12AX7 = ECC83 ???
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
12AX7 = ECC83 ???
Mam zamiar zbudowac wzmacniacz Marshall 1959... Jest on oparty na czterech EL34 i... w zaleznosci od schematu 12AX7, lub ECC83.
Czy te dwie lampy to to samo??? A jesli nie to ktora lepiej "upchac" do tej maszyny???
Z gory dzieki
Czy te dwie lampy to to samo??? A jesli nie to ktora lepiej "upchac" do tej maszyny???
Z gory dzieki
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
ecc83
12AX7 i ECC83 to ta sama lampa tylko zastosowano różne obowiązujace systemy oznaczeń. Którą wybrać do wzmacniacza to rzecz gustu (decydują tu raczej subtelne elementy psychoakustyczne, gdyż elektrycznie nie ma to różnicy). Oczywiście najczęściej o wyborze decyduje po prostu dostępność tych lamp (u nas łatwiejsze do zdobycia są lampy oznaczane jako ECC83).
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: ecc83
Uściślając - ECC83 się nazywa po europejsku, a 12AX7 po amerykańsku (Swoją drogą nieciekawy jest ten ich system oznaczeńgsmok pisze:12AX7 i ECC83 to ta sama lampa tylko zastosowano różne obowiązujace systemy oznaczeń.

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Po prostu w różnych rejonach świata obowiązują różne normy. W Europie (bez Rosji i ZSRR) obowiązywał zupełnie miły system nazewnictwa - pierwsza litera to żarzenie, reszta to rodzaj lampy, cyfry wskazywały rodzaj cokołu. W USA nie ma tak prosto - pierwsza liczba to napięcie żarzenia w woltach, litera/itery w środku nic nie znaczą[1],ostatnia cyfra to teoretycznie liczba doprowadzeń[2], ale nie zawsze jest to prawdą. Najlepszy IMO był system europejski i rosyjski.FUCKER pisze:Tylko nie rozumiem po co nadawac rozne nazwy...
[1] Lampy z dodatkowym S - np 6SA7 to wersja lamp bez S (6A7) bez wyprowadzenia na górze, czyli 'single ended'. Ale to chyba jedyna zależność
[2] Żarzenie też się liczy, ale zawsze jako jedno wyprowadzenie.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Papier łatwo zgubićFUCKER pisze:Ehh Ciekawe i na pewno sie przyda... Tylko szkoda ze tego nie zapamietam. Ale od czego sa drukarki

Opis systemów oaznaczen lamp (jest też rosyjski, ale nie do końca kompletny), oraz kilka systemów firmowych jest na mojej stronie.
A jak się poważnie będziesz chciał zajmować lampami to systemu europejskiego polecam się nauczyć na pamięć - trudny nie jest, a bardzo się przyda, tam z oznaczenia od razu wiadomo co to za lampa.
Narazie zobacze co mi wyjdzie z tego wzmacniacza... JAK SIE UDA TO BEDZIE GUT I BEDE KONTYNUOWAL NOWA PAQSJE :d Bo mam jeszcze kłopot z doborem transformatora...
Nie chcem kupować nawijanego na zamowienie w sklepiku, ani nie chcem samemu nawijac... Wolalbym cos fabrycznego, ale nie moge znalezc... moze cos poradzisz?
http://www.HUSKyFRIEND5.host.sk/1959.htm
Nie chcem kupować nawijanego na zamowienie w sklepiku, ani nie chcem samemu nawijac... Wolalbym cos fabrycznego, ale nie moge znalezc... moze cos poradzisz?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Życze powodzenia, choć ja to staroradiowiec jestem, i audiofile to dla mnie zdrajcy lampFUCKER pisze:Narazie zobacze co mi wyjdzie z tego wzmacniacza... JAK SIE UDA TO BEDZIE GUT I BEDE KONTYNUOWAL NOWA PAQSJE :d Bo mam jeszcze kłopot z doborem transformatora...

Koszmarnie nieczytelny ten schemat. Niestety nie pomogę - w starych radiach takiego problemu. nie maNie chcem kupować nawijanego na zamowienie w sklepiku, ani nie chcem samemu nawijac... Wolalbym cos fabrycznego, ale nie moge znalezc... moze cos poradzisz?

Z rozmów z kilkoma konstruktorami wzmacniaczy wiem, że nie ma sensu robić transformatorów samemu - to duża wiedza, wymaga kilka lat praktyki, do zrobienie jednej konstrukcji dla siebie IMO nie ma sensu. Lepiej chyba wydać to $100 i mieć spokój i gwarancję.
BTW. 'chcę' a nie 'chcem'.
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
lundahl
Proponuje nie tylko na stronach USA. Bliżej też coś można znaleźć, np. spróbuj http://www.lundahl.se.
W Polsce są ludzie, którzy robią wzmacnaicze z zastosowaniem traf Lundahla np:
http://diytriode.republika.pl/index.htm.
Wnioskuję więc, że istnieje już jakaś ścieżka zakupu tych traf.
Byłbym przy okazji wdzięczny za informacje praktyczne w jaki sposób udało się komuś sprowadzić z zagranicy trafa glośnikowe z pominięciem ceł i tym podobnych utrudnień.
W Polsce są ludzie, którzy robią wzmacnaicze z zastosowaniem traf Lundahla np:
http://diytriode.republika.pl/index.htm.
Wnioskuję więc, że istnieje już jakaś ścieżka zakupu tych traf.
Byłbym przy okazji wdzięczny za informacje praktyczne w jaki sposób udało się komuś sprowadzić z zagranicy trafa glośnikowe z pominięciem ceł i tym podobnych utrudnień.
Pozdrawiam
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Ja planuje robic se piecyk na paru ECC85, koncowka SE EL84 ale tu mam duuuuuuzo szczescia bo posiadam transformator anodowy i glosnikowy od OR Tatry (dostalem od wujka co kiedys sie zajmowal elektroniką ale przestal, mam tam od niego jeszcze pare traf glosnikowych) :-) to sie nazywa fart
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
To trafa głośnikowe od starych radiów są wystarczająco audifilskie? Bo to zwykłe trafa są - żadnych sekcji, dzielonych uzwojeń etc.Vault_Dweller pisze:Ja planuje robic se piecyk na paru ECC85, koncowka SE EL84 ale tu mam duuuuuuzo szczescia bo posiadam transformator anodowy i glosnikowy od OR Tatry (dostalem od wujka co kiedys sie zajmowal elektroniką ale przestal, mam tam od niego jeszcze pare traf glosnikowych)to sie nazywa fart
Jak tak, to na Kole w Warszawie (nasz targ staroci) można ruiny radiów na części niedrogo kupić w sporej ilości. Podejrzewam, że na Wolumenie też. I mozna mieć trafa za kilkanaście - kilkadziesiąt złotych.

To jednak wole nawijane

Ale znalazlem jeszcze druga firme gdzie maja w granicach 50-75 $ tylko gosciu musi sie czegos tam dowiedziec...