Jaką pojedynczą triodę zaproponowalibyście na wtórnik katodowy dołączony do wyjścia przedwzmacniacza mikrofonowego na EF86 (schemat typowy, katalogowy)?
Idealne byłaby EC92 ale jest droga i w dodatku nieczęsto bywa na allegro. Może coś od Sowieta? Mam małe rozeznanie w ich asortymencie.
fugasi pisze:Jaką pojedynczą triodę zaproponowalibyście na wtórnik katodowy dołączony do wyjścia przedwzmacniacza mikrofonowego na EF86 (schemat typowy, katalogowy)?
Idealne byłaby EC92 ale jest droga i w dodatku nieczęsto bywa na allegro. Może coś od Sowieta? Mam małe rozeznanie w ich asortymencie.
A nie wiem. Może tak, chociaż zerknąłem w dane i one mocno wysokoczęstotliwościowe są (800 MHz, 1000 MHz). Nie będą brykać w m. cz.? Robiłeś już coś na nich?
Tak mi jeszcze przyszło na myśl... mam parę pentod np. 6Ż1P, 6Ż3P, czy można zrobić wtórnik z pentody a jeśli tak to jak? Zwyczajnie połączyć w pseudotriodę i już?
fugasi pisze:A nie wiem. Może tak, chociaż zerknąłem w dane i one mocno wysokoczęstotliwościowe są (800 MHz, 1000 MHz). Nie będą brykać w m. cz.? Robiłeś już coś na nich?
Nie wiem co być musiał zrobić, żeby one się wzbudziły w układzie wtórnika. A wszystkie chyba współcześniejsze pojedyncze triody były lampami w.cz., po co taka lampa w innych zastosowaniach?
fugasi pisze:Tak mi jeszcze przyszło na myśl... mam parę pentod np. 6Ż1P, 6Ż3P, czy można zrobić wtórnik z pentody a jeśli tak to jak? Zwyczajnie połączyć w pseudotriodę i już?
Nawet nie pseudo. W sumie trudno zrobić pentodowy wtórnik - co wtedy robić z siatką drugą?
tszczesn pisze:
Nie wiem co być musiał zrobić, żeby one się wzbudziły w układzie wtórnika.
Ja też nie wiem ale odkąd przy cięciu 0,5 mm przewodu montażowego szczypcami trafiłem centymetrowym odcinkiem w jedną z dosłownie kilku zaledwie dziurek chłodzących (każda o średnicy najwyżej 4 mm) w górnej dece oscyloskopu a potem namęczyłem się godzinę przetrząsając jego wnętrze - wiem że wszystko jest możliwe!
A wszystkie chyba współcześniejsze pojedyncze triody były lampami w.cz., po co taka lampa w innych zastosowaniach?
Kojarzę jakąś bezcokołową, subminiaturową rosyjska triodkę specjalnie do m.cz. ale jak się ona nazywała - nie pamiętam...
fugasi pisze:W sumie trudno zrobić pentodowy wtórnik - co wtedy robić z siatką drugą?
Hmm... a da się jakoś w miarę sensownie zatrudnić drugą połówkę podwójnej triody np. ECC88, której pozostawienia bezużytecznej staram się uniknąć? Np. zamiast wtórnika zastosować SRPP? Ma to sens?
Hmm... a da się jakoś w miarę sensownie zatrudnić drugą połówkę podwójnej triody np. ECC88, której pozostawienia bezużytecznej staram się uniknąć? Np. zamiast wtórnika zastosować SRPP? Ma to sens?[/quote]
Ma, jak będziesz chciał przenosić przez ten wtórnik duże sygnały impulsowe.