Szczęściarz. Dostałem ciekawe radio SCHAUB KW 40.

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty

Szczęściarz. Dostałem ciekawe radio SCHAUB KW 40.

Post autor: s-waldek »

Postanowiłem się podzielić z Wami (w domu nie bardzo to tolerują)wiadomością o nowym zabytku. Dostałem go przez przypadek od pani emerytki nie chcącej wyrzucić tego na śmietnik. Nie dałaby nawet rady. Radio waży ok. 16 kg. Zachowało się kompletne w b. dobrym stanie. Zestaw lamp: ECH11, EBF11, EF11, EL11, EM11 i AZ11. Posiada zakresy Dł. Śr. Kr. + wej, na adapter. Głośnik (ze wzbudzeniem elektromagnetycznym) sporawych rozmiarów. Udało mi się je uruchomić. Usterka była niewielka. Po odkurzeniu i oczyszczeniu wygląda imponująco. Niestety nie mam aparatu cyfrowego, bo załączyłbym fotografię. Radio zbudowane jest w układzie pionowym. Głośnik usytuowany jest nad poziomą skalą. Na dole od frontu po brzegach dwa pokrętła. Lewe -włącznik i siła głosu, prawe- strojenie. Z prawego boku przeł. zakresów oraz drugie chyba do regulacji czułości (wzmocnienia) odbioru. To drugie pokrętło sprzężone jest z suwakiem wchodzącym od spodu w kubek p.cz.?, oraz dodatkowym potencjometrem. Niestety nie posiadam schematu. Nie odbiera na zakresie Kr. Przekopałem trochę internet i tylko znałazłem słabą fotografię i informację o dacie prod. 1939/1940. Chyba jedyny ratunek w Epfanger- Schltungen ...
Ale się rozpisałem. Chciałem się jednak podzielić moją radością.
Życzę Wszystkim Forumowiczom podobnych przypadków w nowym 2005 roku i dłużej. :lol: [/b]
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Szczęściarz. Dostałem ciekawe radio SCHAUB KW 40.

Post autor: tszczesn »

s-waldek pisze: [...]drugie chyba do regulacji czułości (wzmocnienia) odbioru. To drugie pokrętło sprzężone jest z suwakiem wchodzącym od spodu w kubek p.cz.?, oraz dodatkowym potencjometrem.
NIe jest to regulacja czułości (to jest objaw dodatkowy, nieporządany), ale selektywności. W obwodzie p.cz. reguluje sprzężenie obwodów przez co zmienia się szerokość przenoszonego pasma p.cz. (regulacja wstęgi), Zawężanie pasma daje pogorszenie odbioru (nie przenosi wyższych tonów, ponadto nierównomierna charakterystyka przenoszenia daje dziwny efekt akustyczny) ale zmniejsza szumy i zakłócenia, użyteczne przy odbiorze dalekich, słabych stacji. Potencjometr służy do regulacji barwy, działa głównie dla gramofonu (dla radia silniejszy wpływ ma regulcja wstęgi)

s-waldek pisze:Niestety nie posiadam schematu. Nie odbiera na zakresie Kr. Przekopałem trochę internet i tylko znałazłem słabą fotografię i informację o dacie prod. 1939/1940. Chyba jedyny ratunek w Epfanger- Schltungen ...
Jak nie znajdziesz schematu to spróbuję go jutro przerysować.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Szczęściarz. Dostałem ciekawe radio SCHAUB KW 40.

