MC1309, KA2261 są dobre do "tuningu" sprzętu tranzystorowego.
Czy niska impedancja wejściowa tego stereodekodera nie obciąża nadmiernie detektora FM?
Takie układy typu MC1310, MC1309, KA2261 są dobre do "tuningu" sprzętu tranzystorowego.
Ratujmy stare tranzystory!
Ona nie jest taka niska, rzędu 70k, podobnie jak w lampowym. Dodatkowy rezystor R1, jeszcze polepsza sytuację.
Schemat VI:
Schemat VI:
-
- 3125...6249 postów
Cewki do takiego lampowego stereodekodera można nawinąć na karkasach od cewek generatorów linii od starych telewizorów.
Ratujmy stare tranzystory!
Ja mogę nawinąć na oryginalnym karkasie, tylko nie wiem jak i ile. Karkas mam, kubek jakoś odkleję, natomiast końcówki uzwojeń urwane są równo z zalewą żywiczną i nie wiadomo gdzie prowadziły...
A tak przyklejony jest w radyjku (podstawka nagle znalazła inne zastosowanie).
Grundig skończony, tak wyszło po nałożeniu nowego forniru, na mocno zniszczony lakier. Pozostało jeszcze odnalezienie tej nieszczęsnej cewki do dekodera i będzie komplet, Na razie gra z dekoderem zastępczym. Chyba zrobię do niego pasujące kolumny na ARZ6604.