Post autor: jdubowski »

s-waldek pisze: To drugie pokrętło sprzężone jest z suwakiem wchodzącym od spodu w kubek p.cz.?, oraz dodatkowym potencjometrem.
To może być regulacja selektywności...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Gratuluję nowego nabytku :lol:
Poszukałem w "Schaltungenach". W tomie VII znalazłem schemat radia Schaub KW 40W (zestaw lamp się zgadza). Jeśli uznasz, że jest przydatny mogę go umieścić na początku tygodnia w necie.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty

SCHAUB KW 40

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi. Z tym drugim pokrętłem sprzężonym z suwakiem to trochę się domyślalem. Reakcja jest dokładnie taka jak opisał tszczesn. Nie wiedziałem tylko o funkcji sprzężenia dodatkowo z potencjometrem. Pokrętło siły głosu jest wysuwane, a reakcją jest także zmiana barwy głosu. Niestety uszkodzony jest wył. główny. Myślę, że do naprawy. Wskaźnik EM11 b. słabiutko świeci. Może pomoże mu podniesienie napięcia na S2. Co do schematu to poproszę jak nie zdobędę. Mam kontakt ze starym znajomym jeszcze z czasów ZURiT-u zlat 80-tych. Posiada katalogi Epfanger-..... i czasami użycza mi grzecznościowo do skopiowania schematu.
Cieszę się, że chociaż na forum mogę o tym pogadać. :cry: W domu tylko slyszę: ,,nie będziesz mi chałupy zagracał". Chociaż kilka ciekawych egzemplarzy udało mi się ,,zadomowić".
Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: SCHAUB KW 40

s-waldek pisze:Wskaźnik EM11 b. słabiutko świeci. Może pomoże mu podniesienie napięcia na S2.
Nie pomoże. W takich przypadkach działa wymiana. Nówka RFT około typowo 40zł + koszty przesyłki do Polski.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tutaj udostępniłem schemat odbiornika Schaub KW 40W:
http://www.tubedevices.com/schematics/r ... _kw40w.htm
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

s-waldek pisze:Wskaźnik EM11 b. słabiutko świeci. Może pomoże mu podniesienie napięcia na S2.
W niedziele na starociach w Poznaniu jeden gosc mial dwie EM11 (RFT) - zanim spytalem "za ile" powiedzial usluznie, ze 35, widzac moja mine stwierdzil, ze to kolegi ale na pewno za 25 sprzeda - sadze, ze jakbym sie pokrzywil to i za dwadziescia by to poszlo. Jak jestes zainteresowany moge Ci to nabyc (gosc mial dwie sztuki) - no o ile bedzie, bo widzialem go pierwszy raz a bywam tam regularnie. Z tym, ze wszystko co moge na miejscu sprawdzic to zarzenie (omomierz w kieszeni). Obie lampy wygladaly dosc swiezo - w jednej delikatnie rylal sie cokol.

Pozdroofki
IdeL
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

IdeL pisze: Z tym, ze wszystko co moge na miejscu sprawdzic to zarzenie (omomierz w kieszeni). Obie lampy wygladaly dosc swiezo - w jednej delikatnie rylal sie cokol.
Obejrzyj dokłanie luminofor. Jak widać na nim cienie to znaczy, że już jest wypalony i świecić będzie słabo, w porównaniu do obszarów niezciemniałych. Generalnie wskazuje to na słabą lampę.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

tszczesn pisze:Obejrzyj dokłanie luminofor. Jak widać na nim cienie to znaczy, że już jest wypalony i świecić będzie słabo, w porównaniu do obszarów niezciemniałych
Wydawało mi sie, ze obie mialy luminofor w piekny stanie - gostek mial jeszcze EM4 za dyche - ale to oczko wzbudzilo moje obiekcje (choc glownie bylo zasyfiale - moze gdyby je oczyscic)

Pozdroofki
IdeL
Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty

FOTO -SCHAUB KW40

Witam. Dzięki pożyczonej "cyfrówce" dodaję fotografię swojego radia.
Jest już po czyszczeniu i uruchomione. Pozostała mi naprawa wył. sieciowego zespolonego z potencjometrem. Tkanina na głośniku jest wymieniona. Stara rozlazła się w palcach przy próbie delikatnego prania. :cry:
Życzę wszyskim podobnych zdobyczy (szkoda, że nie polskie) i pozdrawiam.

P.S.
Ciekawe ile może być teraz warte (np. na Allegro) ?
Oczywiście nie mam zamiaru go sprzedawać. Rozważam ew. wymianę na polskie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Radio wygląda rewelacyjnie.
Pozdrawiam